Alla inlägg den 22 maj 2012

Av Ben Messaud - 22 maj 2012 13:38

Statistiken säger att de flesta människorna dör under sömnen eller på natten. Du kanske kommer på människor du känner, som avlidit under sömnen eller på natten. Det är ett faktum, som funnits sedan människan skapats av Allah (GUD). Ny vetenskaps rön säger att människan är från början, anpassad för att sova, inte för att vara vaken. Sömnen kommer när bränslet, som håller dig vaken, tar slut.Den mängd bränsle har att göra med solens ljus. I flera verser i Koranen säger Allah att Han har skapat solen och månen till människans förfogande och nytta.(Vi vet nu att ingen form av liv är möjlig utan solen. Men vi håller på och förstör denna oumbärliga livskälla, bl a genom utsläppen i luften av kemikalier som tar kål på ozonfiltret). Den hälsosamma och naturliga dygnsrytmen sömnen/vakenheten förstörs av många genom missbruk av preparat och droger (däribland kaffe och alkohol). Sömnen är inte riktigt en reaktion efter att man blivit trött under dagen. Det är ungefär som ett batteri, laddat med ett antal ampere, som har en dags livslängd. Vid födelsen är babyns sömnreserv stor. Den minskar successivt med tiden och stabiliseras när han/hon är vuxen, sedan sjunker den tills livets bränsle tar helt slut. Inom islam betraktas sömnen som en form av döden, ”den lilla döden”. Den lilla döden erfar man under hela livet. Allah säger: (Koranens sura: Azzumar= kap. 39, vers 43) ”Allah för bort själarna (ur kropparna) vid var sin dödstund, och även dem som inte avlider i sin sömn. Sedan, håller Han kvar dem för vilka Han har låtit döden verkställas och skickar vidare tillbaka (till livet) de andra till en fastställd tid”. I detta finns det sannerligen ett Tecken för folk som tänker efter”.Tänk efter. Är detta inte en strålande beskrivning av sömnen och döden. Ingen människa, profet eller inte, kan säga detta. Det är tveklöst sanna Guds Ord. Man behöver inte vara smartare än en femte klassare för att förstå att kroppens funktioner anpassas till sömnen under natten. Hjärtslagen blir mindre både i styrka och antal, andningen blir lugnare, en mängd kemiska och ”elektriska” reaktioner och frisättning av olika hormoner och substanser sker utan den egna viljan. Medvetandet är tidvis borta och drömmar man ”upplever”, kan vara hur konstiga och skrämmande som helst och man tror de var verkliga innan man vaknar till liv igen. Det är en resa in i en främmande värld, där allting är annorlunda. Ett slags liv eller död om man vill. Som Allah säger: "I detta finns ett Tecken (Guds tecken) för folk som tänker efter". Du kanske är en av dem.

Vissa Muslimer kan böneramsor som profeten Muhammed (salla Allah aleihi wa sallam) har lärt oss säga innan vi går och lägger oss. Innehållet i bönerna stämmer exakt med sömnens beskrivning och egenskaper i Koranen. För de som inte har lärt sig detta, citerar jag ett par av dem, som jag översätter så ordagrant som möjligt:

1.”I Ditt Namn, min Herre, lägger jag ner min kropp (wada-ato djanbi), och med Dig (=ditt tillstånd) lyfter jag upp den (arfaoh). Om Du behåller min själ förbarma Dig då över den och om du skickar den tillbaka, skydda den som du skyddat Dina rättskaffens tjänare.

2. Oh Gud!, du har sannerligen skapat min själ och det är Du som tar och behåller den, Du rår över dess död och dess liv. Om Du låter den leva vidare, skydda den, och om du tar den, förlåt den. Oh Gud! jag ber Dig om allt välbefinnande (al aafia).

När man går och lägger sig är det extra viktigt att tvätta sig som inför bönerna (wudue-tvagning). Sedan läser man "Tronens vers" (ayat al kursiy) Kap. 2 vers nr. 255; följt av de två sista verserna i Kap.2 (al Baqara sura) från ”Amana Arrasolo”. Sedan läser du de tre sista korta surorna i Koranen tre gånger. Du kan göra som profeten (salla Allah aleihi wa sallam) gjorde: blås lätt på dina handflator och för dem över de delar av din kropp som du når. Efter det så är du redo att möta ditt öde. Jag ber för mig och för er om "Al Aafia", in sha Allah. Ameen!             

Presentation

Omröstning

Vilken sorts kärlek tycker du är bäst/störst/finaste?
 Till dig själv
 Till Gud
 Till en medmänniska
 Till en egen älskning
 Till ev. egna barn
 Till pengar
 Till samlingobjekt
 Till kultur
 Till en idol från sport
 Till en idol från musikvärlden
 Till en hobby
 Till fru
 Till make
 Till prylar
 Till jobb
 Till kläder
 Till en historisk person
 Till värmen och solen
 Till resor
 Till mysiga hemmakvällar

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards