Alla inlägg den 12 maj 2012

Av Ben Messaud - 12 maj 2012 19:39

Ett av Allahs Vackra Namn är Barmhärtige, som är också ett Attribut, som i sin tur inrymmer Handlingen: Förbarmande över någon.Hans Barmhärtighet omfattar allt.Han har tagit på Sig och gjort det till ett löfte att visa Sin Barmhärtighet vem Han vill ("Kataba ala nafsihi rahmah) Vers 12 sura Alannam kap.7.Utan Hans Barmhärtighet är människan förlorad. Muslimerna kan inte nå sitt mål (Paradiset eller räddningen från Helvetet) om inte Allah förbarmar Sig över dem.De kan inte ha tillträde/inträde till Para-diset som belöning bara med sina goda handlingar. Handlingarnas kvalitet (hur ärliga och viktiga de är) och mängd bestämmer på vilken nivå i Paradiset man placeras i och vilken ställning man gör sig förtjänt av (100 nivåer, enligt hadit, mellan varje nivå och nästa är som mellan himmeln och jorden). Men själva inträdes-biljetten till Paradiset är beroende av Allahs Barm-härtighet.Gud har dock inte lämnat oss i ovishet.Allt är förklarat i Hans 

absolut sanna Ord (Koranen).

Vilka anledningar leder oss till att få Guds Barmhärtighet är detta jag försöker, med Allahs hjälp, förklara.

1.En första anledning för att få Allahs Barmhärtighet är enigheten om trosfrågor, och undvikande av allt som leder till splittring och onödiga strider om vem har rätt i små detaljfrågor.Versen 118 och versen 119: Sura Hud (kap.11): "Om din Herre (Oh,Muhammed) ville, så skulle Han gjort människorna till en enda menighet, men de håller på hela tiden med att vara oeniga, utom dem som Din Herre har förbarmat Sig över.För den skull har Han skapat dem, så att din Herres Ord går (igenom) i uppfylelse genom att Han fylller Helvetet och Paradiset med både andarna och människorna".Separat och helt rättvist alltså: dvs de trotsiga olydiga förnekarna får sitt straff och de andra, lydiga och troende får sin belöning. Man kan utläsa från versens början att de som håller sig till enigheten och undviker all form av splittring är de som Allahs förbarmar Sig över. En annan vers visar konsekvensen av splittring och lyder så här: Kap.8 Al Anfal. Vers 46) "Och lyd Allah och Hans sändebud och tvista inte med varandra, för det gör att ni misslyckas och försvinner och blir bortblåsta (ordagrant "er vind går bort"), och var tålmodiga. Allah är bestämt med de tålmodiga"

2.Ta avstånd från all olydnad, från synder och dåliga handlingar. Allah säger om Änglar som gör förbön för de troende: Vers 10 kap. 40 Sura Ghafer (uppenbarad före Hidjrah): "Och skydda dem från onda saker, och dem du skyddar från onda saker, dem har Du förbarmat Dig över. Och detta är sannerligen den härliga segern".

3. God uppfostran av flick- och pojkbarnen.Betrakta denna vers där Allah associerar god uppfostran med Hans Förbarmande över föräldrarna, för deras omsorg om barnen. Vers. 24 ur sura Al Israe. kap. 17. "Din Herre har befallit er att dyrka endast Honom (och ingen annan) och att riktigt visa vänlighet mot föräldrarna (era). Om någon av dem eller båda når hög ålder hos dig, säg aldrig till dem "Usch" och skäll inte ut dem (=föreberå inte dem) och tilltala alltid dem (bägge två) mycket vänligt. Och sänk ner av barm-härtighet ödmjukhetens vinge till dem och säg: Min Herre, ha förbarmande över dem för deras uppfostran av mig som liten". Här ser vi belöningen av all möda föräldrar har utstått för att uppfostra sina barn väl. Eftersom Allah visar här för barnen hur de ska tacka sina föräldrar, så är deras förbön för dem besvarad "in sha Allah". Vi vet att uppfostran av barn redan i yngre ålder är den effektivaste. Det arabiska talsättet pekar också på detta: "Uppfostran av barn som små, är som att gravera på stenen, och uppfostran av barn som stora är som att gravera på vatten" 

4.Flitigt lyssnande på Koranen. Här gäller det att lyssna, förstå och leva sig i innehållet som verserna handlar om. Inte ett spontant hörande utan att hjärtat och hjärnan är med. Versen 204 i kap. 7 Al Aaraf sura lyder: " Och när Koranen läses upp, lyssna TILL den ordentligt (häng med koncentrerat) så får ni (Allahs) förbarmande över er".Ett autentiskt uttalande från profeten Muhammed (salla Allah aleihi wasallam) pekar på liknande: Han sa:

"Om en grupp människor (muslimer) sitter i en bönerlokal (hus av Allahs husen) och läser upp Koranen för varandra och studerar den tillsammans, så skulle friden sänks på dem och barmhärtigheten omsveper dem och Änglarna omringar dem, och Allah nämner dem bland dem Han har hos Sig". Haditen är enligt Abi Huraira, granskad och förklarad som äkta av Alalbani som nummer 5506 ur "den Stora äkta samlingen".Barmhärtigheten är alltså förknippad med Koranen, när den studeras, läses upp och aktivt lyssnas på.

5.Medla fred mellan muslimer i konflikt: Kap.49 vers 10: "De troende är 

sannerligen bröder, medla fred då mellan dem, och frukta Allah så att 

barmhärtighet visas er".
6.Följa efter profeten. Allah säger (Koranen vers 107 sura "Profeterna"): 

"Vi har sänt dig för inget annat än barmhärtighet för världarna". 

Barmhärtigheten är här proportionell till hur mycket man följer profeten.

7.Hålla fast vid Koranens instruktioner och vägledning: Sista delen av vers nr.89 i sura Annahl (Bina: Kap. 16): "..Och vi har sänt ner till dig Boken med förklaring av allting, vägledning, barmhärtighet och glädjebudskap för muslimerna"  
8.Åkallan av Allah.Vers 9 i kap.3 (Al Imran): "Vår Herre, låt inte våra hjärtan avvika (från den rätta vägen) efter att Du har väglett oss, och skänk oss Nåd från Dig Själv (Din Barmhärtighet), Du är sannerligen Mest Barmhärtige Givaren" 
9.Vaka under en del av natten, i ärlig bedjan till Allah.
10.Vara generös och nå fullkomlighetens ställning s k "Al Ihsan".
11.Ständigt be om förlåtelse: "Istighfar" De sista fem anledningarna ger jag kortfattat. Men alla har stöd av verser ur Koranen eller av hadit. Vi ber Allah om barmhärtighet för oss och för våra släktingar, våra barn och alla troende. AMEEN!!!

Presentation

Omröstning

Vilken sorts kärlek tycker du är bäst/störst/finaste?
 Till dig själv
 Till Gud
 Till en medmänniska
 Till en egen älskning
 Till ev. egna barn
 Till pengar
 Till samlingobjekt
 Till kultur
 Till en idol från sport
 Till en idol från musikvärlden
 Till en hobby
 Till fru
 Till make
 Till prylar
 Till jobb
 Till kläder
 Till en historisk person
 Till värmen och solen
 Till resor
 Till mysiga hemmakvällar

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards