Direktlänk till inlägg 20 april 2023

Del 2. Konsten att samla in bidrag för nytt moskébygge

Av Ben Messaud - 20 april 2023 19:17

  1. 16. Fråga dem som har bidragit till en ny moské om de kommer ihåg alla gånger de har gett sådana bidrag. De flesta kommer inte ihåg alla. Det kan betyda att deras tidigare insatser har gett dem många saker förutom hus i paradiset. Kanske har deras livslängd ökat tack vare de många moskébidragen tidigare. Kanske har deras Arrizk ökat av samma orsak. Kanske har de blivit friskare och fick även en starkare tro. Kanske har de fått barn osv. Vi kan aldrig och bestämt veta vilka belöningar som ett bidrag till ett nytt moskébygge har gett förutom ett hus i paradiset.
    1. 17.   Ekonomer i olika företag tävlar om att utifrån en investering av ett visst kapital tjäna stort. På engelska kallas det de har investerat input dvs insats och det de har fått av input output vinst. Jämfört med bidrag till en ny moské är det du ger input och det du får output. Men i ekonomi är input allt som används för att nå resultatet output, inklusive personalens arbete, eventuella maskiner, energiåtgång mm.  Att ge ett bidrag till ett moskébygge har många andra fördelar. Bidragen ger arbetstillfällen kanske till muslimer själva och som kan vara lönsamma. Output är en dubbelvinst:1 Moskén för alla muslimer. 2 ett garanterat hus i paradiset som betyder att den största vinnaren är bidragsgivaren själv som säkrar både ett hus i paradiset och vägen dit.
    2. 18."Lantanalo Lbirr hatta tunfiqo mimma tuhibbon". Detta är en vers i koranen som säger att ni inte når ”al birr” (ett samlingsord för allting som är bra) förrän ni ger bort av det ni gillar. Alla gillar pengar, vissa gillar dem tokigt mycket. Den största form av generositet i detta fall ”albirr” är att du ger en summa som annars du vill behålla. Eftersom Allah ersätter dig rikligt och på olika sätt som du inte kan ana så tvekar du inte att bli mångdubbelt belönad.
    3. 19. Versen i koranen ”wa ma taddri nafson matha taksibo ghadan……”  säger att ingen vet vad han/hon får eller tjänar i morgon och ingen vet på vilken plats på jorden  han/hon dör. Detta innebär att tiden också är ovisst. Detta innebär också att den som snålar i detta fall (som ger en stor belöning hela tiden) kan drabbas av någon förlust. Medan den som ger av det han/hon gillar för Allahs skull och för den utlovade vinsten är i skydd från eventuell förlust.
    4. 20. För bidragsgivaren är en del av ovissheten om framtiden borta.
    5. Oron om framtiden dämpad tack vare de goda gärningarna däribland denna. Just oron om framtiden och om pengar på kontot gör muslimen ledsen och bekymrad. En bra muslim är alltid optimist och om han drabbas av sorg så försvinner sorgen och dess konsekvenser av tålamod.
    6. 21. Tron på Allah och lydnaden av Hans uppmaningar " Wa Sbirr wa ma sabroka illa billlah wa la tahzan" ger trygghet och skydd från oro.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ben Messaud - Fredag 12 april 19:14

Vad synd Ramadan är slut Många konstiga muslimer ytrycker sin lättnad över att  fastamånaden har tagit slut. För dem var Ramadan kanske jobbig och var en parantes i livet. Därför har moskéerna tappat ett stort antal besökare som kommer till pliktbö...

Av Ben Messaud - 29 november 2023 15:35

Imamer är inte robotar Vissa organisationer från olika muslimska länder gör ett kolossalt bra jobb att skicka duktiga imamer till oss i Sverige. Ett exempel är Turkiet. Under decennier har landet gjort detta och vi är mycket tacksamma för att Al...

Av Ben Messaud - 13 maj 2023 09:32

I princip är vi alla lika. I praktiken är vi olika beroende på kön, hälsa, tillgångar, vad vi har skaffat oss själva för egenskaper och har gjort för handlingar och framför allt vår tro. Kan en troende muslim som gör sina plikter ordentligt ha samma ...

Av Ben Messaud - 3 maj 2023 12:18

إن تنصروا الله ينصركم و ما النصر الا من عند &#...

Av Ben Messaud - 24 april 2023 01:03

Bismi Allah Jag använder både kunskaper från koranen och från sanna uttalanden (sunna) av profeten (sAaws). Den bästa metoden för detta har jag från tre lärarhögskolutbildningar och från min långa erfarenhet som lärare i olika ämnen och olika stadi...

Presentation

Omröstning

Vilken sorts kärlek tycker du är bäst/störst/finaste?
 Till dig själv
 Till Gud
 Till en medmänniska
 Till en egen älskning
 Till ev. egna barn
 Till pengar
 Till samlingobjekt
 Till kultur
 Till en idol från sport
 Till en idol från musikvärlden
 Till en hobby
 Till fru
 Till make
 Till prylar
 Till jobb
 Till kläder
 Till en historisk person
 Till värmen och solen
 Till resor
 Till mysiga hemmakvällar

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2023 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards