Alla inlägg den 3 maj 2012

Av Ben Messaud - 3 maj 2012 09:51

Många människor lever i en kronisk förvirring.De vet inte vad de ska göra av sin tid och de är missnöjda med allting de har, med allting de är och med allting de gör.Katastrof i hela breddgraden.Antingen gör de fel sak på fel tid eller gör de inte tillräckligt det de behöver göra på rätt tid. Timingen ur funktion och allting "åt försäkringskassan!" (dvs åt skogen !!!) Det spelar ingen roll, hur mycket de anstränger sig, hur minusiöst de planerar. Missnöjet och känslan av meningslöshet, i sin tur, påverkar dem ännu mer negativt. Livet förblir för dem fyra bokstäver: JAKT (eller jäkt). Ibland är de bytet ibland är de jägaren. Ibland subjekt ibland objekt. De jagas av andras krav och förväntningar på dem, av olika energi-och tidstjuvar. Dessa "fulingar" kan oväntat dyka upp och trasslar till livets trådar för dem, men de kan vara inbyggda i sig själva och i deras gener. När de är själva på jakt, så är de rastlösa och slösar energi och tid på att springa åt olika håll för att hinna med allting samtidigt.Höjden på splittring. Vi kan kalla den här typen av människor för de som alltid vill "bli" något, till motsatsen från de som mest vill "vara" som de är. Dessa två typer är ytterligheter.De flesta pendlar mellan "att vara" och "att bli".Det finns även en annan variant: De som låtsas vara det de inte är. De som i alla fall snurrar dygnet runt i "bli" karusellen, kan vi säga att de har drabbats av "blisyndrom"De andra plågas av låtsas "varasyndrom".Nu har jag pekat på något som du kan använda för att förstå hur du möjligtvis fungerar.Andra förklarar uppkomsten av detta fenomen med att lägga hela skulden på: Stress, den negativa stressen.För de säger att "lagom" dos av stress är bra som drivkraft. Men hur mycket är lagom stress och i vilken situation? Vissa människor är stress-tåliga, andra är stresskänsliga och det kan bero på situationen. Tonvis med böcker om stress, från experter och från stresserfarna översvämmar boklådor och ingen har kommit fram till en glimt av lösning. 

Och nu till poängen: Muslimer, när de följer sin tro, vet exakt vad de ska göra och när och hur de ska göra detta. Allt är dukat för dem och det är bara att sätta igång. Går de och härmar andra icke muslimska varelser så kan de hamna i "blisyndrom"sfällan. De kan t.ex bli missnöjda med sitt utseende, och springer med ett par tusenlappar i handen till en tatuerings-atelje runt gatuhörnet och vill ha en "grön boaorm" innålad på axeln, eller en piercing-"akutmottagning" och vill ha knappnålar i tungan och/eller ett par ringar i näsan eller på ögonbrynens utkant.Om man sedan frågar varför de gör så åt sin fina kropp som de misshandlar: så kan de svara med att det är modernt så.Visst; var och en kan tycka lika eller olika. Men är allt som är "modernt" bra för alla människor.Och var går gränsen? och vem bestämmer att det ska "bli" så? Det är säkert marknadskrafter som vill komma åt tjocka plånböcker. De vet hur de svaga människorna ska tas.

Muslimer i alla fall ska inte ha icke muslimer till sina förebilder. Profeten Muhammed (salla Allah aleihi wa sallam) sa att den som härmar ett folk blir en av dem.Vi vet ju att smittan av att röka och knarka börjar med att nyfikna nybörjare härmar erfarna missbrukare, som bjuder på en cig eller en "joint".

Vill man vara eller bli vacker så finns det betydligt effektivare sätt och dessutom helt gratis. Ett av dem är ett leende från hela hjärtat. Det kan snabbt återställa människan till sin vackra natur. "Ditt leende, sa profeten Muhammed  (salla Allah aleihi wa sallam) in en autentisk hadit, riktat mot din muslimska bror är en god gärning".Det ger dig belöning och kostar dig inget.Det har dubbel positiv effekt: på dig själv och på den du ler åt.Islam visar oss muslimer, när vi ska VARA (behålla vår identitet intakt och försvara den som ett revir eller som ett kapital för att prata materialistiskt) och när vi ska sträva efter att BLI bättre muslimer.Att skaffa en bra utbildning och hederligt arbeta och tjäna välmeriterade halalpengar ingår i att "bli bättre muslim".Det hela är en balansgång som gör oss alltid nöjda med oss själva och positiva mot våra närmaste och mot hela samhället.Dessutom har profeten lärt oss något som är unikt inom islam: Att inför en handling vi inte är säkra på: be två "rakaa" enheter och fråga Allah om vägledning s.k "Salat Al Istikhara" vars "duaåkallan" är känd.Ett exempel: om du tvekar mellan att köpa en bil eller att vänta ett tag till. Du ber Gud att välja åt dig det som är bäst för dig, för din tro, för din framtid osv. När du har gjort detta några gånger, så känner du dig redo att bestämma. Det du bestämmer sedan ångrar du aldrig, för du har förlitat dig till Gud och detta du gjorde är vad Gud ville att du gör. Som muslim, lär dig ordentligt den åkallan och använd den flitigt även för små saker du är osäker på.Du mår mycket bra av det.

Må Allah hjälpa oss att välja rätt och bli bättre muslimer. Ameen!!!  

.

Presentation

Omröstning

Vilken sorts kärlek tycker du är bäst/störst/finaste?
 Till dig själv
 Till Gud
 Till en medmänniska
 Till en egen älskning
 Till ev. egna barn
 Till pengar
 Till samlingobjekt
 Till kultur
 Till en idol från sport
 Till en idol från musikvärlden
 Till en hobby
 Till fru
 Till make
 Till prylar
 Till jobb
 Till kläder
 Till en historisk person
 Till värmen och solen
 Till resor
 Till mysiga hemmakvällar

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards