Direktlänk till inlägg 28 mars 2012

Lugn, sansad och otroligt intelligent

Av Ben Messaud - 28 mars 2012 01:10


Muhammed Ibnu Idriss Ashafii var den tredje av de fyra stora imamer (Abu Hanifa, Imam Malek, Ashafii och Ahmad Ibnu Hanbal), född i nuvarande Gazza omkring år 769 (Gregorianskt) år 150 (hidjrah) samma år då Abu Hanifa avled. Han var känd både för sina breda kunskaper, sin otroliga intelligens och sina underbara dikter. Han kunde utmana och vinna vid en och samma kunskapsdueller mot flera dåvarande topplärda. Han var också extremt tålmodig och lugn och blygsam. Inte en uns av arrogans och högfärd hade han. Levde enkelt och sparsamt och skrev en massa verk, särskilt under de sista 4 åren av sitt liv då han var sjuk. Drygt femtio år blev han.


En dag bestämde några män att testa honom och sätta hans lugn och tålamod på prov. De visste att han skulle gå till en skräddare för att få ett yttre plagg (ibaja) sytt. När han gjorde det och återvände hem, gick de männen till skräddaren och betalade mycket mer än vad Ashafii gav och sa till honom:

- Vi betalar dig så mycket, om du följer noga vad vi vill att du gör med Ashafiis tygstycke.

Skräddaren blev tveksam till det nya uppdraget men efter ett tag kunde de övertyga honom.

- Okej!!! Vad vill ni att jag gör?

- Vi vill bara att du syr plagget och att du syr ärmarna olika långa. Den högra för kort och den vänstra för lång. Vi vill se hur Ashafii kommer att reagera. Han blir säkert missnöjd och kanske t o m tappar sin behärskning.Sånt kan ingen acceptera.Det är spännande att se honom brusa av ilska, alltså som en vanlig människa.

- Det är elakt att göra så mot vår älskade imam, men jag kan alltid ändra på detta, för han gav mig ett stort och fint tyg.

När Ibaja-plagget var färdigt sytt och Ashafii gick till skräddaren hämta det, väntade de nyfikna männen på honom i skräddarens ateljer.

Efter att ha hälsat på muslimskt vis, tog Ashafii ibajaplagget och provade det. Han blev överraskat glad och sa:

Tack så mycket!!!, det är otroligt fint sytt. Den korta armen passar bra med den högra handen, för jag slipper nu vika upp den när jag vill skriva. Den vänstra och långa är utmärkt också; jag kan stoppa i den en macka eller matsäck när jag går ut.För jag vill inte att den syns och väcka stor aptit hos de som ser den och kanske det vattnas i munnen på dem.

Han tackade en gång till och hälsade alla och gick hem glad och nöjd.

De nyfikna männen blev helt förvånade.Skräddaren kunde inte heller dölja sin förtjusning.

Till sist så kan man spekulera om dessa frågor: Ta gärna ställning till dem:

-Är det bra, tillåtet eller hemskt fult att göra som de männen gjorde mot imamen?

- Är det inte bra och helt mänskligt och förståerligt att ibland reagera häftigt beroende på orsaken; ett sätt att visa sina känslor på?

- Är det fult gjort av skräddaren som för större summa pengar, gick med på de männens krav och inte skötte sitt första uppdrag på professionellt sätt?

Avslutningsvis citerar jag en utmärkt äkta hadit:

En man kom till profeten Muhammed (må Allahs frid och väl-signelser vara med honom) och sa: "Oh Allahs sändebud, ge mig ett gott råd!" Profeten sa:

-Bli inte arg!!!. En annan gång kom samma man till honom och sa:" Oh Allahs sändebud ge mig ett gott råd igen!" Han sa:" Bli inte arg!". Samma sak hände en tredje gång, med samma man som fick samma råd.

Denna hadit understryker vikten av att inte bli arg. En annan hadit ger förklaringen på ilskan och ett recept om vad man ska göra när man trots allt blir arg. 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ben Messaud - Fredag 12 april 19:14

Vad synd Ramadan är slut Många konstiga muslimer ytrycker sin lättnad över att  fastamånaden har tagit slut. För dem var Ramadan kanske jobbig och var en parantes i livet. Därför har moskéerna tappat ett stort antal besökare som kommer till pliktbö...

Av Ben Messaud - 29 november 2023 15:35

Imamer är inte robotar Vissa organisationer från olika muslimska länder gör ett kolossalt bra jobb att skicka duktiga imamer till oss i Sverige. Ett exempel är Turkiet. Under decennier har landet gjort detta och vi är mycket tacksamma för att Al...

Av Ben Messaud - 13 maj 2023 09:32

I princip är vi alla lika. I praktiken är vi olika beroende på kön, hälsa, tillgångar, vad vi har skaffat oss själva för egenskaper och har gjort för handlingar och framför allt vår tro. Kan en troende muslim som gör sina plikter ordentligt ha samma ...

Av Ben Messaud - 3 maj 2023 12:18

إن تنصروا الله ينصركم و ما النصر الا من عند &#...

Av Ben Messaud - 24 april 2023 01:03

Bismi Allah Jag använder både kunskaper från koranen och från sanna uttalanden (sunna) av profeten (sAaws). Den bästa metoden för detta har jag från tre lärarhögskolutbildningar och från min långa erfarenhet som lärare i olika ämnen och olika stadi...

Presentation

Omröstning

Vilken sorts kärlek tycker du är bäst/störst/finaste?
 Till dig själv
 Till Gud
 Till en medmänniska
 Till en egen älskning
 Till ev. egna barn
 Till pengar
 Till samlingobjekt
 Till kultur
 Till en idol från sport
 Till en idol från musikvärlden
 Till en hobby
 Till fru
 Till make
 Till prylar
 Till jobb
 Till kläder
 Till en historisk person
 Till värmen och solen
 Till resor
 Till mysiga hemmakvällar

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28 29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards