Direktlänk till inlägg 24 mars 2012

Loqman den vise

Av Ben Messaud - 24 mars 2012 01:02


Många muslimer läser suran”Loqman” (koranen kap.31) utan att stanna och fråga sig vem den kloka mannen var och när och hur han levde och varför är en hel sura uppkallad efter honom.

De flesta islamlärda är överens om att han inte var profet eller Guds sändebud, utan en betjänt (slav) från nuvarande Sudan (Annouba området). Det sägs att han var mycket mörkhyad, kortväxt och hade tjocka läppar och bred och stor näsa: alltså inget "normalt" s a s vackert utseende. Men inuti var han en mycket fin och god människa, känd för att vara snabbtänkt och klok.Hans visdom fick han av Allah, den Mest Vise (Al Hakiim), som ger visdom vem Han vill. Den exceptionella egenskapen är inte något man kan skaffa sig genom någon hokus-pokus träning eller akademiska utvecklande studier. Det är en speciell gåva, från Gud.

Beviset för detta har vi i Koranen: Allah säger i suran (Al Bakarah kap.2) “Wa mann uutia Lhikmata faqade uutia kheiran katheera...” dvs: “Den som gavs visdom har då fått mycket av det goda”. Visdom(=Hikmah) har alla profeter fått. Det sägs också att Loqman levde under samma period som profeten David levde (må Allah välsigna honom och alla profeter och sändebud). Och David, enligt Koranen, har också fått “Lhikmah”.

Här följer två berättelser där Loqman är huvudpersonen:

En dag kom Loqmans herre och sa till sin betjänt:

- Du Loqman, ta nu detta får och slakta det; sedan tar du ut de två bästa delarna av det och ge mig dem.

Loqman gjorde exakt vad han blev tillsagd att göra. Efter att ha slaktat fåret tog han ut tungan och hjärtat utan att tveka och gav dem herren.(En annan skulle kanske ha valt kotletter och steken) 

En annan dag kom "beskyddaren" med ett annat får. Denna gång sa han till Loqman:

- Den här gången vill jag att du slaktar detta får och ta ut de två sämsta delarna ur det och ge dem mig för att slänga bort dem själv.

Loqman slaktade fåret som vanligt och sedan skar han ut hjärtat och tungan och gav dem herren, som blev förvånad.

- Vad är detta? sa han. Förra gången sa jag att du skulle ge mig de två bästa delarna och du gav mig tungan och hjärtat och denna gång sa jag att du skulle ge mig de två sämsta delarna och du gav mig också tungan och hjärtat; hur förklarar du detta? Jag vet att du är klok, men jag vill förstå vaför du gjorde så.

-  Jo, Ni vet...Hjärtat kan vara sämst och bäst. Det beror på vad man har fyllt hjärtat med. Exempel: Kärlek, ärlighet och sånt fint ger ett fint hjärta; hat, lögn, hyckleri och såndana hemskheter ger ett dåligt hjärta. Samma sak gäller tungan: Den kan orsaka en massa bekymmer om den används fel och kan ge stor nytta om den används klokt och rätt när den behövs. Båda två har samband med varandra.

- Helt otroligt tänkt och verkligen sant.Det har jag inte tänkt på.

Här är två lysande citat om löst oreflekterat prat mm..

Ali Ibnu Abi Taleb (må Allah vara Nöjd med honom) profetens kusin och svärson sa följande: “Jag skulle önskat haft en lång hals (som ett djurs) för att ord skulle ta längre tid innan de kommer ut ur munnen” M a o är det viktigt att inte snabbt säga något. Ett dåligt ord är omöjligt att dra tillbaka. Sagt är sagt.

Det bästa ordet är "La ilaha illa Allah" dvs: "Det finns ingen gudom utom Allah" och det sämsta ordet man kan säga är shirk eller kufr påstående dvs att förneka Guds existens eller ta andra gudar vid sidan om Gud. Det allra bästa och det allra sämsta ordet jämför Allah (koranen kap. Ibrahim vers 24-26) med ett träd, som bäst är trädet fint, ger rikligt med frukt (tack vare Allahs välsignelse) och har fasta djupa rötter och som sämst är trädet sjukt, utan rötter och kan lätt dras upp och kan t o m skada annat runt omkring.(och det gör ett elakt ord).

Abu Dardae,(må Allah vara Nöjd med honom) en av de mest kända av profetens följeslagare har sagt:

-Var rättvis (“demokratisk” med s a s "modernt" utslitet honörsord) mot din hörsel och din mun. Allah har gett dig två öron och en mun. Använd då för rättvisans skull dubbelt så mycket din hörsel (två öron) som du använder din mun (i prat alltså). M a o håll mest tyst och lyssna.


2. En gång spelade Loqmans herre hasardspel och förlorade mot en sträng motståndare, som omedelbart krävde sin vinst. Motspelaren ville få i vinst alla rikedomar herren hade; eller om han inte kan eller vill så skall han dricka hela vattnet från bäcken som rann i närheten. Det skulle vara rena ruinen för herren som blev deppig och mycket bekymrad. Han bad motspelaren att avakta ett par dygn för han ville tänka på saken i lugn och ro. Loqmans herre kunde inte sova. Han var mycket ledsen och försökte dölja sin sorg och sina känslor. Loqman kunde se hur herren mådde och frågade honom:

- Jag ser att du inte mår bra. Vad har hänt?

Han berättade exakt vad som hänt; spelet och att han förlorade och måste inom kort uppfylla löftet och göra rätt för sig i enligheten med överenskommelsen. Motspelaren var sträng och det gick inte att förhandla med honom om annat.

-  Med Guds hjälp har jag en lösning åt dig som kan dra dig ur knipan, sa Loqman.

-  Vad var det, säg snälla.

-  Eftersom det gäller att dricka vattnet och inget har sagts om hur, så kan du säga till din motspelare: "Javisst jag dricker det som är mellan stränderna". Han kommer att säga: Ok, (för det är omöjligt att göra detta). Sedan säger du att han måste i så fall stoppa stömmen helt och hållet. Och detta kan han inte göra.

Rådet fungerade utmärkt. Motspelaren blev paff och kunde inte kräva något. Det blev den enda räddningen för Loqmans beskyddare som dessutom fick en läxa, att inte spela sånt.

Här är några av de kloka råden som Loqman var känd för. 

En gång blev han sårad (mobbad) av en person som sa något fult om hans utseende. Han frågade den elaka mannen:

-  Kritiserar du gravyren (han själv) eller Graveraren? (alltså Gud som har skapat honom så)

Andra av hans briljanta uttalanden:

- Ta behörigt avstånd från din fiende och akta dig för din vän, och undvik det som inte angår dig.

- Den som håller sin hemlighet dold har fritt val i sina händer

- Blir du oberoende blir du trygg

- Livet är en övergång, använd det som sådan

- Se till att du säger fina ord och du visar upp ett glatt ansikte, då blir du älskad av människor, mer än den som ger dem något.

- Behandla människorna väl som den som inte har något behov av dig och som du oumbärligt är beroende av.

Lärdomar:

-Lyssna mer än prata.(särskilt struntprat)

-Utseendet är inte viktigt.

-Visdomen kan man få när som helst och kan behållas.

-Även en betjänt kan ha fina egenskaper

Må Allah ge oss av den visdomen, AMEEN!    

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ben Messaud - Fredag 12 april 19:14

Vad synd Ramadan är slut Många konstiga muslimer ytrycker sin lättnad över att  fastamånaden har tagit slut. För dem var Ramadan kanske jobbig och var en parantes i livet. Därför har moskéerna tappat ett stort antal besökare som kommer till pliktbö...

Av Ben Messaud - 29 november 2023 15:35

Imamer är inte robotar Vissa organisationer från olika muslimska länder gör ett kolossalt bra jobb att skicka duktiga imamer till oss i Sverige. Ett exempel är Turkiet. Under decennier har landet gjort detta och vi är mycket tacksamma för att Al...

Av Ben Messaud - 13 maj 2023 09:32

I princip är vi alla lika. I praktiken är vi olika beroende på kön, hälsa, tillgångar, vad vi har skaffat oss själva för egenskaper och har gjort för handlingar och framför allt vår tro. Kan en troende muslim som gör sina plikter ordentligt ha samma ...

Av Ben Messaud - 3 maj 2023 12:18

إن تنصروا الله ينصركم و ما النصر الا من عند &#...

Av Ben Messaud - 24 april 2023 01:03

Bismi Allah Jag använder både kunskaper från koranen och från sanna uttalanden (sunna) av profeten (sAaws). Den bästa metoden för detta har jag från tre lärarhögskolutbildningar och från min långa erfarenhet som lärare i olika ämnen och olika stadi...

Presentation

Omröstning

Vilken sorts kärlek tycker du är bäst/störst/finaste?
 Till dig själv
 Till Gud
 Till en medmänniska
 Till en egen älskning
 Till ev. egna barn
 Till pengar
 Till samlingobjekt
 Till kultur
 Till en idol från sport
 Till en idol från musikvärlden
 Till en hobby
 Till fru
 Till make
 Till prylar
 Till jobb
 Till kläder
 Till en historisk person
 Till värmen och solen
 Till resor
 Till mysiga hemmakvällar

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28 29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards