Direktlänk till inlägg 22 mars 2012

Ny historia som kan göra dig klokare

Av Ben Messaud - 22 mars 2012 12:41

Av de mest kända fyra islamskolor som har olika tolkningar av sekundära och detaljfrågor är Imamen Abu Hanifa den som har mest s a s anhängare. Största antal av dem är från icke arabiskt talande länder. Näst populär, rent statistiskt sett, är Ashafii (Irak bl.a), följd av Imam Malek, (Egypten och Nordafrika) och Imam Ahmed Ibn Hanbal (Saudiarabien bl.a) Kronologiskt är Abu Hanifa först också, sedan kom Imam Malek som var lärare för Ashafii och sist var det Imam Ahmed ibn Hanbal.

Det var inte ovanligt att folk den tiden (även nu), gick med sina frågor till de mest kunniga imamer för att reda ut saker och ting. Tvister och konflikter löste man i domstolar. De lärda var alltid tillgängliga och hade plikten att upplysa alla som ville fråga om något som berörde islam. Islam som de flesta vet, är både en tro (en religion= i etymologisk betydelse: relation till Gud) men också ett sätt att leva, ha relation med både den sociala (människor) och den fysiska omgivningen (naturen).

 Följande historia är också om Abu Hanifa.

En dag kom en man till Abu Hanifa och berättade för honom att någon har stulit en av sina får. Han bad honom om råd. Abu Hanifa, sa till honom:

-Du kan inte göra något än att acceptera vad som hänt. Vänd dig till Allah och be Honom att förlåta dig. Vi alla gör mer eller mindre stora synder som vi många gånger inte är medvetna om. Detta med att bli stulen, kan vara en prövning från Allah och det kan vara ett slags straff. Hur som helst, ha is i magen i alla lägen och räkna med belöning från Allah.

- Djazaka Allahu Kheiran oh imam!! (dvs= Allah belönar dig med något gott).

När han gick ut tog imamen på sig sin ibaya (ett heltäckande yttre plagg) och gick och letade efter en får-uppfödare. Efter ett tag hittade han en. Den mannen var förvånad att se imamen komma till honom. Han skyndade sig att hälsa honom med muslimsk hälsning:

-Assalaamu Aleikum, imam. Det är en stor dag för mig att se dig komma på besök.

-Wa Aleikum-assalaam. Hur mår du och hur mår fåren?

-Al Hamdu Lillah (lovprisad är Gud)

- Jag vill fråga dig om ett fårs maximala livslängd, på ett ungefär alltså. Jag är välmedveten om att en varelses livslängd är bara Allah som exakt vet den.

- Jag vet inte exakt, men man brukar lämna dem till slakt innan de är mycket gamla. Jag skulle gissa på 10-12 år.

- Bra, jag vill bara ha en uppfattning om detta.

Imamen tackade och gick hem. Han hade tydligen bråttom.

Du som läser detta för första gången, stopp här. Läs inte vidare detta innan du har grubblat ett tag på varför imamen frågade om ett fårs maximala livslängd. Normalt så frågar inte en imam bara för att veta. Kunskaper måste ha en praktisk nytta. Den som söker nyttig kunskap bör veta när och hur den kunskapen ska användas. Annars är det slöseri med tid och energi.

Profeten Muhammed (må Allah välsigna honom och ge honom frid) har sagt att en avliden människa (abd) inte får ta ett första steg den Yttersta Dagen förrän han/hon tillfrågas om livet hur han/hon har spenderat det, om kunskaperna vad han/hon använts dem till osv….

Allah i koranen säger (Al Bakara kap. 2) att de som har fått kunskaper (om Allah och det Han nedsänt) och vägledning och har hållit dem dolda för andra, de får ett svidande straff.

Svaret på frågan, ger jag med en ofullständig och "korkad" text.

 Ab Hnfa hr bstmt algidr äat ktöt fårn åfr av rdsläa öfr att dte sutlna fåtre släjs tlli salktraen hoc dte hraam kttöt hmnaar på nis tillrka.

Lärdomar från denna historia?

- Man lär sig så länge man lever

- Nyttigaste kunskaper är de som används

- En lärd är ödmjuk och går till den som har behövd kunskap

- En imam är försiktig med allt han äter eller dricker, så att inte hamna i haram.

- Islam kan omfatta allt i livet 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ben Messaud - Fredag 12 april 19:14

Vad synd Ramadan är slut Många konstiga muslimer ytrycker sin lättnad över att  fastamånaden har tagit slut. För dem var Ramadan kanske jobbig och var en parantes i livet. Därför har moskéerna tappat ett stort antal besökare som kommer till pliktbö...

Av Ben Messaud - 29 november 2023 15:35

Imamer är inte robotar Vissa organisationer från olika muslimska länder gör ett kolossalt bra jobb att skicka duktiga imamer till oss i Sverige. Ett exempel är Turkiet. Under decennier har landet gjort detta och vi är mycket tacksamma för att Al...

Av Ben Messaud - 13 maj 2023 09:32

I princip är vi alla lika. I praktiken är vi olika beroende på kön, hälsa, tillgångar, vad vi har skaffat oss själva för egenskaper och har gjort för handlingar och framför allt vår tro. Kan en troende muslim som gör sina plikter ordentligt ha samma ...

Av Ben Messaud - 3 maj 2023 12:18

إن تنصروا الله ينصركم و ما النصر الا من عند &#...

Av Ben Messaud - 24 april 2023 01:03

Bismi Allah Jag använder både kunskaper från koranen och från sanna uttalanden (sunna) av profeten (sAaws). Den bästa metoden för detta har jag från tre lärarhögskolutbildningar och från min långa erfarenhet som lärare i olika ämnen och olika stadi...

Presentation

Omröstning

Vilken sorts kärlek tycker du är bäst/störst/finaste?
 Till dig själv
 Till Gud
 Till en medmänniska
 Till en egen älskning
 Till ev. egna barn
 Till pengar
 Till samlingobjekt
 Till kultur
 Till en idol från sport
 Till en idol från musikvärlden
 Till en hobby
 Till fru
 Till make
 Till prylar
 Till jobb
 Till kläder
 Till en historisk person
 Till värmen och solen
 Till resor
 Till mysiga hemmakvällar

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28 29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards