Direktlänk till inlägg 17 mars 2012

Spännande historia från 600 talet

Av Ben Messaud - 17 mars 2012 02:28

Den femte khalifen i Omeyad dynastin Abdu-Lmalik Ibn Marwan (från år 646-705) var mäktig Emir (Sultan). Han ville gifta bort sin son, kronprinsen Al Walid med dottern till en mycket känd lärd inom islam, imamen Saiid Ibno Almusayib. Denna imam föreläste i profetens moské i Al Madinah. Han vägrade gifta bort sin dottern med kronprinsen, trots påtryckningar från khalifen och t o m erbjudanden om mycket pengar och värdefulla gåvor. Den lärde stod fast vid sin vägran, även då han blev indirekt hotad av Emiren. Ryktet om detta har spridit sig snabbt.

En dag när han föreläste, märkte han att en duktig student Abd-Allah Ibn Abi Wadaae uteblev från kursen. Det måste ha hänt honom någonting, tänkte han; han brukade ju inte missa mycket. På kvällen gick imamen till honom för att fråga vad som hänt. Han var välmedveten om plikten för en muslim att besöka en vän eller bekant, särskilt vid insjuknande. När han knackade på dörren öppnade själva studenten. Han såg ledsen ut. Efter ”salaam” hälsningen, frågade imamen:

-        Vi har saknat dig, vad har hänt?

-        Det är så att min fru dog och jag var mycket upptagen med begravningen och allt annat. Svarade Abd-Allah.

-        Du skulle ha meddelat oss för att delta i begravningsceremonin och med Allahs hjälp, underlätta allting för dig. Dessutom får vi ”2 qirat”belöningen för detta, som du vet"

Imamen åkallade Allah och gjorde förbön för honom, helt enligt sunna och sa som det står i Koranen att muslimen skall säga vid dödsfall eller annan katastrof av något slag:

” Vi är säkerligen Allahs och till Honom säkert återvänder vi. Må Allah ge dig mod och styrka och ersätter dig med något bättre”.

Efteråt träffade han honom och frågade om han har funderat på att gifta sig på nytt.

-        Nej, svarade Abd-Allah, må Gud skänka dig av Sin barmhärtighet; jag är fattig och har bara 3 dirham och jag skäms för att ge så lite som brudgåva. Som jag är nu, vem ger mig sin dotters hand?

-Jag!!!, svarade imamen.

Abd-Allah blev helt tyst av förvåning. Han trodde inte ha hört något. Innan han sa något, fortsatte imamen med bestämd röst.

Jag ger dig min dotters hand. Hon blir, in Sha Allah, din äkta fru. Kom i morgon hit med några vänner av Ansar som vittne (Ansar följeslagare= de som tog emot profeten i Madinah efter uttåget från Mecka: startdatum för muslimernas tidräkning: Hidjra).

Under ceremonin, sa imamen efter att ha lovprisat Allah och bett Honom ge profeten Muhammed fred och välsignelser:

-Du Abd- Allah, härmed ger jag dig min dotters hand i enlighet med Allahs och profetens lagar och mot en "sadaq"brudgåva på 3 dirham. 

Det var stor ära för den fattige Abd-Allah, att bli vald av sin mästare och lärare till att bli hans svärson. Han vägrade ju gifta bort sin dotter med kronprinsen som kunde lätt ge henne motsvarande sin vikt i guld.

Han höll på att gråta av glädje. Han fastade den dagen, kanske var det en måndag eller en torsdag. För många muslimer gör som profeten (må Allah välsigna honom och ge honom frid) gjorde: Han fastade varje måndag och torsdag. Hemma tog Abd-Allah fram lite bröd och olivolja och satte strax före solnedgången och ödmjukt bad Allah att välsigna både maten och äktenskapet. Efter att ha brutit fastan och ätit, hörde han någon knacka på dörren. Han gick och öppnade och vem var det?: Själva imamen, hans svärfar nu, som sa:

- Assalaam, nu är du gift, "min son" och jag vill inte att du tillbringar natten ensam. Här är din fru, ta hand väl om varandra, må Allah gör er lyckliga.

Grannarna kunde inte missa vad som hände. Efter att den lärde lämnat sin dotter och hennes man, kom de rusande in och gratulerade brudparet. Han berättade sedan att tack vare Gud den mest Barmhärtige och mest Generöse som han har fått allt detta och mycket annat till. Frun var mycket begåvad och kunnig. När han ville ha svar på invecklade islams frågor var hon för honom den bästa läraren. Han kunde inte ens drömma om att något likt skulle hända honom.

Lärdomar från denna verkliga historia är många. Fundera över vilka av dem du kan komma på. Jag ger dig en enda som kan räcka:

Din kontakt med Gud och din tillit till Honom och åkallan av Honom i de svåraste situationerna är din RÄDDNING i detta liv och den Yttersta Dagen. Kom ihåg:

Misströsta ALDRIG! och som ärligt troende var alltid optimist!

Gud är ju mest Barmhärtig mest Gönerös. 

      

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ben Messaud - Fredag 12 april 19:14

Vad synd Ramadan är slut Många konstiga muslimer ytrycker sin lättnad över att  fastamånaden har tagit slut. För dem var Ramadan kanske jobbig och var en parantes i livet. Därför har moskéerna tappat ett stort antal besökare som kommer till pliktbö...

Av Ben Messaud - 29 november 2023 15:35

Imamer är inte robotar Vissa organisationer från olika muslimska länder gör ett kolossalt bra jobb att skicka duktiga imamer till oss i Sverige. Ett exempel är Turkiet. Under decennier har landet gjort detta och vi är mycket tacksamma för att Al...

Av Ben Messaud - 13 maj 2023 09:32

I princip är vi alla lika. I praktiken är vi olika beroende på kön, hälsa, tillgångar, vad vi har skaffat oss själva för egenskaper och har gjort för handlingar och framför allt vår tro. Kan en troende muslim som gör sina plikter ordentligt ha samma ...

Av Ben Messaud - 3 maj 2023 12:18

إن تنصروا الله ينصركم و ما النصر الا من عند &#...

Av Ben Messaud - 24 april 2023 01:03

Bismi Allah Jag använder både kunskaper från koranen och från sanna uttalanden (sunna) av profeten (sAaws). Den bästa metoden för detta har jag från tre lärarhögskolutbildningar och från min långa erfarenhet som lärare i olika ämnen och olika stadi...

Presentation

Omröstning

Vilken sorts kärlek tycker du är bäst/störst/finaste?
 Till dig själv
 Till Gud
 Till en medmänniska
 Till en egen älskning
 Till ev. egna barn
 Till pengar
 Till samlingobjekt
 Till kultur
 Till en idol från sport
 Till en idol från musikvärlden
 Till en hobby
 Till fru
 Till make
 Till prylar
 Till jobb
 Till kläder
 Till en historisk person
 Till värmen och solen
 Till resor
 Till mysiga hemmakvällar

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28 29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards