Direktlänk till inlägg 5 mars 2012

En till historia att beundra och avnjuta

Av Ben Messaud - 5 mars 2012 23:37

Abdullah ibnu Omar, må Allah vara Nöjd med dem två (son till Omar ibnu Lkhattab: den andra khalifen efter Muhammed, (må Allahs frid och välsignelser vara med honom) har berättat följande:

Två tjallare gick med den enda rättroende (alltså som trodde bara på Gud) till den mäktiga Farao som dyrkades av sitt folk. De ville avslöja honom så att han skulle få sitt straff: döden. Samtidigt ville de närma sig den enväldiga härskaren. De sa till Farao (troligtvis en av Ramsesen...)

- Här är den som inte tror som vi, att du är vår herre. (för Farao har fått sitt folk att dyrka honom och säga att han var deras herre, den högste. Detta står i Koranen: "Ana Rabbokom Al Aala" sa han till dem). Han tänkte kolla upp detta med honom och se om de två tjallarna verkligen talade sanning. När alla tre stod framför honom frågade Farao tjallarna först: Vem är er herre, ni två ? Utan den minsta tvekan svarade de: Vår herre är du. Sedan vände han sig till den rättroende som trodde endast på Gud, den Ende och frågade: Och du, vem är din herre? Svaret kom lika snabbt och beslutsamt: Min Herre är deras Herre!!! Sedan vände han sig till tjallarna och sa: Ni kom med den här goda mannen för att jag ska döda honom, ni har ljugit för mig om hans tro. Det är ni jag ska döda. Han beordrade sina vakter att döda tjallarna och de gjorde det.

Abdullah ibnu Omar sa: Det är detta som versen i Koranen (vers nr.45 i sura Ghafer: Den Förlåtande) syftar på; alltså: “Allah har skyddat honom (dvs den rättroende) från deras intriger och onda avsikter och ett svidande strafflidande fick Faraos folk". (min översättning; så ordagrant som möjligt).

Av denna berättelse kan man dra många lärdomar därav följande:

- Den som tror på Gud (ALLAH) har inget att frukta. Tron på Allah är ett säkert skydd från allt ont.

- Tjallare som har onda avsikter tjänar inget. Tvärtom. Den som gräver en grop åt någon annan faller i den själv. Historian illustrerar detta talsätt.

- Tron på Gud ger styrka, både kroppslig och intellektuell sådan (intelligens i form av snabba kloka svar).

- "Al djazaae min djinsi laamal": Ett talsätt inom islamlära som betyder att "straff och belöning är av samma art (mynt) som orsaken dvs: den onda eller den goda handlingen. Tjallarna ville att Farao dödar den oskyldiga troende och fick domen mot sig själva.

- Mycket viktigt att förlita sig till Allah som räddar Sin trogna tjänare ur de svåraste situationerna. Det är detta som var avgörande. Versen: "Yudjibo lmudtarra..": dvs besvarar den mest nödställde som gör förbön till Gud om hjälp. Detta också enligt en känd vers i Koranen.

- Att vara modig och, som en muslim, alltid ha hoppet starkt när det verkar gå dåligt och fruktan för Allah när det går bra. Pendla mellan hopp (om Allahs räddning) och rädsla (för Allahs eventuella vedergällning): Alltså detta som kännetecknar en riktig muslim.

- Alla profeter och sändebud hade samma budskap: att inte dyrka någon annan än Gud, den Ende. Det är detta som är kärnan i islam; och detta var också den sanna tron förre islam. Det är Noas, Ibrahims, Moses, Jesus och sist Muhammeds budskap, om jag nämner bara de mest framstående av dem:(5 stycken s. k Ulu Laazmi Mina Rusul) Må Allahs fred vara med dem alla.

Må Allah skänker oss Nåd, visar oss den rätta vägen och skydda oss från att hamna i skirk (månggudadyrkeri) i alla dess former, synliga och dolda, små som stora. AMEEN!!!   

     

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ben Messaud - Fredag 12 april 19:14

Vad synd Ramadan är slut Många konstiga muslimer ytrycker sin lättnad över att  fastamånaden har tagit slut. För dem var Ramadan kanske jobbig och var en parantes i livet. Därför har moskéerna tappat ett stort antal besökare som kommer till pliktbö...

Av Ben Messaud - 29 november 2023 15:35

Imamer är inte robotar Vissa organisationer från olika muslimska länder gör ett kolossalt bra jobb att skicka duktiga imamer till oss i Sverige. Ett exempel är Turkiet. Under decennier har landet gjort detta och vi är mycket tacksamma för att Al...

Av Ben Messaud - 13 maj 2023 09:32

I princip är vi alla lika. I praktiken är vi olika beroende på kön, hälsa, tillgångar, vad vi har skaffat oss själva för egenskaper och har gjort för handlingar och framför allt vår tro. Kan en troende muslim som gör sina plikter ordentligt ha samma ...

Av Ben Messaud - 3 maj 2023 12:18

إن تنصروا الله ينصركم و ما النصر الا من عند &#...

Av Ben Messaud - 24 april 2023 01:03

Bismi Allah Jag använder både kunskaper från koranen och från sanna uttalanden (sunna) av profeten (sAaws). Den bästa metoden för detta har jag från tre lärarhögskolutbildningar och från min långa erfarenhet som lärare i olika ämnen och olika stadi...

Presentation

Omröstning

Vilken sorts kärlek tycker du är bäst/störst/finaste?
 Till dig själv
 Till Gud
 Till en medmänniska
 Till en egen älskning
 Till ev. egna barn
 Till pengar
 Till samlingobjekt
 Till kultur
 Till en idol från sport
 Till en idol från musikvärlden
 Till en hobby
 Till fru
 Till make
 Till prylar
 Till jobb
 Till kläder
 Till en historisk person
 Till värmen och solen
 Till resor
 Till mysiga hemmakvällar

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28 29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards