Alla inlägg den 3 januari 2016

Av Ben Messaud - 3 januari 2016 23:59

Regler för tiggandet

 

Det är pinsamt att varje gång någon vill göra en hjälpinsats drar i gång och själv med en insamlings kampanj i allas närvaro och ställer alla framför vägvalet att ge bort bidrag eller inte ge. Ger man bara av snällhet och solidaritet med de andra, så är det hyckleri eller ”riyaae” (= exponering och skryt att man är generös). Avstår man från att ge, så betraktas detta som snålhet. Man måste veta vad ”sharia” säger om detta. Det är inte tillåtet att be om bidrag om det inte finns ett riktigt stort behov av detta och den som behöver hjälp accepterar själv att stå fram och ha mod att förklara varför han/hon behöver hjälp. Det är inte tillåtet med att störa en annan muslim, utsätta honom/henne för besvär och pinsam situation (ihraj). En riktig muslim som har ”waraae” (dvs mycket försiktighet för att inte hamna i haram) tar tiggandet som sista ”nödvändiga ont”, när allt annat inte är möjligt. Här i Sverige är det ytterst sällan att någon hamnar i en sådan kris. Många kan sälja sina ägodelar, kan låna och betala sina lån osv. Udantag för dem som verkligen är ”Aabir Sabil” (förbipasserande och främmande resenär). Undantag också är kollektiva insamlingar för att bygga moskéer, köpa och renovera dem.  

 

Glöm inte en sak: Det finns bröder och systrar som kan ha fattiga människor att hjälpa utomlands och som dessutom är släktingar. Kort sagt, dra inte i gång detta med insamling framför alla och om någon vill hjälpa någon annan så är det bättre att göra det diskret eller att fråga individuellt och separat de som vill hjälpa. De som vill kan läsa detta noggrant och förhoppningsvis ta lärdom av detta. Det finns gott om haditer från den autentiska sunna som bevis på att det är förbjudet att tigga utom vid ytterst nödfall:

Detta är från Assahihain dvs Hadit samlingar från Bokhari och Moslem som är de mest tillförlitliga och äkta. Enligt Abdallah Ibn Omar (rA) så sa proften Muhammed (sAw):” Den som tigger från folk och håller på hela tiden kommer den Yttersta Dagen med ett ansikte som inte har någon bit av kött (hud) Och i Sahih Moslem har det rapporterats att profeten Muhammed (sAw) sa:”Den som ber folk om pengar och vill ha mer, han ber om att få glöd (den Yttersta Dagen i Helvetet) Låt honom då få litet eller mycket av det.” Abu Hamed Al Ghazali sa:

 

Att tigga är i grunden ”haram” förbjudet men i ytterst nödfall tillåtet: Varför det i grunden är förbjudet för att det har att göra med tre förbjudna ting: För att det förknippas med klagan mot Allah, för att man visar sin fattigdom och man visar inte vad Gud har gett den som tigger. Om en slav går och tigger hos främmande folk så är detta ett tecken på otacksamheten gentemot sin herre” Den som gör detta visar att han inte är nöjd med de gåvor han fick av Gud. Och detta måste skarpt förbjudas och det ska tillåtas endast i mycket begränsad och sällsynt nödsituation som när ett dött djur tillåts att ätas. Den andra orsaken till förbud är att den tiggare visar sin misär och måste sänka sig och tappa ansiktet och visa sig förnedrad och detta inte är tillåtet att hamna i en sådan situation framför en annan människa. En sådan situation av nöd och förnedring visar man bara för Gud.” En tredje orsak: Är att tiggaren generar folk och pressar dem till ett av två val:

Att ge något eller att avstå. Ge han bort utan att han egentligen vill det så är det otillåtet eftersom han visar att han är generös utan att ärligt vara det. Ge han inte något kommer han att känna skuld och skam och betraktar sig som snål. Hur än han gör är det skadligt för honom: minskade pengar som kanske skulle spenderas på saker som den egna familjen behöver och detta är i islam det bästa man kan göra med sina resurser. Eller i fall han avstår från att ge så drabbas psyket och självkänslan.

I Sahihain, rapporteras också att Abi Hureirah (rA) har sagt att profeten Muhammed (sAw) sa: ” Vid Allah som har min själ i Sin Hand är det bättre för en av er att ta sitt rep och hugger och samlar ved på sin rygg och ger bort den i gåva till folk än att komma till en man och tigga något och få något eller inte” . Enligt Moslems haditsamlingen så sa profeten: ” Om en av er tidigt på morgonen ger sig i väg och samlar ved på sin rygg och ger bort den och blir med den oberoende av folk är bättre för honom än att be någon som ger honom eller avstår. Därför att den högre handen är bättre än den lägre och börja (visa din generositet) för dem du (har försörjningsplikten för) försörjer. Ahmed la till följande: ” Om han tar jord och stoppar den i sin mun, är bättre än att stoppa i sin mun det som Allah har förbjudit. Även i Sahih Al Bokhari finns följande hadith: Enligt Azzubair Ibnu Al Aawam (rA) så sa profeten (sAw): ” Om en av er tar sitt rep och samlar ett lass ved på sin rygg och säljer det och blir självförsörjd är bättre än att han frågar om hjälp och får något eller inte.”

Må Allah guida oss till det rätta och det rätta är att hitta en balansgång mellan snålheten och överdriven generositet och detta står även i Koranen. 

Presentation

Omröstning

Vilken sorts kärlek tycker du är bäst/störst/finaste?
 Till dig själv
 Till Gud
 Till en medmänniska
 Till en egen älskning
 Till ev. egna barn
 Till pengar
 Till samlingobjekt
 Till kultur
 Till en idol från sport
 Till en idol från musikvärlden
 Till en hobby
 Till fru
 Till make
 Till prylar
 Till jobb
 Till kläder
 Till en historisk person
 Till värmen och solen
 Till resor
 Till mysiga hemmakvällar

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2016 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards