Direktlänk till inlägg 13 april 2012

Hur man blir äkta monoteist

Av Ben Messaud - 13 april 2012 02:12


De enda riktigt äkta monoteister är praktiserande muslimer.

För att vara en riktig muslim, måste Guds enhet (alltså som En Enda Gud) förverkligas och det görs först genom fyra sammankopplade enhets tro-komponenter (s k grunder för Tawheed)

1. "Tawheed Arrububya": Dvs Herreskapets enhet, alltså att helt erkänna, och utan det minsta tvivlet, Guds (Allahs) Handlingar, som unika och som ingen annan har förmågan att göra. Kort och koncist, inse att Allah är Herren över alla världar och över allt som funnits, finns och ska finnas och som Han har skapat ur intet. Tron också på det Han säger om Sig Själv i Koranen: ”Wa Yakhloqo mala taalamoon” : dvs ” Och Han skapar (nutid) det ni inte vet något om.” Många av dessa exklusiva och unika handlingar kan man utläsa ur Allahs Vackra Namn. För detaljer, se blogginläggen i ”sannislam” om "Guds Vackra Namn". Några exempel ger jag här:   

Absolut Skaparen (Al Khaleq), Mest Försörjaren, (Arrazzaq)

Den som ger Liv (Al Muhyi) Den som tar liv (Al Mumit). Den absolut Förlåtande (Al Ghaffar) Den absolut Generöse (Al Kareem). Den absolut Rättvise (Al Adl) och många fler....

Att vara äkta muslim stannar inte vid detta erkännande. T o m avgudadyrkare och månggudadyrkare före islam erkände vissa av dessa egenskaper hos en Gud. Men de visade inte detta i sin tro och i sina handlingar. Tvärtom. De bad till statyer som de till exempel kallat "Allaata", "Al Uzza", "Manata" mm, och räknade med att dessa klumpiga statyer skulle ge dem vad de har frågat om. Andra hade andra preferenser och fantasier och dyrkade träd, sol mm.Vi har även idag sådana som, på olika sätt, dyrkar egna idoler, har dem på sina T-shirtar eller på mobiler. Det kan vara gubbar eller tanter som har dött, det kan vara hundar ("snälla" vovar heter de) eller katter eller fetisher och andra symboler. Det kan vara pengar, tavlor eller smycken och det kan vara det egna jaget och de egna böjelserna. Sådana människor kan ha väldigt lång distans till Gud. De vet inte eller låtsas inte veta att det är Gud som har skapat alla dessa ting. 

Den andra delen av Enhets tawheed kallas:

2. "Tawheed Al Uluhya". "Gudskapets enhet": Detta förverkligas genom de egna handlingarna. Herreskapets enhet har sin bas och utgångspunkt i Allahs Handlingar och vad Han har gjort, gör och gör i framtiden. Men Gudskapets enhet har att göra med våra handlingar. Att omsätta tron på Gud som Herre över sin Skapelse, i en egen handlingsuppgift är att dyrka Allah som en enda Gud. Plikten att inte dyrka någon än Gud, är en direkt produkt av tron på Gud som den Enda Herren. M a o från övertygelsen, förankrad i hjärtat och verbalt uttryckt med munnen, till handling med hela sitt fysiska jag, allt i enligheten med instruktionerna i Koranen och Sunna.

Den tredje och fjärde är:

3 och 4. ”Tawheed al-Asmae, wa-ssifat” dvs Namn och Attributs enhet. Att Namn på Allah, i bestämd form (de börjar med bestämd artikeln ”Al” eller ”A + ”shadda” tecken på konsonanten efter A, som blir därmed dubbel), är Namn som Allah har och ingen annan får absolut ha. Dessa namn uttrycker både Egenskaper och Handlingar. Det första av dem är:

Allah dvs Guden. "Ilah" betyder ”en gud”: Ett annat namn i bestämd form är ”Al Ilah” Men ”Allah” är Egennamn på Gud, som ingen kan eller får ha. När man inleder bönen, är det första man ska säga: "Allah Akbar" (Allah är Störst). Man inleder inte med annat namn än Allah.När man ska börja göra något bra och helt tillåtet, säger muslimen: "Bismi Allah" = I Guds Namn.När man tänker göra något i framtiden, säger man: "In Shaa Allah" Om Gud vill: alltså ett avgörande villkor.

Hur ställer man sig som praktiserande muslim, till Allahs Vackra Namn och Allahs Attribut?. Tre aspekter i denna typ av ”Tawheed”  

  1. En fullständig tro, (utan det minsta tvivlet), på vad Gud har beskrivit sig och vad Hans sändebud Muhammed (må Allahs frid och välsignelser vara med honom) har beskrivit Honom med i sina äkta uttalanden, med Hans Vackra Namn och Hans Unika och Exklusiva Egenskaper och Handlingar.
  2. Ett fullkomligt erkännande av dessa Namn, Egenskaper och Handlingar som verkliga, äkta och odiskutabla.
  3. Stark övertygelse om att Allah (= Gud) (Härlig och Allmäktig är Han) har uteslutande Ensam dessa Namn, Attribut och Handlingar. Ingen delar med Honom något av detta. De är Absoluta och kännetecknas av Perfektion och Skönhet, precis som de förekommer i Koranen och Sunna, både i sin helhet och i sin minsta detalj. Som äkta muslim ska man acceptera dem som sådana helt hjärtat, utan något tillägg eller borttagning, perfekta och utan någon brist eller defekt, utan jämförelse med någon eller något, utan någon ändring eller förfalskning av något slag, utan likställande med någon eller något. Allt detta ska förankras i hjärtat, får sitt uttryck, dygnet runt och livet ut, utåt, både verbalt och i handling. Inget någonsin får sägas eller göras som visar motsatsen eller tvivel om dem. Dyrkan av Allah och alla handlingar ska fullständigt stämma överens med dem.    

Dyrkan av Allah innebär inte bara tillbedjan till Honom, med givna ord och

rörelser, ett antal gånger om dagen. Det innefattar och omfattar mycket annat i det dagliga livet, som man behöver göra utanför bönetiderna. Islams storhet och unika karaktär syns bland annat i detta: Den fyller tiden och rummet och är alltid levande i en muslims dygn. De fem pliktiga bönerna per dag, markerar bara höjdpunkter i den direkta kontakten med Gud. Några av dem förekommer i anslutningen till växlingen mellan dag och natt, som ett erkännande av att Allah, Härlig och Mäktig är Han, är endast Han som ”får natten att gå i dagen och dagen att gå i natten” (yulidjo allayla finnahar….), som flera verser i Koranen uttrycker det.

”Etikettmuslimer” (som jag kallar dem) som inte har nått denna grad av tro, intimt kopplad till konsekutiva handlingar däribland noga beskrivna dyrkformer, måste ta sig en ordentlig funderare och öppna både hjärtat och hjärnan för det de håller på med.

De måste bevisa för sig på vilket sätt de är muslimer. Gör de inte, av oförmåga eller ovilja, så blir de tvungna att förklara sig Den Yttersta Dagen, när allt räknas och slutdomen kommer som ett åskenedslag. Någon bortförklaring godkänns då inte. Deras hud och kroppsdelar kommer att vittna, tala sanningen, lämna in sin ”självdeklaration”. Inget då hjälper, varken proppfulla bankkonton eller försäkringskassan eller morskan och farsan eller Tantgredelin. Låt detta vara en slutsats och ett bevis på att budskapet är utskickat.Om dina ögon hamnar på denna text, så vet du att du inte kan skylla på att du inte visste något.

Må Allah hjälpa de som gör misstag, är slarviga utan att vara trotsiga och stöddiga, de som inte väntar för länge för att återvända till Allahs unika och raka väg. Skynda och gör din plikt som människa, innan döden överraskande slår vem som helst, när som helst och hur som helst.

Vi ber Allah om Salama (Fred) Ameen!!!    

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ben Messaud - Fredag 12 april 19:14

Vad synd Ramadan är slut Många konstiga muslimer ytrycker sin lättnad över att  fastamånaden har tagit slut. För dem var Ramadan kanske jobbig och var en parantes i livet. Därför har moskéerna tappat ett stort antal besökare som kommer till pliktbö...

Av Ben Messaud - 29 november 2023 15:35

Imamer är inte robotar Vissa organisationer från olika muslimska länder gör ett kolossalt bra jobb att skicka duktiga imamer till oss i Sverige. Ett exempel är Turkiet. Under decennier har landet gjort detta och vi är mycket tacksamma för att Al...

Av Ben Messaud - 13 maj 2023 09:32

I princip är vi alla lika. I praktiken är vi olika beroende på kön, hälsa, tillgångar, vad vi har skaffat oss själva för egenskaper och har gjort för handlingar och framför allt vår tro. Kan en troende muslim som gör sina plikter ordentligt ha samma ...

Av Ben Messaud - 3 maj 2023 12:18

إن تنصروا الله ينصركم و ما النصر الا من عند &#...

Av Ben Messaud - 24 april 2023 01:03

Bismi Allah Jag använder både kunskaper från koranen och från sanna uttalanden (sunna) av profeten (sAaws). Den bästa metoden för detta har jag från tre lärarhögskolutbildningar och från min långa erfarenhet som lärare i olika ämnen och olika stadi...

Presentation

Omröstning

Vilken sorts kärlek tycker du är bäst/störst/finaste?
 Till dig själv
 Till Gud
 Till en medmänniska
 Till en egen älskning
 Till ev. egna barn
 Till pengar
 Till samlingobjekt
 Till kultur
 Till en idol från sport
 Till en idol från musikvärlden
 Till en hobby
 Till fru
 Till make
 Till prylar
 Till jobb
 Till kläder
 Till en historisk person
 Till värmen och solen
 Till resor
 Till mysiga hemmakvällar

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards