Direktlänk till inlägg 3 april 2012

En ledares stor känsla för ansvar

Av Ben Messaud - 3 april 2012 00:06

Låt oss ta inspiration av den store och mycket starke och rättvise Kalif Omar Ibnu Lkhattab, den andra khalifen, efterträdaren efter Abu Bakr som var den första kalif ( må Allah vara Nöjd med dem två) Här är i alla fall vad han sa och som visar det ansvar som en bra makthavare bör ha: Han sa så här:

” Om en mula snubblar i Irak (t ex. på en sten eller ojämn väg), så skulle jag frukta att Allah (Gud) frågar mig (den Yttersta Dagen) varför jag inte har byggt bra och jämn väg åt den (alltså mulan)."

Under Omars tid som kalif och högste ledare nådde islam det nuvarande Irak. Så han kände stort ansvar för allt som skulle hända, och som skulle skada människor och djur, t o m en väg ville han säkra även för djur.

Under hans styre gick han runt i Medinah nattetid och kollade själv så att alla människor skulle få det tryggt. En kväll gick han ut som vanligt och hörde röster av en man och en kvinna från ett hus. Han klättrade på väggen och tittade genom ett öppet fönstret och såg en man och en kvinna med en vin behållare som de drack ur. De höll på att bli berusade och var högljudda. Omar kom nere till mannen och tilltalade direkt och sa:

-Skäms du inte? Tror du att Gud inte ser dig, medan du ägnar dig åt den synden?

Mannen kunde utantill en mängd verser från den heliga Koranen. Han var kvick med att försvara sig och gjorde det på ett övertygande sätt genom att säga:

Oh den troendes Emir, (Amir Al Muminin), jag har begått en enda synd som du ser och du har begått tre stycken synder just nu.

Omar blev inte arg, han lyssnade alltid på dem han pratade med och han var känd för att lyssna noga på argumenten som hade stöd av Koranen eller av sunna. Mannen forsatte: Allah säger (i Koranen sura Al Hudjurat): ”Och ni ska inte spionera!” och du har gjort det. Han (lov och pris tillkommer Honom) sa också: ”Och ni ska komma in (i husen) genom dörrarna, och du har klättrat och kommit ner från väggen och inte genom dörren, och Allah uppmanar och säger också: ” Ni ska inte komma in i hus förrän ni ber om tillåtelse och hälsar ägarna".. (som bor där inne) och det har du inte gjort.

Trots att Omar hade sina starka motiv, eftersom han var störst ansvarig och hans avsikt var att trygga tillvaron för alla och se till att sharialagen ska gälla för alla, så kunde han inte förneka dessa handlingar eller bortförklara dem. Han sa:

- Och vad vill du att jag ska göra?

- Jag vill att du förlåter oss. Vi kommer aldrig att göra detta mer.

- Bra, jag förlåter er då.

Du som läser detta, diskutera med andra just detta med att ta sitt ansvar för ordningen och tryggheten och jämför (även om det egentligen inte är jämförbart) med dagens makthavare och deras sätt att styra landet. Det är mycket jag inte har berättat om den stora kalifen Omar som, trots makten, var ödmjuk och blygsam person och som ledare och rättvis domare när något krävde hans direkta ingripande.

Hitta nu lärdomar att dra från texten och berätta om dem för andra.Genom detta bidrar du säkert med något bra för både individer och för samhället som helhet.Dela med dig och tveka inte.   

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ben Messaud - Fredag 12 april 19:14

Vad synd Ramadan är slut Många konstiga muslimer ytrycker sin lättnad över att  fastamånaden har tagit slut. För dem var Ramadan kanske jobbig och var en parantes i livet. Därför har moskéerna tappat ett stort antal besökare som kommer till pliktbö...

Av Ben Messaud - 29 november 2023 15:35

Imamer är inte robotar Vissa organisationer från olika muslimska länder gör ett kolossalt bra jobb att skicka duktiga imamer till oss i Sverige. Ett exempel är Turkiet. Under decennier har landet gjort detta och vi är mycket tacksamma för att Al...

Av Ben Messaud - 13 maj 2023 09:32

I princip är vi alla lika. I praktiken är vi olika beroende på kön, hälsa, tillgångar, vad vi har skaffat oss själva för egenskaper och har gjort för handlingar och framför allt vår tro. Kan en troende muslim som gör sina plikter ordentligt ha samma ...

Av Ben Messaud - 3 maj 2023 12:18

إن تنصروا الله ينصركم و ما النصر الا من عند &#...

Av Ben Messaud - 24 april 2023 01:03

Bismi Allah Jag använder både kunskaper från koranen och från sanna uttalanden (sunna) av profeten (sAaws). Den bästa metoden för detta har jag från tre lärarhögskolutbildningar och från min långa erfarenhet som lärare i olika ämnen och olika stadi...

Presentation

Omröstning

Vilken sorts kärlek tycker du är bäst/störst/finaste?
 Till dig själv
 Till Gud
 Till en medmänniska
 Till en egen älskning
 Till ev. egna barn
 Till pengar
 Till samlingobjekt
 Till kultur
 Till en idol från sport
 Till en idol från musikvärlden
 Till en hobby
 Till fru
 Till make
 Till prylar
 Till jobb
 Till kläder
 Till en historisk person
 Till värmen och solen
 Till resor
 Till mysiga hemmakvällar

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards