Direktlänk till inlägg 22 februari 2013

Konsten att vara och bli en god och lycklig muslim

Av Ben Messaud - 22 februari 2013 21:49

Ett experiment har gjorts i England. I ett fikarum, där personal brukade ta sin kafferast har man märkt att det gick trögt med att få folk att lägga en slant i handkassan för kaffekoppen de tog. Detta även efter att man har manat personalen att betala för kaffet. Man kom på ett tricks: Att hänga en stor och välsynlig bild av ögon som stirrar rakt mot dem som tar kaffet. Man fann sedan att betydligt flera som betalade för sig. Vad säger detta experiment om människans natur?

- Att en bild har större effekt än ord för att förmedla budskap

- Att man reagerar på det man ser mer än det man hör

- Att man effektivt kan påverka någons beteende via bilder och synen

- Att bilder i en reklam t ex är bäst för att styra en konsument

- Att en bild är tydligare än en text och att en bild är lätt att förstå och tolka i jämförelse med en text.

Det finns säkert andra fördelar med en bild.

Allmänt känt, inom psykologin, att en visualisering kan få människor att rikta sin hjärnpotential på ett önskat mål och föreställa sig målet. Genom att inpränta bilden i hjärnan kan man lättare nå målet. Lägg märke till att vi rör oss hela tiden inom bildvärlden. Inom islam har vi en äkta hadit som de flesta känner till. Profeten Muhammed (må Allahs välsignelser och fred vara med honom) har berättat om tre stadier av islam, i samband med ängeln Gabriels besök, som Allah har skickat för att lära ut islam. Det första stadiet är s k islamspelarna, alltså de fem praktiska plikterna:

1 Vittnesbörd: "Det finns ingen gudom utom Allah och Muhammed är Hans sändebud". Denna har både en verbal och en praktisk aspekt.

2.Böner som görs både muntligt och kroppsligt

3. Allmosan: en årlig plikt för dem som har ett årsdisponibelt kapital över tröskeln som är nu c:a 8000 kr.(2,5% av det som är över den gränsen)

4. Fastan: Rätt gjord, är den en månad av total rengöring, både mentalt och fysiskt.

5. Al Hajj, pilgrimsfärd till Mekka, en gång i livet: höjdpunkten i hela livet för dem som fysiskt och materiellt kan.

På mellannivån placeras tron (iman) med alla sina 6 komponenter.

1. Tron på En Enda Gud som är Allah.”Allah” är Guds exklusiva egennamn som inte delas med någon. Ordagrant betyder det: Den som dyrkas.

2. Tron på Hans änglar

3. Tron på Hans heliga Skrifter

4. Tron på Hans Sändebuden

5. Tron på Domedagen och det Efterkommande Livet

6. Tron på det Han har förutbestämt, det goda och det onda.

Dessa trosgrunder visar att en muslim ska övertygat tro på dem, trots att alla, utom en enda, inte är synliga. Den enda som är synlig och som alla kan ta på är Koranen. Den rymmer det som är riktigt i de föregångna heliga skrifterna (Evangeliet= Indjil och Tawrat=Torah) och som gått förlorade på grund av människornas förfalskningar och ändringar av originalinnehållet i den äkta versionen. Koranen rymmer tillräckliga bevis på alla de 6 troskom-ponenterna.

3. Den tredje och högsta nivån är ”ihsan” i sin breda mening som är fullkomligheten eller den högsta nivån av godhet. Den definieras av haditen som ett tillstånd när du, som troende, dyrkar Allah som om du ser Honom (Härlig och Mäktig är Han). Men om du inte förmår se Honom, så ska du inse att Han visserligen ser dig. Där kommer visualiseringen, när du dyrkar Allah som om du ser Honom. Detta är oerhört viktigt för muslimen. Att alltid vara medveten om att Gud ser och bevittnar allt, har stor och positiv inverkan på tron, på dyrkan och på beteendet. Vanliga människor (inklusive muslimer) som kör för fort t ex sänker sin hastighet när de ser en bevakningskamera på sin väg. Men samma personer kan begå större synder, för att de tror att ingen ser dem.

Till slut: Ett gott råd (till mig själv) och till alla muslimer och andra också. Lär dig visualisera och inse att du är dygnet runt bevakad. Visualisera när du vill göra bra saker för att göra dem bättre som under bönerna t ex och räkna alltid med att det du gör har en stor mening och ger dig större belöning ju mer du lyckas. Visualisera också inför något skumt, tveksamt eller rent av totalt fördärvande för att avstå.Ex att ta en cigarett eller drog eller på något sätt skada någon, förstöra något..mm  Inse att du är bevakad och att du tar risker att få ett svidande straff och att det är aldrig värt.Lär dig se konsekvenserna av ditt handlande både på dig och på din omgivning och var kritisk och objektiv. Fäst din uppmärksamhet också på Den (Gud) som du eventuellt olyder. 

Kort sagt, så kan visualiseringen utnyttjas som teknik för att göra mycket av det goda och undvika göra det som är ont. Må Allah (Gud) hjälpa oss att alltid inse Hans närvaro och att vi alltid gör endast det som behagar Honom.Ameen, Ameen, Ameen Oh Herre över alla Världar och Skapelsen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ben Messaud - Fredag 12 april 19:14

Vad synd Ramadan är slut Många konstiga muslimer ytrycker sin lättnad över att  fastamånaden har tagit slut. För dem var Ramadan kanske jobbig och var en parantes i livet. Därför har moskéerna tappat ett stort antal besökare som kommer till pliktbö...

Av Ben Messaud - 29 november 2023 15:35

Imamer är inte robotar Vissa organisationer från olika muslimska länder gör ett kolossalt bra jobb att skicka duktiga imamer till oss i Sverige. Ett exempel är Turkiet. Under decennier har landet gjort detta och vi är mycket tacksamma för att Al...

Av Ben Messaud - 13 maj 2023 09:32

I princip är vi alla lika. I praktiken är vi olika beroende på kön, hälsa, tillgångar, vad vi har skaffat oss själva för egenskaper och har gjort för handlingar och framför allt vår tro. Kan en troende muslim som gör sina plikter ordentligt ha samma ...

Av Ben Messaud - 3 maj 2023 12:18

إن تنصروا الله ينصركم و ما النصر الا من عند &#...

Av Ben Messaud - 24 april 2023 01:03

Bismi Allah Jag använder både kunskaper från koranen och från sanna uttalanden (sunna) av profeten (sAaws). Den bästa metoden för detta har jag från tre lärarhögskolutbildningar och från min långa erfarenhet som lärare i olika ämnen och olika stadi...

Presentation

Omröstning

Vilken sorts kärlek tycker du är bäst/störst/finaste?
 Till dig själv
 Till Gud
 Till en medmänniska
 Till en egen älskning
 Till ev. egna barn
 Till pengar
 Till samlingobjekt
 Till kultur
 Till en idol från sport
 Till en idol från musikvärlden
 Till en hobby
 Till fru
 Till make
 Till prylar
 Till jobb
 Till kläder
 Till en historisk person
 Till värmen och solen
 Till resor
 Till mysiga hemmakvällar

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards