Direktlänk till inlägg 18 februari 2012

Guds Vackra Namn och deras förklaring Del II

Av Ben Messaud - 18 februari 2012 19:23

20. Ar´Razzaaqo: Upprätthållaren. Namn som står för rikligt givande (av resurser) till alla Hans skapade varelser. Han (lov och pris tillkommer Honom) ger utan att Han blir frågad. Han är generös även med de trotsiga som visar Honom olydnad och begår synder.

21. A´llatiifo. Den Subtile: Han som vet de minsta detaljerna av saker och ting och inget kan vara dolt för Honom. Han låter det goda och det nyttiga nå fram sina tjänare från olika dolda håll, utan att de har räknat med detta.  

22. Al´Khabiiro. Den Allmedvetne: Hans Vetande omfattar allt som syns och allt som inte syns, allt som visas upp och allt som döljs.

23. Al´Fattaaho. Väldigt Öppnare. Han som öppnar för skatter av Sin Egendom, av Sin barmhärtighet, av försörjningsmedlen för dem Han vill i enlighet med Hans Visdom och Hans Allvetande

24. Al´Aliimo. Den Allvetande: Hans Vetande omfattar det synliga och det osynliga, det hemlighållna och det offentliggjorda, det förflutna, det nuvarande och det framtida. Inget (hur litet och osynligt det må vara) kan hållas dolt för Honom. 

25. Al´Barro. Den som gör Gott. Hans generositet är oskattbar och omfattar alla varelser. Han ger och ingen förmår räkna upp hans gåvor. Han uppfyller ärligt vad Han lovar och har överseende med Sina tjänare, Han stödjer dem skyddar dem och tar emot deras små gärningar som Han berikar och högt värdesätter. 

26. Al´Hakiimo. Den Vise. Han som får allt på sin rätta plats. Hans handlingar är perfekta och är helt fria från alla typer av brister.

27.  Al´Hakamo. Domaren. Han som dömer helt rättvisst i tvister mellan dem av Honom skapade varelserna. Han behandlar ingen orättvisst. Det är Han som nedsände Sin Bok (Koranen) som fast och tydlig grund för avgörande domar mellan människorna.

28. Ash´Shaakiro: Adjektiv som står för tacksamheten. Han ger eloge till den som lyder Honom, visar uppskattning för honom/henne och belönar stort goda handlingar (hur små de är). Han bemöter tacksamheten med ytterligare gåvor i detta Liv och stor belöning Den Yttersta Dagen.

29. Ash´Shakuuro. Den mest Tacksamma. Hos Honom blir små handlingar högt värdesatta och belönas mångdubbelt. Allahs Tacksamhet visar sig i den tjänarens forsatta tacksamhet och i Hans godkännande av tjänarens handlingar (i lydnad).

30. Al´Djámiilo. Den Vackra. Han är i absolut mening Vacker Sig Själv, Vacker i Sina Namn, Sina Unika Egenskaper, Sina Handlingar. Allt som är vackert i Hans skapelse kommer från Honom och är Hans Verk.  

31.  Al´Májiido. Den Ärorike: Han som absolut och högst har Ära, Stolthet, Härlighet på jorden och i himmlarna.

32. Al´Wáliyo. Härskaren: Han som sköter alla varelsernas saker och styr hela världen: Han ger också stöd åt Sina skyddslingar.

33. Al´Hamiido. Han som blir lovprisad för de Vackra Namnen och de Fullkomliga Egenskaperna och de Förträffliga Handlingarna. Han som blir lovprisad i glädjande som i sorgliga tider, vid pressande svårigheter och vid lättnader. Han förtjänar allt lovprisande och all beröm för att perfektionen i allting är Hans Kännetecken.

34. Al´Mawola. Står för många Egenskaper: Beskyddare, Herre, Mästare, Stödjare, Segersäkrare för Sina skyddslingar.

35. Anna´siiro. Han som leder till seger vem Han vill. Den Han hjälper till seger, blir aldrig besegrad och den, som inte får Hans hjälp, segrar aldrig.

36. As´Samiio. Den som hör Allt. Hans Hörande har obegränsad räckvidd, perfekt uppfattar allt, vad som är hemligt och dolt och vad som är uttryckt med hög-eller lågljud och alla röster, hur höga eller eller låga de kan vara. Hans hörande innebär också besvarandet av vädjan om förlåtelse från en ångerfull syndare. 

37.Al´Basiiro Den som ser Allt. Hans Seende är obegränsat stort och omfattar allt som finns i verkligheten och som finns dolt i den osynliga framtiden. Inget (hur litet eller stort det kan vara) blir dolt för Honom.

38.Ash´Shahiido Vittnen: Han som har full koll på alla av Honom skapade varelser. Han vittnar Själv om Sig, som En och en enda Gud och att Han är Rättvis och vittnar om de rättroendes ärlighet när de dyrkar Honom, som en Enda Gud. Han är också Vittne för Sina Sändebud och Sina Änglar.

39.Ar´Raqiibo Den Vaksamme. Han som har överblick över alla av Honom skapade varelser och har granskning och mätning av allt de gjort. Ingen blick och ingen tanke kan undgå Honom.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ben Messaud - Fredag 12 april 19:14

Vad synd Ramadan är slut Många konstiga muslimer ytrycker sin lättnad över att  fastamånaden har tagit slut. För dem var Ramadan kanske jobbig och var en parantes i livet. Därför har moskéerna tappat ett stort antal besökare som kommer till pliktbö...

Av Ben Messaud - 29 november 2023 15:35

Imamer är inte robotar Vissa organisationer från olika muslimska länder gör ett kolossalt bra jobb att skicka duktiga imamer till oss i Sverige. Ett exempel är Turkiet. Under decennier har landet gjort detta och vi är mycket tacksamma för att Al...

Av Ben Messaud - 13 maj 2023 09:32

I princip är vi alla lika. I praktiken är vi olika beroende på kön, hälsa, tillgångar, vad vi har skaffat oss själva för egenskaper och har gjort för handlingar och framför allt vår tro. Kan en troende muslim som gör sina plikter ordentligt ha samma ...

Av Ben Messaud - 3 maj 2023 12:18

إن تنصروا الله ينصركم و ما النصر الا من عند &#...

Av Ben Messaud - 24 april 2023 01:03

Bismi Allah Jag använder både kunskaper från koranen och från sanna uttalanden (sunna) av profeten (sAaws). Den bästa metoden för detta har jag från tre lärarhögskolutbildningar och från min långa erfarenhet som lärare i olika ämnen och olika stadi...

Presentation

Omröstning

Vilken sorts kärlek tycker du är bäst/störst/finaste?
 Till dig själv
 Till Gud
 Till en medmänniska
 Till en egen älskning
 Till ev. egna barn
 Till pengar
 Till samlingobjekt
 Till kultur
 Till en idol från sport
 Till en idol från musikvärlden
 Till en hobby
 Till fru
 Till make
 Till prylar
 Till jobb
 Till kläder
 Till en historisk person
 Till värmen och solen
 Till resor
 Till mysiga hemmakvällar

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards