Direktlänk till inlägg 18 februari 2012

Guds Vackra Namn och deras förklaring Del1

Av Ben Messaud - 18 februari 2012 19:14

Allah: (Den Enda Gud) Det Storslagna Namnet: Gudomligheten är Hans. Han är Herren över allt vad Han har skapat. Han är den som ensamt dyrkas, tillbedjas, som totalt lyds och som man visar ödmjukhet för, som man knäböjer sig ner för, som man faller på knä i bön för och alla former av dyrkan tillägnas Honom.   

1. Ar´Rahmaano. Den Nåderike: Namn som visar Hans vida barmhärtighet som omfattar alla Hans skapade varelser. Detta Namn är unikt för Honom och ingen än Honom får kallas med detta Namn.

2. Ar´Rahiimo. Den Barmhärtige: Dvs som förlåter alla de rättroende i detta Liv och i det Kommande. Han har väglett dem så att de dyrkar Honom och Han belönar dem rikligt i det Kommande Livet med Sitt Paradis.

3. Al´Afuoo. Benådaren. Han som suddar bort synder och har överseende med de skyldiga. Han kan låta bli att straffa för synder trots att syndaren förtjänar straff.

4. Al´Ghafuuro: Han som döljer den skylldiges synd, avslöjar inte den/honom för någon och förlåter den/honom.

5. Al-Ghaffaaro. Den Förlåtande: Namn som står för mycket förlåtande från Allah som den syndaren får när han uppriktigt ber Allah om förlåtelse.

6. Ar´Ra´uufo. Den Milde: Namnet är nära besläktat med mildhet och uttrycker extremt enorm barmhärtighet. Den omfattar alla varelser i detta Liv och reserveras för några av dem i det Ytterta Livet. Dessa är Hans rättrogna skyddslingar.

7. Al´Haliimo: Han som inte skyndar med att straffa Sina tjänare för begångna synder, trots att Han kan straffa dem direkt. Tvärtom, Han har överseende med dem och förlåter om de ber om förlåtelse.

8. A´ttawaabo: Mest förlåtande. Han som vägleder sina tjänare att ångra sig och söka förlåtelse för de synder de har begått. Ärlig bedjan om botgöring accepterar Han.

9. A´sittiiro: Han låter sina tjänare ha egna privata hemligheter och avslöjar inte dem för andra. Han som också vill att Hans tjänare håller sina hemligheter (misstag, synder) för sig själv och undviker att avslöja andras hemligheter och att han ska dölja sina intima kroppsdelar, s. k "Al´Aworah" 

10. Al´Ghaniyo: Den Rike, Oboeroende. Han som aldrig behöver någon, för Han är absolut perfekt och Hans Egenskaper är absolut fullkomliga. Hela skapelsen är beroende av Hans gåvor och Hans frikostighet.

11. Al´Kariimo. Den Generöse: Betyder Han som ger mycket av det goda. Han ger vad Han vill (till) vem Han vill, hur och hur mycket Han vill efter att någon ber Honom eller utan att bli ombedd. Han förlåter också synder och döljer bristerna (hos vem Han vill)

12. Al´Akkramo. Den Mest Frikostige: Övermåtta av generositet. Ingen är alls lik Honom i detta (och i allt annat som är unikt Hans och för Honom). Allt som är gott kommer från Honom. Han belönar rikligt de rättroende och är tålmodig med de trotsiga.  

13. Al´Wahhaabo. Givaren av Allt: Ger mycket utan gengäld och skänker utan förväntan av något. Han delar ut av sina gåvor utan att vänta att någon frågar.

14. Al´Djawaado: Mest givande. Han ger alla, men de rättroende får mest av Hans gåvor.  

15. Al´Waduudo: Den Kärleksfulle. Han älskar Sina skyddslingar och gör dem belåtna med sitt förlåtande och sina gåvor och visar att Han är nöjd med dem och accepterar deras goda gärningar. Han får dem att bli uppskattade och framgångrika på jorden.

16. Al´Mu´etii: Givaren. Han ger vem Han vill det Han vill av Sina obegränsade skatter. Hans skyddslingar får mest. Han har gett liv till alla av Honom skapade varelserna och gett dem den bilden de har.  

17. Al´Wa´assio' Den Allomfattande: Han har gränslösa Attribut som ingen kan räkna upp och på riktigt ge tillräckligt eloge för. Omfattande är Hans Härlighet och Makt.

18. Al´Muhsino: Han som är perfekt Vacker i Sig Själv, i Sina Namn, Sina Attribut och Sina Handlingar. Han har gjort all sin Skapelse fullkomlig och är givmild gentemot alla.

19. A´rraaziqo: Tillhandahållaren: Han som förser alla levande med livsförnödenheter. Han har bestämt i förväg (mängden och typen av) deras levnadsbehov innan Han skapade alla världar. Han har säkrat dem och gjort dem tillgängliga för dem även efteråt.     

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ben Messaud - Fredag 12 april 19:14

Vad synd Ramadan är slut Många konstiga muslimer ytrycker sin lättnad över att  fastamånaden har tagit slut. För dem var Ramadan kanske jobbig och var en parantes i livet. Därför har moskéerna tappat ett stort antal besökare som kommer till pliktbö...

Av Ben Messaud - 29 november 2023 15:35

Imamer är inte robotar Vissa organisationer från olika muslimska länder gör ett kolossalt bra jobb att skicka duktiga imamer till oss i Sverige. Ett exempel är Turkiet. Under decennier har landet gjort detta och vi är mycket tacksamma för att Al...

Av Ben Messaud - 13 maj 2023 09:32

I princip är vi alla lika. I praktiken är vi olika beroende på kön, hälsa, tillgångar, vad vi har skaffat oss själva för egenskaper och har gjort för handlingar och framför allt vår tro. Kan en troende muslim som gör sina plikter ordentligt ha samma ...

Av Ben Messaud - 3 maj 2023 12:18

إن تنصروا الله ينصركم و ما النصر الا من عند &#...

Av Ben Messaud - 24 april 2023 01:03

Bismi Allah Jag använder både kunskaper från koranen och från sanna uttalanden (sunna) av profeten (sAaws). Den bästa metoden för detta har jag från tre lärarhögskolutbildningar och från min långa erfarenhet som lärare i olika ämnen och olika stadi...

Presentation

Omröstning

Vilken sorts kärlek tycker du är bäst/störst/finaste?
 Till dig själv
 Till Gud
 Till en medmänniska
 Till en egen älskning
 Till ev. egna barn
 Till pengar
 Till samlingobjekt
 Till kultur
 Till en idol från sport
 Till en idol från musikvärlden
 Till en hobby
 Till fru
 Till make
 Till prylar
 Till jobb
 Till kläder
 Till en historisk person
 Till värmen och solen
 Till resor
 Till mysiga hemmakvällar

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards