Direktlänk till inlägg 18 februari 2012

Trons viktiga frågor inom islam.

Av Ben Messaud - 18 februari 2012 14:40

Verbet "tro" i svenskan kan användas på två olika sätt. I vardags språk används "tro" när man vill säga att man inte är säker. Ex. "Jag tror att du ljuger" I religions sammanhang används samma verb för att uttrycka sin övertygelse med säkerhet.Detta är ett exempel på vad man menar med: " svenska är ett fattigt språk". I arabiskan finns inte något sånt problem, eftersom språket är det rikaste mänskligheten hittills har.  

Vilka är trons olika nivåer inom islam?:

De är 3 till antal: 1. Islam. 2. Rättron. 3. Fullkomligheten.

1. Vad är islam och hur många är dess grundpelare? Islam är uderkastelsen under Allahs Vilja, med "Tawheed" dvs dyrka Honom som En och en Enda Gud och troget följa vägledningen med total lydnad, samt ta avstånd från polyteism (månggudadyrkeri) och dess förespråkare.

Grundpelarna är fem: Muhammed (Allahs frid och välsignelse vare med honom) har nämnt dem i en hadit som lyder: "Islam bygger på fem.:

1.Vittnesbörden om att det inte finns någon gudom utom Allah och vittnesbörden om att Muhammed  (Allahs fred och välsignelse vare med honom) är Hans sändebud.

2. Förrättandet av bönen.

3. Att ge bort Zakat (den lagenliga allmosan)

4. Fasta under hela  Ramadanmånaden.

5. Pilgrimsfärden (till Mecka) för dem som kan.   

Vad är rättron? Och hur många är dess grunder?

Tron är övertygelsen som uttrycks med tungan alltså verbalt, och som är förankrad i hjärtat och omsatt i praktiken med sinnen och kroppsdelarna. Tron ökar i styrka med lydnaden (av Allah och Hans sändebud) och minskar med synder som begås. Allah (Allmäktig och Härlig är Han), sa : "...För att de får ökad tro utöver deras tro..." Och profeten (Allahs frid och välsignelse vare med honom) sa:

"Tron är något över sjuttio grenar": den högsta (viktigaste) av dem är att säga: "Ingen gudom finns utom Allah" och den lägsta (minsta) av dem är att ta bort skadande föremål från vägen. Och ärbarheten (blygsamheten) är en gren av tron".

Detta bekräftas av vad muslimen märker om sig själv, när han är mycket aktiv och gör gott ifrån sig under de återkommande perioderna för goda gärningar och sedan blir han trött då han begår synder. Allah (Allmäktig och Härlig är Han) säger: "De goda gärningarna suddar bort de dåliga gärningarna"

Trons grunder är 6 till antal: Profeten (Allahs frid och välsignelse vare med honom) har nämnt dem i sitt uttalande: " Att du tror på Allah, på Hans Änglar, på Hans Böcker, på Hans sändebud, på den Yttersta dagen och på Ödet och vad det kan föra med sig gott och ont". Berättad av Bokhari

Vad betyder att tro på Änglarna?: Det är att bestämt och helt och hållet tro att de verkligen finns och att Allah (Allmäktig och Härlig är Han) har skapat dem för att dyrka Honom och för att lyda och verkställa Hans order."Unikt välbenådade tjänare. De tar inte ord före Honom och de gör vad de är tillsagda att göra".

Tron på dem medför olika saker:

1. Tron på deras existens

2. Tron på dem som vi känner till via namn som Gabriel.

3. Tron på vad vi vet om deras egenskaper, som att de är enormt stora.

4. Tron på vad vi vet om deras uppgifter, som är specifika för dem, som till exempel Dödens Ängel.

Vad innebär det att tro på sändebuden? 

Det är att bestämt tro på att Allah har skickat sändebud i varje menighet från denna, för att uppmana dem att dyrka endast Allah, utan någon vid Hans sida och att neka alla utom Honom, alla former av dyrkan eller rätt att bli dyrkad. Dessutom att tro att alla dessa sändebuden (apostlar) var ärliga, trovärdiga, ledande in på rätt väg, benådade, fromma, tillförlitliga och vägledare, samt att de har perfekt lyckats föra ut budskapet och att de är de bästa bland människorna och att de är rena, fria från avgudadyrkan eller månggudadyrkeri ("Shirk"). Detta har de haft sedan de föddes och tills de dog.

Vad innebär det att tro på den Yttersta Dagen?: Att helt övertygat tro att den kommer. Ingår i denna tro:

-tron på döden och det som kommer efter den, i form av lidande i graven, eller god vistelse i den. Tron på: 

- Blåsningen i Basunen (inför Världens undergång)

- Uppståndelsen för Herren av Världarna

- Upprullningen av registerbladen när de rullas upp.

- Framtagandet av "Vågen", "Sirat" vägbron, "Hawud-bassängen", "Shafaaförbön" och sist tron på vägen därifrån, antingen till Paradiset eller till Elden.

Vilka stora tecken ska föregå världens Undergång?

Profeten Muhammed (Allahs fred och välsignelse vare med honom) sa: " Undergången (Inträde av Sista timmen) kommer inte förän ni ser (före den) 10 stycken tecknen" Och han nämnde: "Röken, och "Antikrist"- Dajjal, det Daabbadjuret, Solens uppstigning (från väst), Nedstigning av Jesus, Marias Son (fred vare med honom) och Yagog och Magog och tre stycken "Khasf"-jordras, en vid Öster, en vid Väster och en tredje i Arabiens halvö och sist av dem (av dessa tecknen) är en Eld som kommer från Yemen, och jagar människorna till sin Uppståndelseplats." Rapporterad av Moslem.

Vad är den största frestelsen människorna kommer att utsättas för?

Profeten Muhammed (Allahs fred och välsignelse vare med honom) sa: " Mellan skapandet av Adam och inträdet av Sista Timmen (kort tid förre Undergången) en större företeelse än Dajjal-frestelsen." av Moslem. och detta är en man från Adamsläkt som kommer i sista tiden, på mellan hans ögon står det (KFR= KUFR= Förnekande av Sanningen) och detta kan varje rättroende avläsa. Han är blind på det högra ögat, som om hans öga är en utstickande vindruva och i början kommer han att påstå att han vill sprida det goda, sedan påstår han vara profet (besitta profetskap) sedan påstår han ha gudomligheten (rätt att bli dyrkad). Folk kommer till honom och han predikar för dem, men de misstror honom och bestrider hans talan, sedan när han lämnar dem, så följer deras tillgångar honom och de blir tomhänta (har inga tillgångar längre). Sedan kommer folket till honom och han predikar för dem och de lyder honom och tror att han är ärlig. Sedan ger han order till himelen att regna och det regnar och beordrar jorden att växa (komma med växter) och det växer. Sedan dyker han upp för folk och han har med sig vatten och eld; hans eld är kallt vatten och hans vatten är eld. Den rättroende måste söka Allahs skydd från hans frestelse med att åkalla Allah efter varje pliktbön och att läsa upp för honom de inledningsverserna i sura Al Kahf, detta om han lever tills dess. Han måste undvika att träffa honom, av rädslan att bli påverkad. Profeten (Allahs fred och välsignelse vare med honom) sa: " Den som hör talas om Dajjal-ankomst ska hålla stor distans till honom; vid Allah så kommer man till honom och tror att han är rättrogen och följer vad han kommer med för sanningillusioner (Sanninglikheter)" Rapporterad av ABu Dawood.       

Han kommer att vistas på jorden i 40 dygn, ett dygn som ett år, och ett dygn som en månad, och ett dygn som en fredag (en vecka) och hans dygn som våra dygn nu. Han kommer inte att lämna något land eller något ställe på jorden utan att han passerar det, utom Mekka och Al Madinah. Sedan nedstiger Jesus (fred vare med honom) och dödar honom.          

Existerar verkligen Paradiset och Elden?:Allah har skapat Paradiset och Elden innan Han har skapat människorna. De kommer aldrig att försvinna. Och Allah har skapat med Sin Ynnestfullhet, folk som förtjänar Paradiset och med Sin Rättvisa folk som förtjänar Eldstraffet. Och allt är underlättat (avsett) för det som det har skapats för.

Vad betyder: att tro på Ödet ?. Att bestämt tro att allt gott och ont sker enligt vad Allah (Allmäktig och Härlig är Han) förutbestämde och ville, att Hans verkställande är orubblig och att Han alltid med Handlingskraft får sin Vilja genom. Muhammed (Allahs fred och välsignelse vare med honom) sa: "Om  Allah ville straffa Sina Himmelens varelser, och Sina jordens invånare så skulle Han straffat dem utan att var orättfärdig mot dem. Om Han var barmhärtig mot dem så skulle Hans Barmhärtighet vara bättre för dem än deras goda gärningar; och om du spenderade lika mycket guld som berget OHOD för Allahs skull så skulle Allah inte acceptera detta från dig förän du (övertygat) tror på Ödet och du inser att det som drabbar dig skulle inte ha missat dig och det som har missat dig skulle inte drabba dig och om du dör utan detta (att tro på Ödet) så inträder du Elden"

Tron på Ödet (Qadar) omfattar fyra komponenter:

1. Tron på att Allah vet allting i helhet och även i de minsta detaljerna.

2. Tron på att Han skrivit detta på den bevarade Lawuh-Tavlan. Profeten Muhammed (Allahs fred och välsignelse vare med honom) sa: "Allah har (förutbestämt) skrivit alla skapade varelsernas var sin lott 50 000 år innan Han skapade himlarna och jorden.

3.Tron på Allahs Vilja som alltid går genom och inget kan ändra på den Viljan och att Hans Förmåga omfattar och når allt. Det Han vill, sker och det Han inte vill, sker inte.

4.Tron på att Allah är Skaparen som fick allting att finnas och att allt (utom Honom) är skapat för Honom.

Har människorna verkligen egen förmåga, egen önskevilja och egen förverkligande vilja.

Javisst; människorna har både viljorna och valfriheten. Men alla dessa egenskaper (och vad de leder till) sker inte utanför Allahs Vilja. Allah (Allmäktig och Härlig är Han) säger: " Ni kommer inte att vilja förän Allah vill" Och profeten (Allahs fred och välsignelse vare med honom) sa: " Gå till handling, ty det som har underlättats leder till det som det har skapats för" Enheten råder om denna hadits äkthet. Och Allah har gett oss hjärnan, hörseln och synen för att urskilja det goda från det dåliga. Finns det då någon sansad människa som stjäl, sedan säger: " Detta har Allah förut- bestämt för mig att göra". Om han säger detta så skulle inte folk accepetera hans påstådda anledning, utan han blir straffad och blir tillsagd:

"Allah har förutbestämt detta straff för dig också." Att protestera och framföra anledningar som ingår i förutbestämmandet är inte tillåtet. Detta förfarande är ett förnekande. Allah (Allmäktig och Härlig är Han) säger: " De som har förnekat (Sanningen) kommer att säga "Om Allah har velat så skulle vi inte ha förnekat (Sanningen) och inte heller våra föräldrar gjort, vi skulle inte ha förbjudit något. På det sättet har deras föregångna förnekat (Sanningen). 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ben Messaud - Fredag 12 april 19:14

Vad synd Ramadan är slut Många konstiga muslimer ytrycker sin lättnad över att  fastamånaden har tagit slut. För dem var Ramadan kanske jobbig och var en parantes i livet. Därför har moskéerna tappat ett stort antal besökare som kommer till pliktbö...

Av Ben Messaud - 29 november 2023 15:35

Imamer är inte robotar Vissa organisationer från olika muslimska länder gör ett kolossalt bra jobb att skicka duktiga imamer till oss i Sverige. Ett exempel är Turkiet. Under decennier har landet gjort detta och vi är mycket tacksamma för att Al...

Av Ben Messaud - 13 maj 2023 09:32

I princip är vi alla lika. I praktiken är vi olika beroende på kön, hälsa, tillgångar, vad vi har skaffat oss själva för egenskaper och har gjort för handlingar och framför allt vår tro. Kan en troende muslim som gör sina plikter ordentligt ha samma ...

Av Ben Messaud - 3 maj 2023 12:18

إن تنصروا الله ينصركم و ما النصر الا من عند &#...

Av Ben Messaud - 24 april 2023 01:03

Bismi Allah Jag använder både kunskaper från koranen och från sanna uttalanden (sunna) av profeten (sAaws). Den bästa metoden för detta har jag från tre lärarhögskolutbildningar och från min långa erfarenhet som lärare i olika ämnen och olika stadi...

Presentation

Omröstning

Vilken sorts kärlek tycker du är bäst/störst/finaste?
 Till dig själv
 Till Gud
 Till en medmänniska
 Till en egen älskning
 Till ev. egna barn
 Till pengar
 Till samlingobjekt
 Till kultur
 Till en idol från sport
 Till en idol från musikvärlden
 Till en hobby
 Till fru
 Till make
 Till prylar
 Till jobb
 Till kläder
 Till en historisk person
 Till värmen och solen
 Till resor
 Till mysiga hemmakvällar

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards