Alla inlägg den 16 mars 2009

Av Ben Messaud - 16 mars 2009 16:33

Bismilahi Arrahmani Arrahim

                           Vetenskap om Koranen

(En, med Allahs hjälp, översättning från arabiska av A. Ben Messaoud 

Omsorg om den från Profetens följeslagares sida: 

Vi ser att profetens följeslagare (RA) och efterföljarna, som var insatta i islamisk vägledning, behärskade kunskaper om Korans nedsändning, vers efter vers, på ett noggrant sätt, som fastställer både uppenbarelsens tid och rum. Denna rigorösa granskning utgör grunden i sharialagstiftningens historia. Ibnu Massaud således sa:

” Jag svär vid Allah, som inte har någon gud vid sidan om Honom, att det nedsändes ingen sura av Allahs Skrift, utan att jag visste var den nedsändes och ingen vers utan att jag visste om vem/vad den nedsändes. Om jag vet att det finns någon kunnigare om Allahs Bok än jag och han kan nås av kameler så skulle jag ridit iväg till honom” 


Omsorg om den från efterföljarnas sida:


Vi finner också att lärda bland efterföljarna, som fick sin kunskap från profetens följeslagare hyste stort intresse för denna vetenskap och ägnade den mycket omsorg. De var ju elever till Allahs Sändebuds (må Allah välsigna honom) följeslagare. Här har vi alltså en man som frågade Ikrima om en koranvers nedsändning och han svarade att den nedsändes om denna bergsslutning och pekade på berget ”Salae”

Omsorg om den från de lärdas sida. 

De lärda var noga med att granska Meckas och Medinas uppenbarelser, vers efter vers och sura efter sura och ordnade dem kronologiskt och klassade dem efter nedsändnings tid, rummet och tilltalssättet, vilket ger den samlade kunskapen en vetenskaplig karaktär.

Ställning av Meckas och Medinas uppenbarelser: 

En av de noblaste av Koranens olika vetenskaper är läran om dess nedsändning, dess olika områden och klassificeringen i kategorier Meckas och Medinas, det som nedsändes i Mecka men har karaktärsdrag av Medinas och tvärtom och det som nedsändes i Mecka och berör Medinaborna och viceversa, och det som liknar Meckas i Medinas och tvärtom och slutligen Medinas verser i Meckas sura och tvärtom.


Antal suror från Mecka resp. från Medina 


Antal suror från Mecka är åttiotvå:

Dessa är : 

Boskapen, Urskillning, Jonas, Hood, Josef, Ibrahim, Al Hidjr (geografiskt namn), Bin, Nattliga färden, Grottan, Maria, ”TaHa”, Profeterna, Vallfärden, Rättrogna, Måttstocken, Poeterna, Myrorna, Berättelserna, Spindeln, Romarna, Luqman, Nedfallande i bön, ”Sabaa”  Skaparen, Ja-Sin, De ordnande, Sad, Skarorna, Förlåtaren, Tydlig förkunnelse, Samråd, Guldet (= Det vackra av allting), Röken, Den på knä sittande, Sanddynerna, Qaf, De virvlande, ”Attorberget, Stjärnan, Månen, Det inträffande, Herravälde, Pennan, Sanningens stund, Himmelns färden, Noa, Andvarelserna, Du som täcker över dig, Du som sveper in dig, Uppståndelsen, Människan, De utskickade, Upplysandet, De nedstigande, Visa bister min, Rundformning, Ihop brakande, Sönderdelningen, Stjärnbilderna, Nattbesökaren, Den Högste, Det överskuggande, Gryningen, Landet, Solen, Natten, Morgonljuset, Glädjande, Fikonfrukten, Grodden, Stridhästarna, Dundrande smällen, Vinningslysten, Tiden, Baktalaren, Elefanten, Quraysh, Småhjälp, Al Kaothar, Förnekarna, Det tvinnade repet,  


De suror som uppenbarades i Medina är tjugo: 

De är : Kon, Imran släkt, Kvinnorna, Matbordet, Krigsbytet, Ånger, Ljuset, De samman Svurna, Muhammed, Intågs seger, Rummen, Järnet, Kontroversen, Återuppståndelsen, Hon den testade, Fredagen, Hycklarna, Skilsmässan, Otillåtande, Segern.

De suror som man inte var helt enig om är tolv: 

De är: Inlednings sura, Åskan, Den Nåderike, Leden, ”Attaghabon”

Eller platsombyte, Måttsfuskarna, Allmakten, Tydliggörandet, Jordskakningen Trogenheten, Gryningens Herre, Människornas Herre,

Hur man känner igen Meckas och Medinas uppenbarelser:


1. Hörselbaserad metod: Bygger på sann återberättande från följeslagarna och efterföljarna som var samtida med uppenbarelsen och nedsändningen eller efterföljarna som direkt lärde sig allt om uppenbarelsen från följeslagarna.

 

2. Analysansträngnings och gransknings metod: Denna bygger på analys av egenskaperna hos Meckas resp. Medinas uppenbarelser. Om det visar sig att en vers i en Meckas sura har karaktärsdrag av Medinas eller innehåller något om Medinas händelser säger de lärda att den versen är en Medinas vers. Samma sak gäller en Medinas sura som innehåller en vers som är typiskt Meckas. Därför betraktas all sura som innehåller berättelser om profeterna och urgamla folken som Meckas sura och all sura som innehåller plikter och straffmättning som Medinas sura.

Hur definieras Meckas respektive Medinas uppenbarelser?:

Tre uppfattningar finns om detta:

  • Hänsynstagandet till nedsändningens tid:

Detta är den kända: Den särskiljer sig (från resten) med att den delar in hela Koranen i huvudkategorier, till den grad att de påstår att vad som uppenbarades efter Hijjrautvandringen var Medinas inklusive vad som nedsändes I själva Mecka, året då Mecka blev helt muslimsk, eller året för avskedsvallfärden som exempelvis versen:

”Idag har Jag gjort eran religion fullkomlig…” inklusive också allt som nedsändes efter Hijjra- utvandringen, under resor och erövringsslagen.


Kort sagt allt som nedsändes före Hijjra klassas som Meckas och allt som nedsändes efter Hijjra även om det var i Mecka eller i Arafa klassas som Medinas

som det som uppenbarades när Mecka intogs till exempel versen då Allah säger

(på arabiska): ” Allah sannerligen uppmanar er att återlämna anförtrott gods till dess ägare (Kvinnorna sura. Vers 58) eller versen som nedsändes under avskedsvallfärden:

”I dag har Jag gjort eran religion fullkomlig, och min välsignelse över er total och unnat er islam som religion”


       
  • Hänsynstagandet till den/ de tilltalade:

Meckas är det som var riktat mot Meckaborna och Medinas det som var avsett för Medinaborna; detta för att de flesta av Meckaborna var icke troende. De blev tilltalade med: ” Oh människorna…” även om det fanns bland dem annat folk, medan Medinas majoritet var rättrogna och tilltalades med: ”Oh de rättrogna..” även om annat folk var bland dem.

Men denna klassificeringsfaktor stämmer inte alltid helt, för i sura ”Kon” och sura ”Kvinnorna” vilka är Medinas är tilltalet med ” Oh människorna..”

      Hänsynstagandet till nedsändnings ställe:

Alltså det som nedsändes till profeten (må Allahs frid och välsignelse vara med honom)

när han var i Mecka, blev Meckas och det som uppenbarades i Medina kallas Medinas.

Detta medför att indelningen i två kategorier inte räcker eftersom andra suror uppenbarades under resor som suran ”krigsbytet"(Al Anfal) suran ”Al fath"= " Intågs segern” och suran ”Vallfärden” (Al Hadjj). Dessa benämns inte som Meckas eller Medinas, likaså det som nedsändes vid Tabok och i Det Heliga Al Qods. I Mecka inkluderas dock omgivnings orten Mina, Arafa, Al Hudaybiya. I Medina ingår Badr, Ohod, Salaa.

Enligt denna indelning, betraktas det som nedsändes i Mecka efter Hijjra Meckas.

Egenskaper och kännetecknen för Meckas uppenbarelser:

Kännetecknen:

  • Alla suror som innehåller en sadjda= uppmaning att falla ner i tillbedjan
  • Alla suror som innehåller ordet (Kallaa)= Förvisso icke
  • Alla suror med tilltalet: ”Oh människorna”
  • Alla suror med berättelser om profeterna och urgamla menigheter
  • Alla suror med berättelsen om Adam och Iblis (Satan) utom ”Kon” sura
  • Alla suror som inleds med alfabetbokstav eller bokstäver som ALM, ALR, HM förutom ”Kon” och ”Al Imran”

Innehålls karaktäriska:

  • Åkallan till monoteismen, Allahs Enhet och dyrkan av Allah, nämnandet och beskrivning av Uppståndelsen, Paradiset, Helvetet och avståndstagandet från och kontrovers med avgudadyrkarna.
  • Avslöjandet av avgudadyrkarnas illgärningar som blodspilla och beslagtagning av föräldralösas egendom, begravning levande av flickspädbarn.
  • Ordens stora uttrycksstyrka med korta och koncisa meningar.
  • Kopiösa berättelser om profeterna och hur deras folk förnekade budskapen,; detta för att kunna dra lärdom, som uppmaning och stark markering samt för att underhålla profeten.

Egenskaper och kännetecknen hos Medinas uppenbarelser:

Kännetecknen:

  • All sura där det finns plikt eller dom eller straff.
  • Alla suror där hycklarna nämns
  • Alla suror med kontrovers med Boks folk
  • Alla suror med tilltalet:” Oh de rättrogna”

Innehålls karaktäriska:

1. Tydliggörandet av dyrkandets olika former, relationsbeteenden, gränsdragningen mellan vad som ska följas och inte följas. Ansträngning och försvar (sk Djihad), fred, uppförande vid krig, familj bildning- och organisation, regler för maktutövning och lagstiftnings instrument och villkor.

2.      Tilltal till Bokfolket och inbjudan till att de underkastar sig islam.

3.      Avslöjandet av hycklarnas egentliga uppförande och förklaring av faran de utgör för religionen

    

4.      Långa meningar och verser med en stil som tydligt fastslår lagstiftnings regler, dess mål och avsedda effekter.

Meckas och Medinas suror i kronologisk ordning:

Al Alaq, Nun, Almuzammil, Almudathir, Alfatiha, Al-masad, At-takwir, Al-aala, Al-layl, Al-fadjr, Ad-duha, Asharh, Al-asr, Al Adyat, Al-Kawthar, Attakathur, Al-maaun, Al-kafirun, Al-fil, Al-falaq, An-nas, Al ikhlas, An-nadjm, Abasa, Alqadr, Ashams, Alburudj, At-tiin, Quraysh, Al-Qaria, Al-Qiyama, Al-Humaza, Almursalat, Qaf, Albalad, Attariq, Al Qamar, Sad, AlAaraf, AlDjinn, YaSin, Al-Furqan, Fatir, Maryam, TaHa, Alwaqia, Ashu-araa, TaSin, An-nNaml, Al-Qasas, Al-Israa, Yunus, Hood, Yusuf, Al-Hidjr, Al-anaam, Assafat, Luqman, Sabaa, Azzumar, Ha-Mim Ghafir, Ha-Min Assadjda, Fussilat, Hamim A-sinQaf Ashura, Azzukhruf, Addukhan, Al-Djathia, Al-Ahqaf, Adhariat, Al-Ghashia, Al-Kahf, An-nahl, Nooh, Ibrahim, Al-Anbiya, Al-Maaridj, Al-Muminun, Assadjda, Attoor, Al-Mulk, Al-Haqqa, Sa-Ala, Al-Maaridj, An-nabaa, An-naziaat, Al-Infitar, Al-Inshiqaq, Arrom, Al-Ankabut, Al-Mutaffifin, Al-Baqara, Al-Anfal, Al-Imran, Al-Ahzab, Al-Mumtahina, Annisaa, Azzalzala, Alhadid, Muhammed, Arraad, Arrahman, Al-Insan, Attalaaq, Albayyina, Al-Hashr, An-nor, Al-Hadj, Al-munafiqun, Al-Mudjadala, Al-Hudjurat, Attahrim, At-Taghabon, Assaff, Al-Djumua, Al-Fath, Al-Maida, Bara-a, Annasr.   

Vikten av Meckas och Medinas lära om surorna: 

1. Kallas också : Den ersättare och den ersatta eller ogiltigförklarande och ogiltigförklarade ( På arabiska : Annaa-sikh wa Al Mansu:kh)

(Detta kommer att tas upp i den femte sorten)

 Detta hade stor betydelse för lagstiftningens procedur från Koranen.

2. Vetenskapen om Meckas och Medinas uppenbarelser hjälper studeraren att ta reda på lagstiftnings historia och behärska Allahs visa vägledning i den gudomliga lagstiftningen, med prioriteten av grunderna före delarna, djup förankring av människans inre och tankmässiga grundregler, byggandet av domslut, uppmaningar och avråd på dessa grunder, vilket hade stora positiva effekter i mottagandet av islam och därmed underkastelse under dess lärdomar.

  • Utnyttjandet av den vetenskapen för att förklara och förstå Koranens egentliga innehåll.
  • Insikten om Koranens stil och utnyttjandet av den i sättet att åkalla till islam.
  • Inblick i Profetens liv genom studien av Koranens verser.

Exempel på Meckas verser i Medinas sura och tvärtom.

   Den fjärde typen är: Anledningar eller orsaker till nedsändning

Definition av orsak:


Det arabiska ordet för orsak har olika betydelser:

  • Ur språklig synpunkt: orsak= ”Sabab” står för ”rep”. Sedan användes ordet för allt medel som leder till något annat.
  • Ur sharias- lagstiftningssynpunkt:

".

Ett exempel:

Solnedgången är ett tecken på inträde av plikten att förrätta skymningens bön. Synen av halvmånens ”skära” i början av den nionde månaden Ramadan är bevis på att fastemånaden har börjat och plikten att fasta har inträtt. Detta i enlighet med vad Allah (T) säger (vers 185 sura Al Baqara= Kons sura):

”Den som då har sett halvmånens allra första ljus (eller månadens inträde), måste fasta den"

Nedsändningsorsaker

 

En del av koranen nedsändes utan någon speciell anledning:

Det är den största delen.

Den andra delen nedsändes och har samband med någon orsak eller situation.

1. När en händelse inträffat nedsändes Koranverser om händelsen:

Enligt Ibnu Abbas som sa: ” När versen 214 sura ”Ashuara”=” Poeterna”

(” Varna dina närmaste ur din stam …….) så gick profeten Muhammed (SWS) ut och klättrade på Safaa kullen och började tala till folket, som samlades kring honom: Han sa då: Tänk om jag berättade för er att hästar kom fram ur bergets sluttning, skulle ni då ha trott mig?…..osv.

Då sa Abu Lahab:” Fy på dig, hur kunde du samla oss för detta” sedan reste han sig upp, då nedsände Allah sura ”Almasad” som börjar så: ” Förbannade är Abi Lahabs händer och utplånad blir han….


  • När Allahs Sändebud (SWS) tillfrågades om något, nedsändes Koranverser med ett klargörande som avgör om saken ifråga. Ett exempel är när Abdullah sa:

”Jag var med profeten (SWS) på en åkerfält i Medina och stödde sig på en gren, då kom en grupp judar förbi och sa: ” fråga honom om själen. Då sa andra: ”Fråga inte honom, för han kan komma med något som ni inte kommer att gilla. En liten grupp kom från dem och sa till honom: Oh Al-Qassims far, vad kan du säga om anden? Då teg han och sedan stod han upp och höll för ansiktet med handen på pannan, då kom jag på att Koranverser nedsändes till honom :” Och de frågar dig om anden, säg (Oh Muhammed) : Anden är min Herres sak, och av kunskaper har ni fått bara lite.” Sura Al Isra-a (Nattfärd).

Nyttan och vitsen med nedsändnings anledningar:


1.Vitsen  Att känna till hur sharia lagstiftningen kom till och vad den byggde på, vilket är nyttigt för både troende och icke troende. För de troende är nyttan att stärka deras tro genom att de tar reda på lagarnas historiska bakgrund och för de icke troende som ärligt söker sanningen och blir därmed övertygade om Allahs onekliga budskap, vilket mynnar i deras accepterande av islam, för att det som nedsändes med speciell orsak tyder på Sändarens Härlighet och mottagarsändebuds ärlighet.

2. Nyttofördelar:

Bidra till att förstå versen, få en förklaring om den och undvika missförståelse, tack vare sambandet mellan orsak och verkan.

Al Wahidi sa: «  Det är inte möjligt att förklara versen utan att ha insikt om dess bakomliggande historia och visa på hur den nedsändes.

Ibnu Daqiq Al Aid sa: “ Tydliggöra orsaken till versens nedsändning är en rak väg till försåelse av Koranens meningar”

Ibnu Taymya sa: Kännedom av nedsändningsorsaker hjälper att förstå versen, ty kunskap om orsak leder till kunskap om orsakssändaren.

              Marouan Ibnu Al Hakim kunde inte först förstå Allahs koranvers som börjar så:” Gå inte och tro dem som gläds åt det de kommer med….” Han sa vidare : Om alla människor gläds åt det de fått och tycker om att lovordas för det de inte har gjort och straffas för det så skulle alla bli straffade. Han fick förklaring av Ibnu Al Abbas, som sa att versen nedsändes om Skriftfolk, som Profeten (Allahs frid och välsignelser vare med honom) om något, dolde saken för honom, och svarade med något annat samtidigt som de påstod att de svarade på det han frågade om, detta för att bli uppskattade av honom.

    

3. Ordet "vers" har en allmän betydelse och är riktat till allmänheten. För att vara specifik, så krävs det ett bevis i form av den bakomliggande orsaken till nedsändningen av just den versen. När orsaken är dokumenterad blir versen specifik.

4. Avvisande av inbillning om inskränkning: Imam Shafii sa angående versen: ”Säg; jag hittar inte något förbjudet i det som uppenbarats för mig.” att den versen kom till när avgudadyrkarna förbjöd det som Allah har påbjudit och påbjöd det som Allah förbjudit och höll på och handlade tvärtemot enbart för att vara motsättare. Han sa vidare att versen kom till för att avslöja dem och mot dem och det är som om versen säger:

”Inget påbud utom det ni förbjöd och inget förbud utom det ni påbjöd”

5.Kännedom om orsaken till att versen nedsänts. 

Hur vet man orsaken till nedsändningen?

 När orsaken var något verkligt, nedsändes versen om händelsen. Givetvis var det uteslutet att kunskaper om dessa nedsändningsorsaker blir föremål för personligt tyckande och tolknings ansträngningar. Därför sa Imam Al Wahidi: ” Det är förbjudet att uttala sig om nedsändningsorsaker utom när det grundat på berättelser från och lyssnande på dem som bevittnade nedsändningen och upplevde orsakshändelserna, tog reda på orsaker och forskade i dess vetenskap. Vi förstår därmed hur stränga föregångarna var när de studerade nedsändningsorsaker.

De var stränga till den grad att Imamen Muhammed Ibnu Sirin berättade: ” Jag frågade Ubaida om en vers ur Koranen, då sa han: Frukta Allah och säg något klokt; de som vet om vad Koranen nedsändes har gått bort”.

De lärda inom Hadith vetenskapen var eniga om att betrakta uttalanden från följslagare om nedsändningsorsaker som trovärdiga, eftersom allt tal om nedsändningsorsaker inte beror på tyckande eller resonerande, men från efterföljare är det också trovärdigt men inte i lika hög grad om det inte refereras till någon följeslagare.

Men man måste vara noga och kritisk, så att man inte blandar ihop nedsändningsorsaker med annat främmande. Det kan hända att någon säger att denna vers har nedsänts om detta, men man egentligen menar innehållet i versen eller vad den har för budskap.

Hur uttrycks orsaken?

1. Orsaken uppriktigt nämns

Tydligt uttalande från berättaren som använder ordet ”orsak” och påstår att ”orsaken till nedsändning av denna vers är si och så eller att berättaren avslutar genom att använda följdkonjunktionen ”Fa” = ”då” efter den berättade händelsen. Exempel säger berättaren: Allahs Sändebud (SWS) tillfrågades om si och så, DÅ nedsändes versen… 

 

2. Orsaken uttryckt med viss skepticism och tveksamhet genom att berättaren säger:

Jag tror att denna vers har nedsänts om detta eller jag tror inte att denna vers har nedsänts om detta…Ett exempel är tvisten mellan Azzubair och Al Ansari om vatten, när de vände sig till Allahs Sändebud (SWS) med sitt klagomål för att få en dom. Allahs dom föll till nackdel för Al Ansari som var missnöjd med utslaget; då nedsändes versen där Allah säger: Nej förvisso vid din Herre kommer de inte att vara rättroende förrän de accepterar dig (Muhammed) som domare i det de tvistar om.”

         Meningsskillnad gällande olika versioner om nedsändningsanledningarna

Att komma fram till nedsändningsorsaker är möjligt genom versioner och återberättande.

Följaktligen drabbas de påstådda orsakerna av det som drabbar en vanlig version om en händelse, det vill säga graden av trovärdigheten och brister, kontinuitet och diskontinuitet. Den som studerar nedsändningsorsaker måste ta hänsyn till en viktig aspekt i detta sammanhang, nämligen det stora antalet olika versioner om nedsändningsorsakerna.

Vad som man ska ta hänsyn till kan sumeras i följande:

Brister hos berättarna:    

Svaghet hos berättaren leder till misstag i versionen. Om versionen i fråga inte stämmer med redan accepterade versioner, förkastas den. Bland exemplen om detta är versen där Allah (SWT) säger: "Och öster och väster tillhör Allah, vart ni vänder er (i bön) då är där Allahs Ansikte (sura Kon v. 115). Det är bekräftat att den gällde den frivilliga bönen, för den på riddjur ridande resenären. Muslem citerade Ibnu Omar som sa:

 

Allahs Sändebud höll på och gjorde bön under sin väg, i ridande ställning  från Mecka till Medina vänd mot den riktningen hans ansikte var vänt mot. Då nedsändes versen¨: ” Vart ni vänder er, så finns där Allahs Ansikte.”

Attirmidi gav också ut den berättelsen men ansåg den svag. Han påstod att versen gäller den som ber men känner inte till den rätta böns riktning och trots försök och ansträngning bad åt fel håll. Bönen är då godkänd. Men det som gäller här är den första nedsändnings-orsaken eftersom den var sann.

Flertaliga orsaker men det nedsända är ett: 

Kan förekomma när olika händelser inträffar med korta tidsintervaller; då nedsänds en vers om flera händelser. Detta finns exempel på i många ställen i Koranen. Förhållningen i dessa fall är att titta på versionens sanningshalt. Om versionen är trovärdig med det flertalet orsaker

och det inte finns anledning att misstänka stora brister accepteras alla orsakerna till versned-sändningen.

Exempel är versernas om ”förolämpningen”. Al Bukhari berättade att verserna nedsändes om Hilal Ibnu Umaiya när han förolämpade sin fru i profetens (SWS) närvaro, då nedsände Allah:

” De som skäller ut…..” (anklagar) sina fruar (Annur, V. 6)

I de ansedda Sahihain ( Bukharis och Muslems) Verserna nedsändes om  Uaymir Al Adjlani när han frågade Allahs Sändebud (SWS) om någon man hittar sin fru tillsammans med en annan man..” Då sa profeten (SWS) till honom: ” Sannerligen har Koran nedsänts om dig och din partner”

Uppenbarligen är dessa hadith olika, men de är sanna båda två. Imamen Annawawi kom med en förklaring om detta. Han sa: Detta har hänt först Hilal, men det blev ett sammanträffande med Uaymir Al Adjlanis händelse, vilket resulterade i att versen nedsändes om båda två.


3. Orsaker många och nedsändning är fler än en

Imam Azzarkashi: Det kan hända att något nedsänds två gånger för att visa dess stora vikt och för att påminna om den saken när orsaken inträffat. Det finns flera exempel om detta däribland:

Det som bekräftats i ”Assahihain” ( De rätta hadith samlingar av Al Bokhari och Moslem) att Abdullah Ibnu Massaud sa om versen där Allah säger: ” Och de frågar dig om själen….” Denna vers har nedsänts då judar frågade profeten (SWS) i Medina om själen. Det är känt att denna vers från sura ”Al Israa” som odiskutabelt är från Mecka, uppenbarades då avgudadyrkarna frågade profeten (SWS) om Dhu Al Qarnain och om Grottfolket tidigare och att judar beordrade avgudadyrkarna att fråga profeten om den (=själen) och Allah nedsände svaret, som det har förklarats.

Man kan undra hur kan nedsändningar vara många och versen en enda och det har verkligen inträffat?

Svaret är då: Det har sannerligen en stor nytta och vitsen med det är som Azzarkashi sa att det kan inträffa något eller dyka upp en fråga som leder till att en vers nedsänds, trots att något liknande hade inträffat och att en tidigare vers innehöll liknande budskap, så att profeten (SWS) skulle påminna de berörda om den versen.


 4. Flera nedsändningar men en enda orsak            

Det kan hända att nedsändningar blir många men orsaken är en. Exemplet är det som har återberättats om Umm Salama (RA) som sa: Oh Allahs Sändebud, jag hör inte Allah nämna något om kvinnor vid utvandringen till Medina (Hidjra) då nedsände Allah: ” Allah besvarade dem då att jag inte försummar någon god gärning av någon av er, man eller kvinna…”

 

Enligt Umm Salama (RA) som sa: "Oh Allahs Sändebud; varför nämns vi inte i koranen som männen nämns?" då nedsändes:

  

” Sannerligen de muslimska männen och de muslimska kvinnorna...(Al Ahzab V. 35)

Enligt Umm Salama som sa: Männen ger sig i erövringskrig men kvinnor inte och vi får hälften vid arv” då nedsände Allah: ” Önska inte vad som Allah har skänkt andra och med detta gjort vissa  bättre lottade än andra. Männen får sin lott och kvinnor sin..” (Annisa-a : Kvinnorna V. 32)  


 Versen nedsändes före händelsebestämmelsen:

 

Det första exemplet: Vad Allah säger:” Vinnare är den som ger bort zakat ( Allmosa efter Ramadan månadens slut). Denna vers är från Mecka, där det inte fanns varken fastan eller fastans allmosa.

Det andra exemplet: Jag svär vid detta land och du kommer till detta land (se Koranens budskap) Sura är från Mecka och det kommer senare att stämma när Mecka blir muslimsk.

Profeten sa” Jag fick skänkt en fritimma av dagen.

Det tredje exemplet: Versen 45 från ”Al Qamar sura: ” Folket kommer att besegras och vänder ryggen flyende.. Omar Ibnu Al Khattab (RA) sa: Jag visste inte i början vilket folk som skulle besegras. När ”Badr” slagets dag kom, så jag Allahs Sändebud (SWS) säga: ”Folket kommer att besegras och vända ryggen flyende”

 

Flertalet nedsändningar om en enda person

Samstämmighet med Omar Ibnu Al Khattab (RA)    

Al Bokhari berättade vad Anas sa : ”Omar sa: Jag var samstämmig med min Herre på tre fall:

Då jag sa : Oh Allahs Sändebud: Tänk om du tog Ibrahims boplats till bönplats” Då nedsändes ” Ta då Ibrahims boplats till bönplats.” (Al Bakara V 125)

Och jag då jag sa : Oh Allahs Sändebud, det förvisso kommer in till dina fruar både goda människor och snuskiga lömska sådana, ska du inte beordra dem att skydda sig med slöja. Då nedsändes ”Slöjans vers.

När Allahs Sändebuds fruar var samlade och var svartsjuka sinsemellan så sa jag till dem:

”Om han skiljer sig från er så skulle Hans Herre byta ut er och ge honom bättre fruar

(Attahrim: Förbjudandet vers 5) Versen nedsändes också då.

Verser har nedsänts om Saad Ibnu Abi Waqqas: Han sa: Min mor svor att hon inte skulle äta eller dricka förrän  jag slutade umgås med Muhammed (SWS), då nedsändes: ” Om de båda (föräldrarna) sätter stor press på dig att ta någon/något du inte vet något om (till gud vid min sida) så ska du inte lyda dem. (Loqman Vers: 15)

Den andra versen. Saad berättade: ” Jag tog en svärd som jag tyckte om och sa till Allahs Sändebud: Oh Allahs Sändebud, ge denna till mig. Då nedsändes ”Anfal sura”




Diverse exempel om nedsändningsorsaker:

   Den fjärde typen: Insamling av Koranen och iordningsättning av den:

 Betydelsen av ”insamlingen”:

Betydelsen

1: Dess insamling betyder bevaring på hjärtat eller minnet. Denna betydelse förekommer i versen där Allah översatt säger: Du sätter ivrigt tungan i rörelse med den. Det ankommer Oss dess insamling och dess uppläsning. (Uppståndelsen : Al Qiy ama V 16, 17)

Betydelsen

2: Insamlingen av Koranen betyder att skriva ihop ner den i rader, alltså på skrivblad som rymmer alla suran och alla verser.

Insamlingens etapper: Den första etappen: Under Profetens (SWS) tid:

Memorering utantill:

Hur lärde sig Profeten Muhammed (SWS) koranen utantill:

 

Han reciterade Koranen utantill och tröttnade aldrig, särskilt under natten; detta till den grad att han kunde läsa ett antal långa sura under en bönenhet.

För ökad säkerhet förhördes Han av Ängeln Gabriel.

Ibnu Abbas (RA) sa att Profeten Muhammed (SWS) var den mest givmilda av alla människor, och mest givmild var han under Ramadan, för att Gabriel träffade honom under varje Ramadan nattetid, då han repeterade och läste för Ängeln.

Abu Huraira berättade att Han (Gabriel) reciterade Koranen för honom (Profeten sws) en gång varje år och och två gånger det år han skulle dö.

Hur profetens följeslagare lärde sig Koranen utantill:

Förutsättningar som underlättade för följeslagarna att lära sig Koranen utantill var många:

1. Vältränat gott minne. De var kända för att till exempel perfekt minnas en lång dikt efter att ha hört den en enda gång.

2. Koranen nedsändes successivt i olika omgångar

3. Plikten att recitera verser ur Koranen under bönen

4. Plikten att rätta sitt liv efter Koranen. Den var deras guide i trosfrågor och dyrkan och var deras referensbok i de dagliga handlingarna.

    

5. Uppmuntran och uppmaning från Profeten att lära sig den utantill, med tanke på den stora belöningen man får när man kan den utantill.

6. Ömsesidigt löfte mellan Profeten Muhammed (SWS) och följeslagare att lära ut den. Muhammed (SWS) var läraren. Eleverna som blev lärda, skickades senare ut till nyblivna muslimer för att lära ut dem Koranen. Nyblivna muslimer, bosatta i Medina blev deltagare i profetens koranundervisning.

Bevaring av Koranen skyddad i textrader: Detta är en form av bevaring som varar i evighet och som inte försvinner när människor är borta. Allah har tagit hand om att skydda den, vilket måste ske: ” Vi har nedsänt den ”påminnande skriften” (erinran) och det ankommer Oss att bevara den” (Al Hudjur” V. 9)

Profeten Muhammed var särskilt omsorgsfull med nedteckningen av Koranen. Den första etappen

Profeten (SWS)tillkallade skrivare varje gång något uppenbarades; bland dem Ali, Abi Kaab, Zaid och Muawiya. Han dikterade och de skev ner på vad de kunde hitta för skrivunderlag som tyg, skuldblad från döda djur och annat. Muhammed (SWS) valde ut några speciella personer, ett begränsat antal följeslagare för uppgiften och uteslöt alla andra utom vid vissa tillfällen. Därför var möjligheten stor att säkra Koranen och ordna verserna rätt.

Enligt Al Hakim berättade Anas följande:

” Vi höll på hos Allahs Sändebud och författade  Koranen i blad” Syftet  med detta uttalande visar uppenbarligen att författandet här betyder samlande av de separata verserna i ordnade suror under Profetens direktiv
och ledning

Den andra etappen: Insamlingen under Abi Bakrs styre:

Enligt Zaid Ibnu Thabet som sa: ”Abu Bakr har skickat efter mig (vid Yamamafolks död). Omar var närvarande hos honom. Abu Bakr sa: Omar har kommit till mig och berättade att döden drabbar Koranläsarna och jag fruktar att döden drabbar koranläsare på diverse områden i landet och mycket av koranen därmed går förlorad, jag tycker att du ska ge order om att samla ihop Koranen. Då sa jag till Omar: Hur vågar du göra något som Allahs Sändebud (SWS) inte gjorde?

Han svarade: Vid Allah, detta är bäst. Sedan höll han på och insisterade tills Allah öppnat mitt hjärta för detta och fick mig att tycka om hans åsikt.” Zaid sa: ”Abu Bakr sa: Du är sannerligen en ung klok man, vi litar på dig. Du höll på och skrev uppenbarelsen för Allahs Sändebud (SWS). Följ upp Koranen och samla ihop den”. Vid Allah, om de anlitade mig för att flytta ett av bergen så skulle detta inte vara tyngre för mig än uppgiften att samla ihop Koranen. Och han sa: ” Vid Allah detta är det bästa. Och så höll han på och insisterade tills Allah fick mig att tycka om uppgiften, på samma sätt som Allah fick Abi Bakr och Omar att tycka om den. Då satt jag igång och följde upp koranen, samlade ihop verserna från blad av diverse material och från tillförlitliga Koranläsarna. Jag hittade då den sista versen i sura ”Attaouba” hos Abi Khuzaima Al Ansari, som kunde den utantill och ingen annan kunde den utantill. (Det har kommit till er ett sändebud….) ända till surans slut ”Attawba” V. 128, 129.

Då behölls dessa blad hos Abi Bakr till hans död, sedan hos Omar tills han dog och sedan hos hans dotter Hafsa Bintu Omar (RAA).

På det viset samlades ihop en kopia på noggrant sätt och behölls skyddad och i förvar hos kalifen för att användas som vägledning för menigheten inför framtiden. Därmed blev inte saken beroende endast av kopior, som uppenbarelseskrivare hade eller på dem som kunde koranen utantill.

Alla följeslagare var totalt överens om att arbetet och helt godkände slutkopian, som Abu Bakr stod bakom. De efterföljande kalifer följde Abi Bakrs exempel och erkände hans stora insats.

   

Zaids metod i korans samlande. Han höll på och undersökte och samlade koranen från olika källor, dels skrivmaterial och dels de lärda. Hans metod byggde på att noga lyssna på koran reciterande män. Sedan kollade han det han hört med skrifterna. Han nöjde sig inte med att lyssna utan att läsa det skrivna materialet.En annan egenskap är att han inte accepterade något från någon utan att det fanns två vittnen som höll med, detta trots att han kunde själv koranen utantill.

Med denna fasthet och noggrannhet samt perfekt memorering, kunde koranen bli klar under Abi Bakrs kalifat

Detta är vad jag har kunnat översätta med Allahs hjälp. Hoppas att detta blygsamma arbete ger mig belöning från Allah och belöning till alla som läste detta och tog lärdom av det. In sha Allah när jag har hittat fortsättningen kommer jag med Allahs stöd att översätta resten. Må Allah välsigna alla muslimer i alla tider och överallt och leda icke muslimer till islam.Ameen            

 

   

           


      

           

       

Av Ben Messaud - 16 mars 2009 16:18

Stommen i följande texten är från en bok skriven på arabiska av den världsberömde lärden Muhammed Ibnu Alothaimin (rahimaho Allah) och som tar upp grunderna i den muslimska tron.

Lov och pris tillkommer sannerligen Allah; vi lovprisar Honom, ber Honom om hjälp och om förlåtelse och ber Honom acceptera vår bön om botgöring. Vi söker Allahs skydd från våra illgärningar och dåliga handlingar. Den som Allah vägleder blir inte vilseledd, och den som Han vilseleder får ingen vägledare. Jag bär vittnesbörd om att det inte finns någon gud utom Allah Den Enda och ingen annan med Honom och jag bär vittnesbörd om att Muhammed är Hans tjänare och Sändebud, må Allahs frid och välsignelser vara med honom, med hans släkt, följeslagare och med alla som följer dem med god gärning. Ameen. 

Först är läran om Allah som uteslutande Enda Gud (I-lm Attawhid) sannerligen den ädlaste, värdefullaste och mest åtråvärda av alla typer av läror:

1. För att det är en lära som ger kunskaper om Allah Upphöjd och Härlig är Han, Hans Namn, Hans Attribut och Hans ensam Rätt att bli dyrkad av Hans tjänare.

 

 2. För att den är den öppna vägen till Allah, Allra Högste är Han, och grunden till Hans lagar. För den skull var Sändebudens gemensamma uppgift att åkalla till Allah i egenskap av En Enda Gud. Allah Upphöjd och Härlig är Han, säger:”Vi har inte sänt något Sändebud före dig, utan att Vi uppenbarat för honom, att det sannerligen inte finns någon gud utom Mig, dyrka då Mig”Han Allra Högste är Han, bär själv vittnesbörd om Sin Enhet, som Gud och Änglarna bär vittnesbörd om Hans Enhet, som En och en Enda Gud, och de lärda likaså. Allah Upphöjd och Härlig är Han, säger:  ”Allah bär vittnesbörden om att det sannerligen inte finns någon gud utom Honom, det gör också Änglarna och de lärda, (Han som är) upprätthållande av rättvisa, ingen gud utom Honom, och Han är Den Mäktige, Vise” Eftersom detta är denna läras syfte, är det en plikt för varje muslim att intressera sig för den, både som kunskapsområde och som undervisningsämne, både som fast tro och som studietema, för att bygga sin religion på felfri grund, själs ro och hängivenhet, som ger lyckliga belöningar och resultat. Religionen Islam är den religion som Allah har sänt Muhammed med (frid och välsignelser vare med honom), den sista av alla religioner, en religion som Han har gjort fullkomlig för Sina tjänare, givit dem Sin kompletta Välsignelse och unnat dem den enda av Honom godkända religionen.Allah Upphöjd och Härlig är Han, säger:”Muhammed var inte någon av era män: Han var Allahs Sändebud och profeternas sigill (den sista av profeterna).Han säger också, Upphöjd och Härlig är Han: "Idag har jag gjort er religion fullkomlig, och skänkt er Min fulla Välsignelse och unnat er islam som religion"Han Upphöjd och Härlig är Han, säger också: ”Religionen för Allah är sannerligen Islam”Han Upphöjd och Härlig är Han, säger också: ”Den som tar till religion annan än islam, kommer inte att få den att bli godkänd och han blir bland de förlorarna i det Kommande Livet”Allah Allra Högste, har förpliktat alla människor att utöva tron på endast Allah. Han säger tilltalande Sitt Sändebud (fvmh): ”Säg: O människorna! Jag är verkligen Allahs Sändebud till er alla; Himlarna och jorden tillhör Honom.Ingen gud finns utom Honom; Han skapar liv och död. Tro då på Allah och Hans Sändebud, den icke läsekunniga profeten, som tror på Allah och Hans ord, och följ efter honom, måtte ni vägledas” Och i Moslems verk: "sahih" Moslem”, rapporterade Abu Huraira (må Allah vara nöjd med honom) att Allahs Sändebud (fvmh) sa: ”Jag svär vid Honom, som har Muhammeds själ (liv) i Sin Hand, att alla från denna menighet, som hör om mig, jude eller kristen och som sedan dör utan att ha trott på det jag sänts med, kommer säkerligen att vara bland Eldens folk" Tron på Honom: (d v s ta det han kom med för sanning, acceptera den och lyda den och inte bara tro på som sanning)Därför trodde inte Abu Talib på Sändebudet (fvmh), trots att han trodde på budskapet som han kom med och att den religionen var en av de bästa.Den islamiska religionen innehåller inte bara alla förgångnas religioners välgörande ting; utan den skiljer sig också från dem med att den passar alla folken, överallt och i alla tider. Allah Upphöjd och Härlig är Han, säger till Sitt Sändebud (fvmh): "Och Vi har nedsänt till dig Boken (Koranen) med sanning, att lita på det som finns i hans händer av boken och med kontroll över den."  Att den gäller alla människor, tider och överallt innebär att handlingen att hålla fast vid den, inte går emot något folks intresse, oavsett tid och rum. Den är till alla folkens nytta. Det betyder inte att den anpassar sig till tid, rum och folk, som vissa människor tror den gör.Den islamiska religionen är sanningens religion, som Allah garanterat dess trogna utövare, hjälp och seger över de övriga. Allah Allra Högste, säger:

 

”Han som har skickat Sitt Sändebud med rätt vägledning och med sanningens religion för att ha kontroll över hela religionen och segra, trots ogillande från avgudadyrkarna."     

 

Allah säger också:”Allah har lovat dem av er som tror och som gör goda gärningar, att de får efterträda sina föregångare på jorden som de föregångarna fick efterträda och att Han ger styrka till den tron Han har gynnat dem med och att Han förvandlar deras rädsla till trygghet; eftersom de dyrkar Mig utan att ta något vid sidan om Mig; och de som efteråt förnekar sanningen är de hycklarna.”    Den islamiska religionen är både fast tro och lagsamling. Den är komplett, både som tro och som lagsamling.

1. Den uppmanar till Allahs Enhet som Enda Gud, Upphöjd och Härlig är Han, och varnar för avgudadyrkan.

2. Den uppmanar till ärlighet och varnar för lögn3.     Den uppmanar till rättvisa och varnar för orätt4.     Den uppmanar till lojalitet och varnar för förräderi5.     Den uppmanar till trohet och varnar för otrohet.6     Den uppmanar till omsorg för och god kontakt med föräldrarna och varnar för illabehandling av dem.7     Den uppmanar till starka band med anhöriga och varnar för kontaktavbrott och osämja inom släkten.  Allmänt sagt, så uppmanar Islam till allt gott beteende och varnar för allt dåligt uppförande, och den uppmanar till all god gärning och varnar för all dålig handling.

 

Allah Allra Högste säger:  

”Allah sannerligen uppmanar till rättvisan och generositet och omsorg för anhöriga och varnar för skamlig handling, orättvisa och orätt; Han ger er råd, så att ni kanske ni tänker till.”  Islams grundpelare De grunder på vilka islam bygger är fem, nämnda i vad Ibn Omar (må Allah vara nöjd med bägge dem) har berättat om att profeten (fvmh) sa: "Islam är byggd på fem grunder : Att dyrka En Enda Gud: Allah. (I annan version på fem: Vittnesbörd om att det inte finns någon gud utom Allah och att Muhammed är Hans tjänare och Sändebud, förrättandet av bönen, utdelning av allmoseskatten, fastandet av Ramadan och pilgrimsfärden till Mecka) Så har jag hört detta av Allahs Sändebud"(fvmh). Enheten råder kring denna "hadith"s äkthet. Ordet är från Moslem. Vad som gäller vittnesbörden om att det inte finns någon gud utom Allah och att Muhammed är Hans Sändebud så innebär det:

Strikt tro som utesluter all tvivel, uttryckt med tungan som om det bygger på synligt bevittnad företeelse.  Detta görs till en enda och första grund, trots att vittnesbörden innehåller flera delar. Angående faktumet om att Allahs Sändebud (fvmh) rapporterar från Allah Upphöjd och Härlig är Han, så är erkännandet av profeten som Allahs tjänare och budskaps bärare, ett nödvändigt kompletterande av vittnesbörden om Allah som Enda Gud.     

1. Beträffande denna tvådelade vittnesbörd, så är den grunden för att de övriga gärningarna blir rätta och godkända. Ingen bra handling sker och får acceptans utan uppriktighet gentemot Allah Upphöjd och Härlig är Han, och följandet efter Hans Sändebud (fvmh). Med lojalitet gentemot Allah Upphöjd och Härlig är Han, förverkligas vittnesbörden om Allahs Enhet och med följandet efter Allahs Sändebud förverkligas vittnesbörden om Muhammed som Sändebud och Allahs tjänare.

 

Vinster och fördelar med denna storartade vittnesbörd

1. Befria hjärtat och själen från slaveri i människors tjänst.

2.Befria dem från att följa efter andra än Allahs Sändebuden

 

 Angående förrättandet av bönen:  Det är dyrkan av Allah genom att förrätta bönen på ett komplett och korrekt sätt, med dess olika former och på de bestämda tiderna.

 

Vinster och fördelar med bönen: 

Glädje, tillfredsställelse och skydd från frestelsen att hamna i och dras till synder och orätt.

 

3. Utdelning av allmoseskatten: Det är att dyrka Allah genom att ge obligatoriskt bidrag av sin årliga sparförmögenhet.

 

Vinster och fördelar med allmoseskatten: Göra själen ren från dålig livsföring (snålheten) och tillfredsställa islams och muslimernas behov.

 

4.  Angående fastan av Ramadan: Den är dyrkan av Allah genom att avstå från det som bryter mot fastans regler under Ramadans fastedagar.

 

Vinster och fördelar med fastan: Träna människan att avstå från njutbara ting för att lyda Allah och strävan efter att vinna Allahs (Upphöjd och Härlig är Han) belåtenhet och välsignande.

 

5. Pilgrimsfärden till Mecka:Dyrkan av Allah genom att färdas till Mecka för att förrätta pilgrims bestämda och föreskrivna plikter.

 

Vinster och fördelar:Träna människan genom fysisk ansträngning och generositet; detta under total lydnad av Allah.För detta, är pilgrimsfärden till Mecka en form av ”Jihad” (ansträngning och uppoffring) för Allahs skull, Upphöjd och Härlig är Han. Alla dessa vinster, både ovan nämnda och onämnda, gör den muslimska menigheten till ett rent samfund, som dyrkar Allah genom utövandet av sanningens religion och som behandlar människorna med rättvisa och ärlighet. De övriga tillämpningarna av islams föreskrifter blir lyckade först, när man lyckas med dessa nämnda fem grunder. Lyckas menigheten bra med sin religions utövning, så lyckas den med de övriga frågorna. Misslyckandet med samhällets liv som helhet är proportionellt med misslyckandet med dyrkans grundpelare. Den som vill ha ytterligare förklaring är hänvisad till att läsa vad Allah Upphöjd och Härlig är Han, säger:    

”Om stadsinvånarna (som Allah förintade) trodde på och fruktade (Allah) så skulle Vi ha rikligt givit dem av himlarnas och jordens välsignelser; men de förnekade (sanningen) och fick straff för det de gjort sig skyldiga till. Kunde stadsinvånarna känna trygghet och trodde att de inte drabbas av vår vrede då de sov, eller kände stadsinvånarna sig i säkerheten från att vår vrede drabbar dem på förmiddagen då de höll på med sina förströelser. Lever de i lugn och ro, ovetande om Allahs planer om straff? Ingen utom de (redan) förlorade folken, kan leva utan att oroa sig för Allahs åtgärdsplaner "

Han eller hon ska reflektera över de förgångnas liv. I deras historia finns lärdomar att hämta för dem som har förstånd och insikt, för dem med oförseglat hjärta. Och Allah är Den man ber om hjälp.             

Grunder för den islamiska fasta tron:

Som redan har nämnts är islam både tro och sharialagar. Vi har redan pekat på en del av dessa lagar och nämnt de grundpelare, som betraktas utgöra basen för dess lagar.Men grunden för den fasta övertygelsen är tron på Allah på Hans Änglar, Hans Böcker, Hans Sändebuden, Den Yttersta Dagen och på Ödet, både det goda och det onda. Allahs Bok (Koranen) och Hans Sändebuds "sunna" visar på dessa grunder.I Allahs Bok, säger Allah Upphöjd och Härlig är Han: ”Fromheten är inte att vända ansikten mot öster och mot väster fromheten är den som tror på Allah och på den yttersta Dagen, Änglarna, Boken och Profeterna"Och Han säger om Ödet: ”Vi har sannerligen skapat allt med förutbestämmande, Vår order är inget mer än en, som ögonblinkning." I Allah Sändebuds "sunna", säger profeten (fvmh) som svar till Gabriel, då han frågade honom om tron.  ”Tron är att du övertygat tror på Allah Hans Änglar, Hans Böcker, Hans Sändebuden,

'

Den Yttersta Dagen och Ödet det Goda och det Onda.

 

 Denna är berättad av Moslem.    

 

Tron på Allah Upphöjd och Härlig är Han Först: Tron på Allahs Existens: Bevisen på Hans existens ligger i:

1.  Instinkten.

2.  Förnuftet

3.  Föreskrifterna

4.  Känseln

 

Beträffande bevis som bygger på instinkten:  Varje varelse är skapad med instinkt att tro på en Gud, hans Skapare. Detta görs spontant utan inlärning eller förgången reflektion. Ingen lämnar denna instinkt hän utom den som har något hinder i hjärtat, som avhåller honom från den. Detta bygger på profetens (fvmh) "hadith": "Ingen föds utan att han föds med instinkt, hans föräldrar gör honom till jude eller kristen eller ateist" (avgudadyrkare). Denna är berättad av Al Bokhari.

 

Angående bevis som bygger på förnuftet:  Allt skapat, både de förgångna och de efterföljande varelserna, måste ha Någon Skapare som har givit dem existens. De kan inte skapa sig själva och de kan inte finnas av ren slump.Det som är skapat kan inte skapa sig själv, för att något inte kan skapa sig själv och för att innan det, så var det inget och hur kan inget vara skapare av något?!Och det som är skapat kan inte komma till och finnas av slump eller tillfälligheter, för att varje händelse har en bakomliggande skapare. Dessutom har det som är skapat en förbluffande ordning i ett system där allt hänger ihop med allt, och där orsak - verkans kedja bryts inte. Detta gör det absolut omöjligt att skapade har kommit till av slump. Det som händer av ren tillfällighet, har ursprungligen ingen ordning. Hur kan ordningen uppstå, bestå och utvecklas ur oordningen?  Om alla dessa varelser inte kan uppstå själva ur intet och inte av slump, är det uppenbart att de har En Skapare och Skaparen är Allah världarnas Herre. Allah har nämnt detta förnuftiga och absolut övertygande bevis i suran ”Attor” då Han säger:  ”Är de skapade ur intet eller är de skaparna?”   Det betyder att de inte blev till utan skapare, och de kan inte skapa sig själva. Alltså är Allah deras Skapare. Det är därför, när "Jabir Ibnu Mutaim" hörde profeten Muhammed (fvmh) läsa sura ”Attor” och kom fram till versen:

 

”Är de skapade av inget eller är de skaparna, har de skapat himlarna och jorden; de är inte säkra på det, har de Herrens egendom eller är de härskarna.” Jabir var då inte troende. Han berättade: "Mitt hjärta var nära att flyga iväg för det var den första troskänslan, som kommit in i mitt hjärta" (Berättat av Al Bukhari, i delar)Låt oss ta ett exempel som tydliggör detta. Om någon berättar för dig om ett välbyggt slott, med dess intill liggande trädgårdar, genomflutna av bäckar och möblerat med bäddar och sängar och rikligt utrustat med lyxiga bekvämligheter och säger att detta slott, med allt inuti har skapat sig självt, eller att det plötsligt kom till av ren slump, då skulle du ha avvisat detta och inte ha trott på det och betraktat det hela som strunt prat. Är det då rimligt att hela detta enorma universum, med dess jord, himmel, himlakroppar, lägen och utmärkta och förbluffande ordning, har funnits av sig självt eller uppstod av slump?Men angående bevis på Allahs existens från Skrifternas lagtext, så uttalar de himmelska Böckerna om detta. De visdomar som de kom med och som är till mänsklighetens tjänst och fördel är ett bevis på att de verkligen kom från Herren Den Vise som känner till Sin Skapelses nytta. Det som Böckerna innehåller i form av kunskaper om universum, som verkligheten har bekräftat sanningen i, är bevis på att de kom från En Gud, som har förmåga att skapa det Han upplyste om.

 

 Beträffande bevis ur sinnens synvinkel så är de två sorter:

Den ena: är att vi hör och ser ju svar på åkallan på Gud; de som söker Hans hjälp ur kris eller katastrof får positivt svar. Detta är onekligen bevis på att Han finns. Allah Upphöjd och Härlig är Han, säger:”Och Noa då han anropade förr (om hjälp) och Vi besvarat honom. Och Han Upphöjd och Härlig är Han, säger: "Då ni bad er Herre om räddning och Han besvarade (räddade) er" Och i "sahih" Al Bukhari (Bukharis "hadith"samling) berättas det att Anas Ibnu Malik (må Allah vara nöjd med honom) sa:"En beduin kom in i moské en fredag, när profeten (fvmh) predikade och sa: "O Allahs Sändebud, Våra egendomar har gått förlorade, och våra familjer svälter, anropa Allah om hjälp till oss."Profeten (fvmh) lyfte upp händerna och bad Allah då steg molnen upp som berg och han gick inte ner från talarbåsen (minbar) förrän man såg regnet rinna ner från hans skägg. Fredagen därpå, stod samma man upp och sa eller någon annan sa:"O Allahs Sändebud, byggnader har förstörts, och egendomar har översvämmats, åkalla Allah till vår hjälp." Han lyfte upp händerna och sa: O! Allah var med oss och inte emot oss. Detta gjorde att när han pekade på ett visst håll, försvann allt elände från det området. De som tror att Gud, Upphöjd och Härlig är Han, kommer till räddningen, uppfyller besvarandets villkor och vädjar om Hans hjälp får hjälp. Detta ser vi än idag.Det andra är att s k profeternas mirakler (profeternas tecknen) som människor ser eller hör talas om, ett övertygande bevis på en ”Avsändare” och det är Allah , Upphöjd och Härlig är Han,, för att dessa mirakler är övernaturliga och utanför människans kontrollmakt. Allah skickar fram dessa mirakler till stöd och seger för Sina Sändebuden. Exempel på detta: Moses (fvmh) mirakel när Allah beordrade honom att slå på havet med sin käpp. Och när han gjorde detta, öppnade sig tolv torra vägar med vatten emellan som berg. Allah Upphöjd och Härlig är Han, säger:

"Och då vi uppenbarat för Moses att slå på havet med din käpp, då delas det (havet) upp ( i vägar) och varje del blev som väldigt stort berg." 

Ett annat exempel: Jesus (fvmh) mirakel. Med Allahs vilja och tillåtelse kunde han återge liv åt de döda, ta ut dem ur deras gravar. Allah Upphöjd och Härlig är Han, säger om honom: ”Och jag återger liv åt de döda med Allahs vilja (tillåtelse) och Han säger: ”Och då du tar ut de döda (till liv på nytt, ur gravarna) med mitt tillstånd." Ett tredje exempel: Muhammeds (fvmh) mirakel: När Quraish folk bad honom om ett mirakel och han pekade på månen, som sprack i två delar och folk såg detta. Om detta säger Allah Upphöjd och Härlig är Han, : "Undergångs timme (av världen) är nära och månen sprack. Ser de en mirakel så vänder de sig mot och säger detta är pågående trollverk”Dessa mirakler, som Allah låter upplevas till stöd och seger för Sina Sändebuden, utgör ett säkert bevis på Hans, Upphöjd och Härlig är Han, existens.

 

Tron på Allah som Skapelsens Herre

 

(”Arrububia”) Detta betyder att Han är ensam Herre, har ingen medhjälpare och delar inte Herraväldet med någon.Och Herren är Den som ensam har förmåga att skapa, äga och befalla. Ingen Skapare utom Allah och ingen Ägare utom Han och ingen har uppmanings initiativ utom Han. Allah Upphöjd och Härlig är Han, säger:

 

 "Han har visst Skaparförmåga och förmåga att ge order?"Och Han säger: "Där har ni er Herre. Han har ägandet (makten) och de övriga ni åkallar i stället, äger inte ens en fruktkärnas tunna skal”

 

 Man känner inte till någon som har nekat Guds Herravälde med stark övertygelse och utan högmod.  Farao är ett exempel. Han sa till sitt folk:”Jag är er herre den högste” och sa: ” O folk, jag känner inte till någon gud för er utom mig” Detta var inte ett uttryck, byggt på övertygelse och stark tro. Allah Upphöjd och Härlig är Han, säger: ”De förnekar och trotsar och söker att övertyga sig med orätt och högmod” Och Moses sa till farao i det Allah Upphöjd och Härlig är Han, har berättat om honom:

 

"Du visste ju att ingen utom himlarnas och jordens Herre som har nedsänt dessa synliga bevis och jag tror på att du kommer att utplånas." 

 

Avgudadyrkare erkände bestämt Guds Herravälde, men de nekade Hans rätt att vara dyrkad som En Enda Gud. Allah Upphöjd och Härlig är Han, säger

 

”Säg: Vems är jorden och det som finns i den om ni vet. De kommer att säga: Allahs. Säg: Varför tänker ni inte efter då?Säg: Vem är Herre över de sju himlarna och Herre över den härliga Tron; de kommer att säga: AllahSäg : Ska ni då inte frukta (Allah)? Säg:” Vem har ägandet av allting i sin Hand, skyddar och ingen kan skydda sig från Honom; de kommer att säga: Allah. Säg:” Hur kan ni tro att ni är förtrollade?”Allah Upphöjd och Härlig är Han, säger också: ”Om du skulle fråga dem: Vem har skapat himlarna och jorden så skulle de säga: Den Mäktige Allvetare har skapat dem."Och Han säger:”Om du skulle fråga dem: Vem har skapat dem, de skulle säga: Allah; varför ljuger de då?”

 

Och Allahs bestämmande, Upphöjd och Härlig är Han, omfattar kontroll över Skapelsen och över styrlagarna. Eftersom det är Han Upphöjd och Härlig är Han, som har makt över universumet, Han styr det hur Han vill och i enlighet med Hans Visdom, så är det Han också som lagstiftar styrnormerna, mekanismerna och relationerna i enligheten med vad Hans Visdom kräver. Den som lyder en annan lagstiftare än Allah i dyrkans frågor eller en domare i samlevnads- och relationsfrågor, är en förnekare av sanningen och han har inte förverkligat den rätta fasta tron.

 

Tron på Gudomligheten:

 

Allah som Gud (”Al Uluhia”)

 

Det vill säga: Han är Den Enda och Rätta Guden och ingen avgud med Honom.”Al Ilah” betyder Den med kärlek och underkastelse under Hans Storhet, ensamt dyrkade.Allah Upphöjd och Härlig är Han, säger:

 

 "Eran Gud är En Enda Gud. Ingen gud utom Honom, Den Barmhärtige Förbarmaren"Och Han Upphöjd och Härlig är Han, säger:

 

”Allah bär vittnesbörd om att det inte finns någon gud utom Honom, och änglarna och de kunniga (gör lika); Han med rättvisa upprätthållande av ordning; ingen gud utom Han Den Mäktige Vise”Den som tar en annan gud vid sidan om Allah dyrkar den/det får sin dyrkan ogiltig förklarad. Allah Upphöjd och Härlig är Han, säger:

 

"Allah är sannerligen Rätten (Sanningen) och det de åkallar utom Honom är orätt (osanning) och Allah är sannerligen den Höge, den Store".

 

Att kalla dessa för gudar, ger inte dem rätt till gudomligheten (eller rätt att bli dyrkade).Allah Upphöjd och Härlig är Han, säger: ”Allata”, ”Al-Ozza” och ”Manata”: ”

Dessa är enbart namn ni och era förfäder har hittat på och Allah har inte skickat och givit dem någon makt” Och Han säger att Yusuf sa till sina medfångar: "Är olika spridda gudar bättre än Allah den Ende Mäktige, ni bara dyrkar utom Honom namn ni och era förfäder döpt dem till utan att Allah nedsänt och givit dem makt” Därför höll Allahs Sändebuden (må Allahs frid vara med dem) på och sa till sina folk:

 

”Dyrka Allah ni har ingen gud utom Honom".

 

Men avgudadyrkarna vägrade lyda och tog andra gudar utom Allah dyrkade dem vid sidan om Allah bad dem om hjälp och räddning.  Med två förnuftiga argument, har Allah Upphöjd och Härlig är Han, förkastat och förklarat ogiltig dyrkan av dessa avgudar:

 

Först: Det finns sannerligen inte hos dessa antagna gudar någon egenskap av gud. De är skapade och skapar inget, drar ingen nytta till sina tjänare och skyddar inte dem från något skadligt, och rår inte för liv och inte heller för död och äger inget av himlarna och kan inte vara medhjälpare (till Honom). Och Allah säger

 

”De tog utom Honom gudar, som inte skapar något men de är skapade och de kan inte rå för nytta eller skada för sig själva, och kan inte rå för liv eller död eller uppståndelse” Och Allah säger också:

 

”Säg, åkalla dem som påstår (vara era gudar) utom Allah; de rår inte för ett mått av en atom i himlarna och inte heller i jorden och de äger inget av dem och Han har inte i dem någon anhängare och Han accepterar inte någon medlare utom dem som Han beviljat.”Och Han säger:”Tar de vid sidan (om Allah) det som inte skapar något och de själva är skapade och de kan inte hjälpa dem att lyckas och de själva kan inte lyckas.” Om så är deras gudar, då är deras tro den hemskaste handlingen av alla och den mest orättfärdiga.

 

För det andra.

 

Dessa förnekare (av sanningen) bestämt tillskriver Allah Upphöjd och Härlig är Han herraväldet över Sin skapelse och erkänner att Han äger allt och har allt i Sina Händer och att Han beskyddar och inte behöver skydd från någon och detta kräver egentligen att de erkänner Hans rätt att bli dyrkad, som En Enda Gud efter att de erkänner Hans Herravälde (över Skapelsen), som Allah Upphöjd och Härlig är Han, säger:

 

"Oh! Människor! Dyrka er Herre som har skapat er och dem som var före er, kanske ni fruktar (Allah); Han som har gjort jorden för er till bädd och himlen till byggverk och utvunnit av det frukter till er försörjning. Ta inte avgudar vid sidan av Allah, för ni vet ju redan"(sanningen) Och Han säger:”Om du skulle fråga dem, vem har skapat dem, då skulle de bestämt svara Allah. Hur kan de då ljuga."Och Han säger:

 

”Säg (Muhammed) vem försörjer er från himmeln och jorden, eller vem har makten över hörseln och synen och vem som skapar den levande ur den döde och den döde ur den levande och verkställer alla order så kommer de att svara Allah säg då: Varför ska ni då inte frukta (Allah)? Där har ni Allah er Sannings Herre. Utom sanningen är det bara vilseledelser. Hur kan ni missa (den rätta vägen)?"

 

1. Tron på Hans Namn och Attribut:

 

Detta betyder att man accepterar det Han redan tillskrivit Sig Själv i Sin Bok och i Sin Sändebuds (fvmh) sunna, Namnen och Egenskaperna på det sätt som passar Honom, utan förfalskning, minskning eller tillägg och utan beskrivning hur eller jämförelse (med något/någon). Allah Upphöjd och Härlig är Han, säger

 

 ”Och Allah har De härliga vackra Namnen, åkalla Honom med dem och bry er inte om dem som förnekar eller ifrågasätter Hans Namn; de kommer att straffas för det de höll på och gjorde.” Och Han säger:  ”Han har den Unika Egenskapen av Den Högste i himlarna och jorden och Han är Den Mäktige Den Vise.” Och Han säger: ”Inget är Honom likt och Han är Den Hörande Den Seende”

 

På detta område har två inriktningsgrupper (sekter) gått vilse:

 

Den ena (Al Mua-ttila) ("Delvis förnekare") som förnekar

Hans Namn och Hans Attribut

eller delar av dem och påstår att fastställandet av dessa Namn och Egenskaper kräver att jämföra Allah med Hans skapade människor. Detta påstående är förkastat av flera orsaker däribland: 1. Det förutsätter att man accepterar ogiltiga påståenden, som "motsättning" i vad Allah Upphöjd och Härlig är Han säger, eftersom Han har tillskrivit Sig Själv Namnen och Egenskaperna och nekar att det finns något Honom likt. Om fastställandet (av dessa Namn och Egenskaper) förutsätter jämförelse så skulle motsättning i vad Allah säger vara ett faktum och delar av påståenden motsätter och dementerar andra. 2.     Överensstämmelsen mellan två identiska drag i en egenskap eller ett namn behöver nödvändigtvis inte innebära att de är lika. Du ser ju identiska drag av hörsel, syn och pratförmåga hos två människor, men de behöver inte, för den skull, vara lika i sina mänskliga drag, i hörsel, syn och prat. Du ser ju också djur som har framben, bakben och ögon, men den överensstämmelsen innebär nödvändigtvis inte att deras framben, bakben och ögon är lika. Om skillnaden mellan de skapade varelserna, i det de har gemensamt (i namn och egenskaper) är tydlig, så är skillnaden mellan Skaparen och den skapade varelsen ännu större och väldigare.

 

Den andra avvikande gruppen: ("Al Mushabbiha") ”De likställande”

 

Det är de som har tillskrivit Allah Upphöjd och Härlig är Han, de Namnen och Attributen genom jämförelsen med dem Han skapat. De hävdar att detta bygger på argument från texter, där Allah tilltalar människor med det de förstår. Att påstå sådant är nonsens ur olika aspekter:1.     Att jämföra Allah Upphöjd och Härlig är Han, med Hans skapade varelser är ett förkastligt förfarande, oförenligt med förnuft och/eller föreskrifter. Texterna från Boken (Koranen) och från "sunna" kan inte bygga på något orimligt och osant. 2.     Allah har tilltalat Sina tjänare med det de förstår ur meningens synpunkt, men verkligheten och innebörden bakom och i meningen är något som Allah föredragit behålla åt Sig Själv, inom Sin Kunskaps Fält om Sig Själv och Sina Egenskaper. Om Allah har fastställt för Sig Själv att Han sannerligen är Hörande så ska denna Hörsel uppfattas som hörfunktion, alltså (förmåga att uppfatta ljud) men verkligheten beträffande Allahs Hörsel är inte känd, för att hörfunktionen skiljer sig även mellan de skapade varelserna. Skillnaden mellan Skaparen och den skapade är betydligt större och väldigare. Om Allah Upphöjd och Härlig är Han, upplyser om Sig Själv att Han tar ställning på Sin Tron, så är Hans ställning i grundbetydelsen känd, men verkligheten om den ställning Han tar inte är känd, beträffande hur Han är på Sin Tron. För att sättet på vilket de skapade tar plats (på något) skiljer sig dem emellan. Att ta plats på en stadig stol är inte som att sitta på sadeln av oroligt, svårt och envist riddjur. Eftersom skillnaden är markant mellan sätten att ta ställning, beträffande de skapade varelserna, så är skillnaden i det mellan Skaparen och de skapade ännu större och väldigare.

 

Tron på Allah Upphöjd och Härlig är Han, på det sättet vi har beskrivit ger de rättrogna fördelar och vinster som: 

 

1. Förverkligandet av Allahs Enhet som Gud, så att den rättroende muslimen inte behöver sätta sitt hopp till, frukta eller dyrka någon/något än Allah.2     Nå fullkomlig kärlek till Allah Upphöjd och Härlig är Han, erkänna Hans Härlighet med tanke på De vackra Namnen och de Nobla Egenskaperna.3     Förverkligandet av dyrkan genom att göra det som Han har beordrat att göra, och undvikandet av det som är förbjudet att göra.      Tron på Änglar De Änglarna: Osynlig värld, skapade för att tjäna Allah Upphöjd och Härlig är Han, och de har inget drag av gudom eller herravälde.Allah Upphöjd och Härlig är Han, har skapat dem av ljus och givit dem förmåga till total lydnad under Hans order och förmåga att verkställa dem.Allah Upphöjd och Härlig är Han säger:

 

 "De som är hos Honom, känner sig inte för högmodiga för att dyrka Honom; lovprisar Honom dag och natt utan att tröttna"

 

De är ett mycket stort antal, men det är bara Allah som vet hur många de är. Och det är bekräftat i "sahihain" (de två autentiska "hadith" samlingarna) genom berättelsen av Anas (må Allah vara nöjd med honom) om händelsen av "Al Miaraj" (profetens himmelsfärd) att profeten (fvmh) fick se det "bosatta huset" stiga upp åt honom, där sjuttio tusen Änglar ber varje dag; om de går ut återvänder de inte. 

 

Tron på Änglarna gäller fyra aspekter: 

1. Tron på deras existens

 

2. Tron på dem som vi fick veta namn på med egna namn (som Gabriel). De vars namn vi inte känner till tror vi på allmänt.

 

3. Tron på vad vi fick veta om deras egenskaper, som Gabriels egenskap.  Profeten (fvmh) har ju berättat om att han såg honom som han är skapad med sex hundra vingar som täcker för horisonten. Och Ängeln kan visa sig, med Allahs Vilja, i form av en man, som det hände med Gabriel när Allah Upphöjd och Härlig är Han, skickat honom till Maria och uppenbarat sig i exakt människoskepnad. Likadant när Ärkeängeln kom till profeten (fvmh) medan han satt i sällskap med följeslagare. Han kom i form av en man iklädd i mycket vita kläder, med mycket svart hår, utan att reströtthet syntes på honom och ingen av följeslagarna kände honom. Han satte sig intill profeten (fvmh) och lutade sina knän på profetens knän och lade sina händer på profetens lår och frågade profeten (fvmh) om islam, tron, gottgörande, väldens undergångs tid och dess förtecken. Profeten (fvmh) svarade honom och sedan gick han iväg. Då sa profeten (fvmh): Det var Gabriel. Han kom för att lära er eran religion. (Berättad av Moslem). Änglarna som Allah har skickat till Ibrahim och Lot var utklädda också till män.

4. Tron på vad vi vet om de uppgifterna de gör med order från Allah Upphöjd och Härlig är Han, som när de lovprisar Honom, de dyrkar Honom dygnet runt utan trötthet eller avbrott.

Vissa av dem kan ha speciella uppgifter:

Exempel: Den trogna Gabriel har hand om uppenbarelser, som Allah Upphöjd och Härlig är Han, skickade honom med till profeterna och sändebuden.Exempel: Mikael som har tilldelats uppgiften rörande regnet och växtligheten.

 

Till exempel också Israfel som fick uppgiften att blåsa i basunen inför undergångstimmen och människornas återuppståndelse. Och till exempel Dödens Ängel som griper tag i själarna vid dödens ögonblick. Och till exempel Ängeln, som har ansvar för Helvetets eld, alltså som elds ansvarig. Och till exempel Änglar som ansvarar för fostret i livmodern. När ett foster når fyra månader i moderns livmoder, skickar Allah en Ängel och beordrar den att skriva fostrets lott, dess livslängd, dess handlingar och antingen lycklig eller olycklig.  Och till exempel Änglarna som registrerar och håller koll på alla människornas handlingar och antecknar dem för varje person. Två Änglar: Den ena till höger om individen och den andra till vänster.  Och till exempel de Änglarna, som anlitas att fråga den döde vid begravningen. Två Änglar frågar den döde om hans/hennes Herre, religion och profet.

 

Tron på Änglarna ger stora fördelar däribland:

 

1. Vetskap om Allahs (Upphöjd och Härlig är Han) Härlighet, Hans Styrka, Hans Makt. Skapelsens storhet tyder på Skaparens Storhet.

2. Tackandet av Allah Upphöjd och Härlig är Han, för Hans omsorg om människorna, då Han anlitade Änglar som skyddar dem,     antecknar allt om deras gärningar och gör dem andra     tjänster.   3.     Kärlek till Änglarna för den dyrkan de ägnar Allah Upphöjd och Härlig är Han, Vissa förnekare av sanningen bland de avvikande har förkastat faktumet att Änglarna är kroppar. De hävdar att de är den goda kraften som finns i varelserna. Detta är ett nekande av Allahs Upphöjd och Härlig är Han, Bok, av Hans Sändebuds (fvmh) sunna och av alla muslimernas eniga uppfattning.Allah Upphöjd och Härlig är Han, säger:

 

”Lov och pris tillkommer Allah himlarnas och jordens Skapare, som gjorde Änglarna till Sina budbärare, försedda med två par, tre par eller fyra par vingar.” Och Han Upphöjd och Härlig är Han, säger: "Du skulle se när Änglarna tar liv ur de förnekarna (av sanningen), de slår dem på deras ansikten och på deras baksidor. ”Och Han Upphöjd och Härlig är Han, säger:

 

"Du skulle ha sett hur orättmakarna vid dödens omvälvande stunder medan Änglarna med sträckta händer uppmanar: Ta ut era själar”Och Han säger: ”När deras hjärtan (Änglarnas) befriades från skräck, sa de: vad sa er Herre de sa: Sanningen! Och Han är Den Höge Den Store.

 

” Och Han sa i Paradisets folk:”Och Änglarna kommer in till dem från alla portar, frid med er för att ni var tålmodiga, välsignat är slutbelönings hus.” Enligt en "hadith" från "sahih Al Bokhari", sa Abu Huraira (må Allah vara nöjd med honom) att Allahs Sändebud (fvmh) sa:  

"Om Allah älskar någon av Sina tjänare tillkallar Han Gabriel och meddelar honom att Allah älskar den personen, älska honom/henne, då älskar Gabriel honom/henne och ropar på himlens varelser och säger att Allah älskar den personen, älska honom då; då älskar himlens varelser honom/henne sedan får han/hon godkännande på jorden." I samma "sahih" enligt honom (alltså Abu Huraira, må Allah vara nöjd med honom) så sa profeten (fvmh):

 ”När fredagen kommer står Änglarna vid alla dörrar till moskén och antecknar de som kommer in först, den ena efter den andra och när imamen sätter sig (inför predikan) viker de ihop sina anteckningspapper och går in för att lyssna på talet."

 

Dessa texter är trovärdiga och tydliga om att Änglarna är kroppsliga varelser och inte osynliga krafter, som de avvikande påstår och på dessa texter bygger muslimerna sin enighet i den frågan.   

 

Tron på Böckerna:

 

”Kotob” står för Böckerna, plural till ”Kitab”: Bok, i meningen det som är skrivet. Här står Böckerna för de Böcker som Allah nedsänt till Sina Sändebuden med barmhärtighet över Hans skapade varelser och med den rätta vägledningen för dem för att de når lyckan här i världen och i det Yttersta Livet.

 

Tron på Böckerna omfattar fyra aspekter:

1.Övertygelsen om att de otvivelaktigt är nedsända av Allah.

2.Tron på dem vi vet namnen på, som Koranen, nedsänts till Muhammed (fvmh), Tora nedsänts till Moses (fvmh), Evangeliet nedsänts till Jesus och Zabor som David fick. Men de som vi inte vet vad de heter tror vi på i allmänhet.

3. Lita på att alla berättelserna i dem är sanna, som berättelser i Koranen, och berättelser som inte förfalskats eller ändrats på i de förgångna Böckerna.

4.Rätta sig efter alla regler och uppmaningar i dem, de som inte ersatts, acceptera och lyda dem oavsett om vi förstår meningen med dem eller inte. Och alla tidigare Böcker har ersatts av den härliga Koranen: Allah Upphöjd och Härlig är Han, säger:

”Och Vi har nedsänt till dig Boken med Sanningen, bekräftande vad som fanns inom den Boken och överordnande den.

”Det vill säga bestämmande över den. På grund av detta, så tillåts inte att rätta sig efter någon regel av reglerna i förgångna Böckerna, förutom dem som är äkta och som Koranen bekräftar.

Tron på Böckerna ger stora fördelar däribland:

1. Insikten om Allahs omsorg om Hans tjänare, då Han nedsänt en Bok för varje folk för att rätt vägleda dem.

2. Vetskap om Allahs Visdom angående de lagar Han lagstiftat för varje folk och vad som är lämpligt för deras livsmönster. Detta i enligheten med vad Allah Upphöjd och Härlig är Han säger:   

”För var och en av er gjorde Vi lagar och vägledning.”

3. Tacka Allah för den välsignelsen.           

Tron på Sändebuden:

”Arrusul” plural av ”Arrasul” Sändebuden plural av Sändebud, det vill säga någon som har skickats med ett budskap att föra ut och sprida ut.I detta fall de människorna som fick (av Allah Upphöjd och Härlig är Han) uppenbarade lagar och uppmaning att föra vidare dem till folk. Den första av Sändebuden är Noh (Noak) och den sista av dem är Muhammed (fvmh). Allah Upphöjd och Härlig är Han, säger:

 

”Vi har sannerligen uppenbarat Boken för dig, som vi har uppenbarat för Noh och de profeterna efter honom.”

 

Och i ”"sahih" Al Bokhari", enligt Anas Ibnu Malik (må Allah vara nöjd med honom) i en "hadith" om medlingen den Yttersta Dagen att profeten (fvmh) berättade att folk går till Adam och frågar om medling (mellan dem och Allah) men han ursäktar sig och säger: gå till Noh, det första Sändebudet från Allah och han nämnde hela "hadith"en.)Och Allah säger om Muhammed:

 

”Muhammed var inte fader till någon av era män, utan han var Allahs Sändebud och profeternas sigill” (den sista profeten) Varje menighet har fått något Sändebud, som Allah Upphöjd och Härlig är Han, sänt med oberoende uppsättning av lagar till hans folk eller en profet med en uppenbarelse om tidigare nedsända lagar att reformera. Allah Upphöjd och Härlig är Han, säger :

 

"Vi hade skickat Sändebud till varje menighet, för att dyrka Allah och undvika ”Attaghut” (satan)

Allmänt

Presentation

Omröstning

Vilken sorts kärlek tycker du är bäst/störst/finaste?
 Till dig själv
 Till Gud
 Till en medmänniska
 Till en egen älskning
 Till ev. egna barn
 Till pengar
 Till samlingobjekt
 Till kultur
 Till en idol från sport
 Till en idol från musikvärlden
 Till en hobby
 Till fru
 Till make
 Till prylar
 Till jobb
 Till kläder
 Till en historisk person
 Till värmen och solen
 Till resor
 Till mysiga hemmakvällar

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards