Direktlänk till inlägg 26 mars 2009

Skyldigheter som em muslim måste känna till

Av Ben Messaud - 26 mars 2009 13:43

      I Allahs, den Barmhärtiges, Förbarmarens namn.

      Skyldigheter som en muslim måste känna till  

   Av sheikh och imam: Muhammed Ibnu Abdi-lwahhab

            Översättning från arabiska: A.Be.Me  

De tre trosgrunder som varje muslimsk, man eller kvinna måste känna till: 

Att du som Allahs tjänare känner till din Herre, din religion och din profet Muhammed (fvmh).  

1. Så att om du tillfrågas: ”Vem är din Herre?” Svara då med: ”Min Herre är Allah som har uppfostrat mig och uppfostrat alla världar med sin nåd och Han är den som jag dyrkar och ingen/inget dyrkar jag utom Honom.” 

2. Och om du tillfrågas: ”Vad har du för religion?”

Svara med:”Min religion är Islam, vilket betyder underkastelse under Allahs vilja genom strikt monoteism (Tawhid= Allah som En och en Enda Gud), genom att vända sig till Honom i total lydnad och ta avstånd från avgudadyrkan och dess utövare”  

3. Och om du blir tillfrågad:” Vem är din profet?”

Säg då:”Min profet är Muhammed (fvmh), son till Abdillah, sonson till Abd-il-Muttalib, sonsons son till Hashim, och Hashim är från Quraish och Quraish är araber och ättlingar till Ismael, son till Ibrahim, må Allah ge dem och vår profet frid och välsignelse.” 

Grunden och grundregeln i religionen Islam har två aspekter: 

1.   Den första : 

- Att uppmana till dyrkan av Allah och endast och exklusivt Honom utan någon/något vid Hans sida. Att varmt och ständigt uppmuntra till detta.

Att hålla sig till och ta ansvar för detta.       

Att förklara och betrakta de som avviker från detta, som förnekare av den sanna religionen, ateister eller polyteister.   

2.  Den andra: - Att varna för medgudadyrkan eller avgudadyrkan (Shirk) när man dyrkar Allah (Den Upphöjde)

- Att ta avstånd från medgudadyrkan eller/och avgudadyrkan

- Att avsky på grund av avgudadyrkan

- Att förklara icke troende (alltså s k ”kuffar”) dem som ägnar sig åt avgudadyrkan i alla dess former 

Krav för att ”La Ilaha Illa Allah” (=Ingen gud utom Allah…) skall gälla  

Sju stycken krav: 

1.   Kännedom om påståendets betydelse och innehåll, dvs de två delarna i satsen. Den ena är ett nekande (La Ilaha..) den andra är en affirmation eller tillstyrkande (Illa Allah.)

2.Insikt om hela meningens innebörd, som utesluter all tvivel och tvekan.

3.Den uttryckta lojaliteten till monoteismen i motsats till avgudadyrkan och månggudadyrkeri.

4.   Uppriktigheten som meningen innebär i motsats till lögn och hyckleri

5.   Kärleken till påståendet och vad det syftar på och upplevelse av glädje över det.

6.Att underkasta sig meningen och vad den kräver för plikter i form av handlingar för Allah (Allerhögste) och strävan efter Hans godkännande.     

7.Fullt accepterande i motsats till avvisande.                     

Bevis på att dessa krav finns i Koranen och i Profeten Muhammeds (fvmh) sunnah.           

1.Krav på kännedom: 

Allah (den upphöjde) säger i sura ”Muhammed” (fvmh) V. 19:  

Håll fast vid din kunskap att det inte finns någon gud utom Gud…,”( Alla översatta verserna är från Koranens budskap av Mohammed Knut Bernström, andra reviderad upplaga 2000) Och Han säger också: ”Utom de som med full kunskap vittnar om sanningen..”  (alltså La Ilaha Illa Allah)

Det de uttrycker muntligt är djupt förankrat i sina hjärtan.

Och från ”Sunnah” den bekräftade och säkra hadithen (= profetens uttalande ) från Othman (Ra: Må Allah vara nöjd med honom) som sa:”Allahs sändebud (fvmh) sa : ” Den som dör och är fullt medveten om att det inte finns någon Gud utom Allah kommer in i Paradiset” (Alla hadith i detta häfte är enligt min egna översättning)      

2.Krav om djup insikt 

Från Allahs ord:” Al Hujurat V.15:” Inga andra än de som tror på Gud och Hans Sändebud och som inte vacklar i tron och de som kämpar för Guds sak med sina ägodelar och med livet som insats är (verkliga) troende..” Han (Upphöjde är Han) ställde krav på uppriktigheten i att tro på Allah och på Hans sändebud och det är att de inte har det minsta tvivlet om detta. Tvivla gör bara hycklarna.Från sunnah:Den autentiska hadithen från Sahih (Al Bukharis hadithsamling) berättad av Abu Huraira (RA) som sa att Allahs sändebud (fvmh) sa: ” Jag bevittnar om att det inte finns någon gud utom Allah och att jag är Hans Sändebud.: ” Ingen tjänare som möter Allah och som inte har tvivel om dessa påståenden utesluts från att komma in i paradiset.”  Enligt annan version: ”Ingen tjänare som möter Allah med dessa påståenden utan att tvivla på dem, hålls bort från paradiset” Också enligt Abu Huraira (RA) i en lång hadith: ”Den som du träffar bakom denna vägg och som uppriktigt och med hela sitt hjärta bevittnar om att det inte finns någon gud utom Allah, den ger du glädjenyheten om paradiset som belöning” 

3.   Bevis på lojaliteten: Allah (översatt) säger i Az-Zumar V.3 : ”Ja, ren, uppriktig tillbedjan är Gud förbehållen..” Och Han (Upphöjde är Han) säger i Al Bayinah V.5 :

”Men inga andra påbud gavs dem än att dyrka Gud med ren och uppriktig tro liksom de som i gångna tider sökte sanningen..” Och från Sunnah: Den autentiska hadithen från Assahih, som Abu Huraira rapporterade och sa: ”Profeten Muhammed (fvmh) sa:”Mest lycklig över min medling inför Allah är den som ärligt och från hjärtat eller i sin själ sa att det inte finns någon gud utom Allah” 

I Assahih också rapporterade Otbane Ibn Malek (RA) att profeten (fvmh) sa: ” Allah har bestämt förbjudit för helvetets eld den som sa: ”det finns ingen gud utom Allah och strävar med detta efter Allahs Ansikte, Mäktig och Stor är Han”. Och i Annisa´is bok: ”Dagen och natten”, enligt två män av Profetens följeslagare (Sahaba) som sa att profeten (fvmh) sa:  Den som säger: ”det finns ingen gud utom Allah ensam på sin Tron, All Makt och Lov tillhör Honom och Han kan göra allt vad Han vill, detta sagt ärligt och djupt förankrat i hjärtat, ett väl menat tillstyrkande av vad tungan har uttryckt, Allah sprättar upp himlen och öppnar den för detta uttalande och Allah tittar på den bland jordens folk som säger detta och den tjänare som Allah tittar på har rätt till att få vad han/hon ber om” 

4. Krav på ärlighet : 

Allahs ord i Koranen:  Al Ankabut. V. 2-3: ”Tror människorna att de efter att ha förklarat ”Vi tror” skall lämnas i fred utan att få uppstå prövningar? Men Vi satte deras föregångare på prov (och Guds vägar kommer att bli desamma); Gud vet vilka de sanna och uppriktiga är och vilka ljuger.” Och Hans ord: i ”Kon sura” V. 8-10:  ”Det finns människor som säger:” Vi tror på Gud och på den Yttersta dagen”, medan de (i själva verket ) inte tror. De försöker bedra Gud och de troende, men de bedrar inga andra än sig själva och inser det inte..” Och från Sunnah: Det som är bekräftat från de både Sahihain, enligt Muad bnu Jabal (RA) sa profeten (fvmh): ” Ingen vittnar ärligt och med hjärtat om att det inte finns någon gud utom Allah och att Muhammed är Hans Sändebud utan att Han förbjuder honom/henne för helvetets eld”      

5.Krav på kärlek:  

Allahs ord (Allerhögste): ”Ändå finns det människor som sätter upp medgudar vid Guds sida och ägnar dem en sådan kärlek som (bör) ägnas Gud. Men de troendes kärlek till Gud är starkare….” Kon V. 165.Och Hans ord:”Troende! Om någon av er avsvär sig sin tro, skall Gud (i deras ställe) sätta människor som Han älskar och som älskar Honom, anspråkslösa gentemot (andra) troende omutligt fasta mot förnekarna av sanningen, (människor) som strävar och kämpar för Gud sak utan att bekymra sig om andras ogillande..” Och från ”sunnah” Det som är bekräftat i Assahih (den säkra och tillförlitliga) enligt Anas (RA) som sa:”Allahs sändebud (fvmh) sa: ”Besitter någon dessa tre saker, så känner han/hon smak av den rätta trons sötma:             

1.   Att Allah och Hans sändebud blir de mest älskade av alla.

2.  Att man älskar någon för Allahs skull

3.  Att man hatar återgå till avgudadyrkan efter att Allah har räddat en från den som att hata att hamna i helvetets eld.”  

6. Krav på lydnad och underkastelse 

Det som Allahs ord visar i ”Az-Zumar”  V. 54:”Vänd er åter till Gud och underkasta er Hans vilja innan straffet drabbar er och ni inte (längre) kan få hjälp.”. Och Hans ord i ”Kvinnorna” V.125: ”Vem uppfyller religions krav bättre än den som i allt underordnar sin vilja under Guds, som gör det goda och det rätta..” Och Hans ord (översatta) i ”Luqman” V. 22: ”Den som med hela sitt väsen underkastar sig Guds vilja och som gör det goda och det rätta har vunnit ett säkert fäste. Allt går till sist upp i Gud.”Och Hans ord (enligt översättning) i An-Nissa’ a. V. 65:” Nej, vid din Herre! De är inte (sanna) troende förrän de sätter dig (Muhammed) som domare att döma mellan sig i alla sina tvister och därefter inte i sitt inre har någon invändning mot dina beslut utan underkastar sig helt och fullt.”  Från ”sunnah” och  profetens ord (fvmh): ”Ingen betraktas riktigt troende förrän han/hon strävar efter att följa det jag kom med” Och detta är den fullkomliga underkastelse och dess syfte. 

7. Krav på accepterande:

 Allahs verser i ”Az-zukhruf”. V. 23-25  ” Och så har det varit förr; Vi har aldrig sänt en varnare till ett folk före dig utan att de nöjeslystna veklingarna bland dem sade: Vi har förstått att detta var våra fäders tro och vi följer deras exempel. (Och när profeten sade: ” Men om jag ger er bättre vägledning än den som ni har förstått att era fäder följer” blev deras svar (alltid): ”Vi avvisar det (budskapet) som (ni profeter påstår att) ni har anförtrotts. Och vi lät dem känna av vår vedergällning. Se där vilket slut de fick som påstår att sanningen är lögn”. Och Hans ord (översatta) i ”Assaffat”  V. 35-36:  ” Varje gång de fick höra orden: ”Det finns ingen gud utom Gud,” känner de hur högmodet steg dem åt huvudet (tills) de sade ” skall vi överge våra gudar för en galen poets skull?” 

Och från sunnah vad som har bekräftats i Assahih, enligt Abi Mussa (RA) som rapporterade vad profeten (fvmh) sa: 

” Kunskapen och den rätta vägledning som Allah har skickat med mig är lik ett kraftigt regn som sveper över ett landområde så att en del av det accepterar vattnet och får betesmarken och växtligheten att rikligt växa och en del fångar in vattnet som människor drar nytta av genom att dricka, att vattna och att odla och en del blir sterila, fruktlösa områden som varken behåller vattnet eller får något att växa. Detta liknar alltså den som har fördjupat sig i Allahs religion och dragit nytta av det Allah har skickat med mig så att han/hon har lärt sig och lärt ut och andra sidan liknar den som ej har lyft huvudet och ej brytt sig och avvisat Allahs rätta vägledning som jag blev sänd med.”      

Saker eller handlingar som ogiltigförklarar islam: 

 Dessa är tio till antal: 

Den första: Avgudadyrkan medan man tillber Allah (upphöjd är Han):Allah säger i ”An-nissa’ a” V. 48:”Gud förlåter INTE dem som sätter medhjälpare vid Hans sida, men Han förlåter den Han vill hans mindre synder.” Och Han säger i ”Al Maidah”: V. 72:” Gud utestänger den från paradiset som sätter medhjälpare vid Guds sida och Elden skall bli hans sista hemvist. För dessa syndare finns ingen hjälpare.” Ytterligare har vi: ”Den som slaktar ett offerdjur för någon utom för Allah är som den som slaktar offret för andarna eller för graven.” 

Den andra: Den som tar mellan sig och Allah medlare eller ombud, åkallar dem och ber dem om medling gentemot Allah och räknar med deras hjälp, den är enhetligt förklarad som icke troende.  

Den tredje: Den som inte förklarar förnekarna som icke troende och tvivlar på deras ”shirk” eller avgudadyrkan eller korrigerar deras tro och ideologi blir själv en av dem och betraktas som icke troende. 

Den fjärde: Den som tycker att annan vägledning är bättre än profetens eller annans bestämmande och dömande är bättre än profetens; den som föredrar de orättfärdigas dom framför profetens; den som gör detta, begår ”kofr” eller otrons synd.

Den femte: Den som avskyr något som Allahs Sändebud har kommit med, även om han/hon har rättat sig efter, den betraktas ”Kafir” (icke troende eller förnekare) 

Den sjätte: Den som driver med något av Sändebudets ”Addin” religion, dess botgöring eller dess straff betraktas icke troende.Och beviset finns i Allahs ord i ”Attawba” V. 65-66 : ” Om du frågade ( dem vad de menade med vad de sade) skulle de säkert svara: ” Vi bara skämtade” Säg ” Då var era skämt alltså riktade mot Gud, Hans budskap och Hans Sändebud? Kom inte nu med (tomma) ursäkter! Ni har förnekat den tro som ni förut bekände” 

Den sjunde: Magin i alla sina former (binda ihop, skilja etc). Den som utövar den eller accepterar den, får sin tro ogiltigförklarad och blir icke troende alltså ”kafir”Beviset på detta är Allahs ord i sura ”Kon” V.102: ”…men de kan inte utan Guds vilja skada någon med detta; och vad de lärde sig skadar dem själva utan att vara dem till någon nytta...” 

Den åttonde: Stöd åt och solidaritet med de icke troende och mot muslimer. Beviset är Allahs ord:Al-Maidah V.51: ” …och de av er som söker deras stöd och skydd blir en av dem. Gud vägleder inte de orättfärdiga.” 


Den nionde: Den som tycker att vissa människor får avvika från Muhammeds (fvmh) lagstiftning (Chari´a) som Al Khadirs avvikande från Moses (fvmh) lagstiftning, den är ”Kafir”. 

Den tionde: Att avstå från Allahs (upphöjd är Han) religion, att man inte lär sig den och inte rättar sig efter den. Beviset är Allahs ord i ”As-sadjdah”. V. 22:  ” Och vem är mer orättfärdig än den som, när han blir påmind om sin Herres budskap, vänder dem ryggen? (Sådana) syndare skall Vi sannerligen låta känna på Vårt straff!” 

Det finns ingen skillnad mellan alla dessa islams ogiltigförklarande faktorer eller handlingar.Oavsett om personen bara skojar eller är seriös eller rädd eller tvungen. Dessa synder är bland de största och allvarligaste och som vanligtvis finns och sker bland oss.Muslimen måste undvika dem och akta sig för att hamna i dem. Vi ber Allah (upphöjd är Han) om skydd från allt som framkallar Hans vrede och från Hans svidande straff. 

Utövning av monoteism (Guds Enhet)  bygger på tre ting

 1.Allah, som, Ensam och uteslutande Herre: Herraväldets aspekt  (”Arrububia”)

Och det är det som utmärkte icke troende eller förnekarna och gjorde att Profeten Muhammed (fvmh) bekämpat dem och tillåtit att döda dem och beslagta deras ägodelar. Detta var hindret för dem från att vara muslimer, alltså att tjäna Allah (Allerhögste) som Ensam Herre för det Han har gjort och skapat för oss. Beviset är Allahs Ord i Jonas sura. V.31:”Säg vem förser er med det i himlen och på jorden som ni behöver för er försörjning? Vem har makten över hörsel och syn? Vem låter livet spira ur det som är dött och låter döden stiga fram ur det levande? Och vem styr skapelsens ordning? På detta kommer de att svara: (Det är) Gud” Verserna om detta är väldigt många. 

2. Allah som Ensam Gud. Gudomlighets aspekt (”Uluhiya”) 

Och detta är vad alla konflikter byggde på i forna tider och nu; alltså att uteslutande dyrka Allah (upphöjd är Han) som Ensam Gud och översätta detta till religiösa handlingar som bön, åkallan av Allah, slaktdjurs offer för Allah, hopp om Hans nåd, fruktan för Honom, tillit i Honom, förhoppning om Hans belöning, rädsla för Hans straff, tro på Hans beskyddande. Alla liknande handlingar och känslouttryck hittas bevis på i koranen. 


3. Hålla fast vid och erkänna Allahs exklusivt Unika Själ, Namn och Egenskaper: (”Tawhid Thaat, Al Asmaa wa Sifat”).Allah (upphöjd är Han) säger i Al Ikhlas:V.1-4: ”Säg: ” Han är Gud- En, Gud, den Evige, den av skapelsen Oberoende, av vilken alla beror. Han har inte avlat och inte blivit avlad och ingen finns som kan liknas vid Honom.”  Och säger: Al Aaraf V. 180:  ” Gud är fullkomlighetens sköna namn; anropa Honom alltså med dessa (namn) och håll er på avstånd från dem som missbrukar dem. De skall få den lön som deras handlingar förtjänar”     

Och Han säger i sura Ashura: V:11: ” Ingenting är lik Honom -Han som hör allt och ser allt. Motsatsen till ”tawhid” (utövande av monoteism) är medgudadyrkan (shirk) Den delas in i tre sorter:

Den stora medgudadyrkan, den lilla medgudadyrkan och den dolda medgudadyrkan  

Den första sorten medgudadyrkan 

Det är den som Allah inte förlåter och som Han inte accepterar goda handlingar med. Allah (T) säger i sura An-Nissa´a V.116.: ”Gud förlåter INTE den som sätter medhjälpare vid Hans sida, men Han förlåter den Han vill hans mindre synder, den som sätter medhjälpare vid Guds sida har drivit synden till dess yttersta gräns..”Och Han (Allerhögste) säger i ”Al Mai´dah” V. 72: ”De som säger: Gud är Kristus, Marias son förnekar sanningen; Kristus sade (själv): ” Israeliter! Dyrka Gud, Min Herre och er Herre” Gud utestänger den från paradiset som sätter medhjälpare vid Guds sida och Elden skall bli hans sista hemvist. För (dessa) syndare finns ingen hjälpare”   Och Han säger i Al Furqan V. 23: ” Och vi skall se på det som (de tror) ha åstadkommit och Vi skall förvandla det till stoft som skingras för alla vingar”   Och Han säger i ”Az- Zumar” V. 65:  ” Men det har uppenbarats för dig liksom för dina föregångare att om någon sätter medhjälpare vid Guds sida skall allt vad han har åstadKommit(i denna värld) gå om intet och (i nästa liv) skall han höra till förlorarna.” Och Han säger i ”Al Ana´ m” V.88: ” ..om de har satt medhjälpare vid Hans sida skulle helt visst allt vad de åstadkommit har gått om intet”  Denna typ av ”shirk” (medgudadyrkan) kan delas in i fyra kategorier 

1.  Shirk Adda´wa eller åkallans medgudadyrkan: Beviset för detta är Allahs ord i Al ´Ankabut  V. 65: ” När de skall företa en sjöresa och går omkring, ber de om Guds beskydd med ren och uppriktig tro, men Han har låtit dem oskadda stiga i land, sätter de gudar vid Hans sida ” 

2.  Intentions, viljans och avsiktensmedgudadyrkan. Och beviset för detta är Allahs ord i Hud V. 15-16:  ” De vilkas hela håg står till det jordiska  livet och dess fröjder, dem skall Vi i detta (liv) ge hela lönen för deras handlingar, och ingenting skall här dras ifrån; men de har ingenting annat att vänta i det kommande livet än Elden. Vad de åstadkom i denna (värld) har gått förlorat, och alla deras strävanden var förgäves.” 


3.  Lydnadens medgudadyrkan 

Beviset är Allahs ord i Attawba V. 31: ”De har tagit sina rabbiner och klosterbröder till herrar och beskyddare i Guds ställe, och desamma har de gjort med kristus, Marias son, trots att de har förmanats att inte dyrka någon annan än den Ende Guden - det finns ingen gud utom Han; stor är Han i Sin härlighet, fjärran från allt vad de vill sätta vid Hans sida.” Den enkla förklaring till detta är att man lyder de lärda och de dyrkande i det som är förbjudet och det är inte att man vänder sig till dem och åkallar dem som är medgudadyrkan.  Profeten (fvmh) har förklarat detta för Adye Ibn Hatim då han frågade honom och sade: Vi dyrkar inte dem, och han nämnde för honom att dyrkan av dem ligger i att lyda dem i det som är förbjudet.4.   Kärlekens medgudadyrkan: Beviset är Allahs ord i Al Baqara 165: ” Ändå finns det människor som sätter upp medgudar vid Guds sida och ägnar dem en sådan kärlek som (bör) ägnas Gud. Men de troendes kärlek till Gud är starkare.”  Den andra typen av medgudadyrkan  Den lilla medgudadyrkan och det är skrytsamheten. Och beviset är Allahs ord i Al Kahf V. 110: ” Var och en som med hopp ser fram mot mötetMed sin Herre skall sträva efter att leva ett gott och rättskaffens liv och att inte göra någon delaktig av den dyrkan som han ägnar åt sin Herre”  Den tredje typen: Den dolda medgudadyrkan: Beviset är från profetens (fvmh) ord:”Medgudadyrkan eller ashirk i denna menighet är mer dold än den svarta myrans gång på en svart sten i den nattens mörker.”  Botgöringen från den är vad som står i profetens (fvmh) uttalande: ”O Allah! Jag tar tillflykt till dig för att skydda mig från att dyrka någon/något vid sidan om Dig nu när jag känner till detta och jag ber Dig att förlåta de synder jag inte vet något om.”  Förnekandet (Al kufr) eller otron är två typer

Den första ”Kufr” utesluter från islamtrons gemenskap och den kan delas in i 5 sorter: 

1.   Den första är förnekandets otro: Beviset är Allahs ord i Al A´n kabut V. 68:”Och vem är orättfärdigare än den som sätter ihop lögner om Gud eller förnekar sanningen när den når honom? Är inte helvetet ett lämpligt tillhåll för dessa förnekare” 

2. Den andra är olydnadens, trotsets och högmodets ”Kufr” utan förnekande: Och beviset är Allahs ord i Al Baqara V. 34:”Och när Vi befallde änglarna att falla ner på sina ansikten inför Adam föll de ned utom Iblis som vägrade, full av högmod och blev en av dem som förnekar sanningen.” 2.    

3. Den tredje är tvivlets ”kufr”. Beviset är Allahs ord i Al Kahf V.35-38: ” Med sitt övermodiga skryt hade han redan vållat sig själv skada men så gick han runt med sin vän i vingården och fortsatte:” Jag tror inte att denna vingård någonsin kommer att förtorka; inte heller tror jag att den Yttersta stunden kommer, men kommer den och jag förs inför min Herre, skall jag säkert få något ännu bättre i dess ställe.” 

4.   Den fjärde är avvisandets ”kufr”. Beviset är Allahs ord i ”Al Ahqaf” V.3:” Förnekarna av sanningen vänder likväl ryggen åt varningarna.” 


5.   Den femte är hyckleriets och beviset är Allahs ord i ”Al Munafiqun” V. 3:” Därför att de utåt bekänner tron men förnekar den (i hjärtat) – och då förseglas deras hjärtan så att sanningen inte kan nå dem." Den andra sorten är den lilla ”Kufr” och den utesluter inte från trons gemenskap: Det kallas Nådens ”kufr”. Beviset är Allahs ord i ”An-nahl” V.112:”

Gud framställer liknelsen om en stad. Invånarna levde där lugna och trygga, tillförsäkrade en riklig försörjning från alla håll. Men de vill inte erkänna Guds välsignelser och Gud lät dem pröva på hungerns och fruktans elände på grund av att de (förnekade Guds välgärningar).”  Typer av hyckleri: 

Hyckleriet är två sorter: 

Hyckleri i tron och hyckleri i handling 

Hyckleriet i tron:

Det har olika former, sex till antal och dessa hycklare tillhör Eldens lägsta och sämsta nivå (i helvetet): 

1.   Den första är förnekandet av Sändebudet

2.   Den andra är förnekandet av en del av vad Sändebudet (fvmh) har skickats med.

3. Den tredje är att avsky Sändebudet (fvmh)

4. Den fjärde är att avsky någon del av vad Sändebudet (fvmh) har kommit med

5.Den femte är att glädjas åt (Sändebudets) religions motgångar  

6.Den sjätte är att hata att Sändebudets (fvmh) religion segrar eller når framgång 


Hyckleri i handling: 

Beviset för detta är profetens ord (fvmh): ”Bevisen på en hycklare är tre: När han uttalar sig ljuger, när han lovar håller inte löften och när man litar på honom förråder”. Enligt en annan version: ”om han hamnar i konflikt blir han extremt cynisk och om han lovar sviker löftet”  Betydelsen av ”Taghoot” eller Onda makter och dess huvuddrag Var medveten, må Allah förbarma Sig över dig, att det första Allah har krävt alla Adams barn eller människor är att förneka de onda makterna och tro på Allah:Beviset på detta är Allahs ord i ”An-nahl”  V.36:  

” Till varje samfund har Vi låtit ett sändebud komma (för att förkunna): ” Dyrka Gud och håll er borta från det onda!” Vad som kännetecknar förnekandet av de onda makterna är att du förklarar ogiltigt allt dyrkande av annan/annat än Allah, du tar avstånd från det, du avskyr det, du förklarar dess utövare icke troende och du gör dem till dina fiender.Men rättron på Allah innebär att du uppriktigt tror att Allah är den enda Gud att dyrka, utom något/någon vid Hans sida och att du troget inskränker alla former av din dyrkan till Allah och du nekar detta för annan, annat eller andra som dyrkas och att du älskar de rättrogna och tar dem till beskyddare och du avskyr de icke troende och visar dem fientlighet.   Och detta är Ibrahims tro och religion, som alla som avviker ifrån blir enfaldiga syndare mot sig själva. Detta är också den föredömliga rätta vägen som Allah har upplyst om i sina verser i sura ”Al Mumtahanah” V. 4:

” Ett gott föredöme har ni i Abraham och de som följde honom när de sade till sina landsmän: ” Vi är inte ansvariga för er och för det som ni dyrkar i Guds ställe och vi tar avstånd från er. Fiendskap och hat skall råda mellan oss och er ända till dess ni tror på den Ende Guden.”   

Ondskan eller onda makter här är allmänt menat: det betyder att alla/ allt som dyrkas utom Allah och som accepterar att någon dyrkas, lydas eller efterföljs i stället för att lyda Allah och Hans Sändebud räknas som djävulsk ond makt. De onda makterna är väldigt många och deras framstående representanter är 5 sorter. 

1. Satan som uppmuntrar att dyrka annan/annat än Allah. Beviset är Allahs ord i sura Ya-SinV. 60: ”Befallde Jag er inte, ni söner av Adam att inte tjäna Djävulen, som är er svurne fiende.”

2. Den orättfärdiga makthavaren som ändrar Allahs (Allerhögste) lagar. Beviset är Allahs ord i sura ”An-Nissa´a” V. 60:” Har du inte lagt märke till dem som säger sig tro på det som har uppenbarats för dig och det som uppenbarades före din tid, hur villigt underkastar de sig onda makters dom , fastän de har uppmanats att förneka dem? Men Djävulens avsikt är att driva dem till syndens yttersta gräns.” 

3. Den som dömer enligt annat än vad Allah har uppenbarat. Beviset är Allahs ord i ”Al-Maidah” V. 44:”De som inte dömer i enlighet med vad Gud har uppenbarat, de är (i sanning) förnekare”. 

4.   Den som påstår sig kunna sia om eller spå framtiden och utesluter Allahs vilja och allvetande. Beviset är Allahs ord i Al Djinn V.26-27:” Han känner det som är dolt för människor, men Han låter ingen få insikt i Sina hemligheter utom det sändebud som Han (utser till detta). Och då sätter Han vakter framför och bakom sändebudet.”  Och Hans ord i sura ”Al An Am”. V.59: ” Han har nycklarna till den dolda verkligheten; ingen känner dessa (ting) utom Han. Han vet vad som finns på marken och i havet; inte ett löv faller utan Hans vetskap och varken fröet,(dolt) i jordens mörker, eller det gröna (strået) eller det som vissnat, saknas (bland det som har upptecknats) i Guds öppna bok.”

5.   Den som låter sig dyrkas och är nöjd och belåten med detta. Och beviset är Allahs ord i AlAl- anbj´aa  V. 29:”Om någon av dem sade: ”Jag är en gud, sida vid sida med Honom, skulle Vi straffa honom med helvetet; så lönar Vi dem som begår orätt”Var medveten om att en människa blir först rätt troende när hon dyrkar Allah och förnekar dyrkan av ”attaghoot” eller de onda makterna. Beviset är i Al Bakarah V. 256:” Den som förnekar de onda makterna och som tror på Gud, har sannerligen vunnit ett säkert fäste som aldrig ger vika. Gud hör allt och vet allt” (Förklaring till några begrepp):

Denna parentes är mitt tillägg.. 

Den rätta vägledningen eller rätta vägen är Muhammeds (fvmh) religion. Vilseledandes väg eller syndens och fördärvandets väg är Abu Jahls religion. Det ”säkra fästet” i versen ovan är: ”Ingen gud (med ensam rätt att dyrkas) finns utom Allah.” Detta påstående innehåller både ett nekande (ingen) och tillstyrkt affirmativt jakande satsdel (utom Allah). Påståendet nekar alltså alla former av dyrkan för andra än Allah och tillskriver endast Allah (den Ende utan någon/något vid Hans sida) alla former av dyrkan.


Lov och pris tillkommer Allah, som tack vare Hans välsignelser och nåd förverkligas de goda gärningarna.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ben Messaud - Fredag 12 april 19:14

Vad synd Ramadan är slut Många konstiga muslimer ytrycker sin lättnad över att  fastamånaden har tagit slut. För dem var Ramadan kanske jobbig och var en parantes i livet. Därför har moskéerna tappat ett stort antal besökare som kommer till pliktbö...

Av Ben Messaud - 29 november 2023 15:35

Imamer är inte robotar Vissa organisationer från olika muslimska länder gör ett kolossalt bra jobb att skicka duktiga imamer till oss i Sverige. Ett exempel är Turkiet. Under decennier har landet gjort detta och vi är mycket tacksamma för att Al...

Av Ben Messaud - 13 maj 2023 09:32

I princip är vi alla lika. I praktiken är vi olika beroende på kön, hälsa, tillgångar, vad vi har skaffat oss själva för egenskaper och har gjort för handlingar och framför allt vår tro. Kan en troende muslim som gör sina plikter ordentligt ha samma ...

Av Ben Messaud - 3 maj 2023 12:18

إن تنصروا الله ينصركم و ما النصر الا من عند &#...

Av Ben Messaud - 24 april 2023 01:03

Bismi Allah Jag använder både kunskaper från koranen och från sanna uttalanden (sunna) av profeten (sAaws). Den bästa metoden för detta har jag från tre lärarhögskolutbildningar och från min långa erfarenhet som lärare i olika ämnen och olika stadi...

Presentation

Omröstning

Vilken sorts kärlek tycker du är bäst/störst/finaste?
 Till dig själv
 Till Gud
 Till en medmänniska
 Till en egen älskning
 Till ev. egna barn
 Till pengar
 Till samlingobjekt
 Till kultur
 Till en idol från sport
 Till en idol från musikvärlden
 Till en hobby
 Till fru
 Till make
 Till prylar
 Till jobb
 Till kläder
 Till en historisk person
 Till värmen och solen
 Till resor
 Till mysiga hemmakvällar

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards