Direktlänk till inlägg 30 mars 2013

Meningen för dig också väl?

Av Ben Messaud - 30 mars 2013 00:20


En person, vilken som helst, kan stöta på en existentiell fråga som han/hon måste hitta svar på för att kunna leva vidare.

Frågan är: Vad är meningen med livet?

Är man ärlig och seriös, så nöjer man sig inte med ett enkelt svar. Man söker svaret hos dem som knäckt frågan. Vänder man sig till någon filosof eller någon teoretiker så blir man bara förvirrad av dem. De kan ha väldigt många konstiga idéer som man inte förstår eller delar. Och varifrån hämtar de sina idéer och sina slutsatser? De förlitar sig på sin hjärna och sitt s a s "logiska" tänkande. Men den logiken kan vara hur bristfällig som helst. Om hjärnan var något att lita på så skulle det inte finnas någon skillnad hos människorna i sitt sätt att tänka. Det skulle inte finnas någon teori alls om något. För en teori är per definition, en samling idéer som på sin höjd, delvis förklarar ett visst fenomen. Alla teorier har en relativ livslängd som gör att de ersätts av andra.

Sanningen om meningen med livet ska egentligen sökas hos Den som har skapat livet.Står du och intensivt glor på ett mästerverk av någon konstnär, så går du inte till någon bagare eller slaktare runt hörnet där du bor och ber honom/henne förklara för dig vad den tänkta meningen med konstverket är. Endast DEN som har skapat livet vet bestämt vilket syfte livet har. Du hittar meningen med livet i det HAN har sagt och gjort.De onekligen säkra och äkta Guds Ord är KORANEN.För en muslim, är frågan tydlig och svaret likaså. Och det svaret finns i slutet av kapitel: sura Athaariyat:

Gud säger: ”Jag har inte skapat människorna och andarna för något annat än att dyrka MIG”

Sedan preciseras den dyrkan i olika verser och i olika Sunni Haditer.

I människans natur, finns det ett inbyggt behov att dyrka, en känsla av beroende, att det finns någon Skapare och att Han är Vis och gör inget förgäves eller utan mening.Och Gud har skapat "människan svag" enligt en vers i Koranen. Och den svagheten gör henne beroende av sin Skapare.  

De som inte dyrkar Gud hittar på någon, något att dyrka i stället, ett eget de kanske har skapat själva eller någon annan före dem. Men de kan stöta på följdfrågor som de till slut blir tvungna att hitta svar på:

”Varför dyrkar jag den eller det?

Vad är meningen med detta?

Vad får jag av detta?”

De upptäcker så småningom att det de gör är absurt och att det/den de dyrkar inte kan ge dem något. De helt enkelt lurar sig själva och känner tomheten och en stor törst efter någon/något helt annat.

Dyrkan av Gud är helt annat. Den dyrkan är möjlig först när man känner Gud och den kännedomen blir en del av meningen med livet.

Sedan går man till nästa steg: Hur ska jag dyrka Gud?

Det enda sättet hittar muslimen i Koranen och i den äkta sunna. Det är instruktioner att följa för att göra en perfekt och godkänd plikt. Reglerna är inte luddiga eller abstrakta, för man har en detaljerad bild av den perfekta praktiken i profetens liv och som har bevarats i sin äkta form i 1400 år. 

Muslimen som vet att Gud är Allmäktig, vet också att Han är Oberoende (Assamad). Den egenskapen av Oberoende och Allmäktig gör det omöjligt

1. att dyrka någon annan. 

2. att tillskriva Gud någon brist, defekt eller behov av något eller någon

3. att överhuvudtaget föreställa sig Honom som "fader som har en son eller hustru"

4  att tänka att Han har en medhjälpare eller rival.

5. att söka och hitta någon att jämföra Honom med.

Vissa saker i detta liv, kan man dock fråga sig om. Exempel:

Varför finns det katastrofer, varför dör vi till slut? Varför vissa har det lätt och andra har det svårt, fysiskt, ekonomiskt mm. Varför finns det onda? Varför finns förtryck? Vad får jag för belöning eller för mödan att dyrka Gud? Varför slapp vissa diktatorer straffas för ohygliga massmord av oskyldiga människor bl a? Alla dessa frågor och många fler, kan vi hitta svar på i Koranen och Sunna.

En del ateister kan hitta på frågor som de inte kan besvara, frågor som gör dem till ateister. De faller offer för sitt egna resonemang och för satans luriga "viskningar". Men vi muslimer, har instruktioner som gör att vi stannar vid vissa gränser och låter inte fantasin svämma över och söker inte svar till det som endast Allah (Allmäktig och Härlig är Han) vet.

Slutligen är det viktigt att ha i åtanke att livet inte är bara tidsintervallen mellan födelsens första andetag och livets sista andetag. Vore det så enkelt så kan man inte besvara en del av de frågorna ovan. M a o, så har detta liv en mening när det är kopplat till det nästkommande och eviga Livet. Livet och döden är annars absurda om det inte finns ett annat liv.Ett liv i evighet där den gudomliga Domstolen hålls och de onda straffas och de goda belönas.

Jag säger allt detta för att det står om allt i Koranen. Vad profeten Muhammed har sagt, gjort, godkänt eller förkastat handlar också om detta.

Må Gud, Den Oberoende och Allmäktige, visa för oss det rätta att följa och det orätta att undvika och fly ifrån.Ameen                

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ben Messaud - Fredag 12 april 19:14

Vad synd Ramadan är slut Många konstiga muslimer ytrycker sin lättnad över att  fastamånaden har tagit slut. För dem var Ramadan kanske jobbig och var en parantes i livet. Därför har moskéerna tappat ett stort antal besökare som kommer till pliktbö...

Av Ben Messaud - 29 november 2023 15:35

Imamer är inte robotar Vissa organisationer från olika muslimska länder gör ett kolossalt bra jobb att skicka duktiga imamer till oss i Sverige. Ett exempel är Turkiet. Under decennier har landet gjort detta och vi är mycket tacksamma för att Al...

Av Ben Messaud - 13 maj 2023 09:32

I princip är vi alla lika. I praktiken är vi olika beroende på kön, hälsa, tillgångar, vad vi har skaffat oss själva för egenskaper och har gjort för handlingar och framför allt vår tro. Kan en troende muslim som gör sina plikter ordentligt ha samma ...

Av Ben Messaud - 3 maj 2023 12:18

إن تنصروا الله ينصركم و ما النصر الا من عند &#...

Av Ben Messaud - 24 april 2023 01:03

Bismi Allah Jag använder både kunskaper från koranen och från sanna uttalanden (sunna) av profeten (sAaws). Den bästa metoden för detta har jag från tre lärarhögskolutbildningar och från min långa erfarenhet som lärare i olika ämnen och olika stadi...

Presentation

Omröstning

Vilken sorts kärlek tycker du är bäst/störst/finaste?
 Till dig själv
 Till Gud
 Till en medmänniska
 Till en egen älskning
 Till ev. egna barn
 Till pengar
 Till samlingobjekt
 Till kultur
 Till en idol från sport
 Till en idol från musikvärlden
 Till en hobby
 Till fru
 Till make
 Till prylar
 Till jobb
 Till kläder
 Till en historisk person
 Till värmen och solen
 Till resor
 Till mysiga hemmakvällar

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards