Direktlänk till inlägg 27 november 2014

Vad är Sunna?

Av Ben Messaud - 27 november 2014 17:39

 

Vad är sunnah och vad består den av?: 

 

Språkligt definerat är ”Assunna” en väg att följa, ett sätt att vara, att agera på eller bete sig på, en förebild att låta sig guidas av osv. I vissa fall används ordet som synonym för förklara eller tydliggöra något och även för starta.

 

I islamläras sammanhang, används ”sunnah” begreppet för den profetiska ”Traditionen” dvs: allt som profeten (må Allahs välsignelser och fred vara med honom) har lämnat efter sig i form av :

 1. Uttalanden 2. Handlingar 3. Beslut 4. Godkännande av andra muslimers handlingar 5. Utelämnande av handlingar 6. Delar av hans biografi

7. Beskrivning av hans karaktär, hur han var och hur han reagerat vid olika situationer.

Allt detta, oavsett om det var före hans liv som profet och sändebud (före hans fyrtiårs ålder) eller efter. Den allra största delen av ”sunnah” utgörs av profetens praktiska handlingar,enligt vissa lärda, följt av hans uttalanden sk haditer. Vad gäller haditer så finns det en hel vetenskap med skarpa regler för bedömning och granskning av äktheten i olika haditer.

 

De lärda inom den fasta tron (Al Aqidah) och de lärda inom sharias tillämpningar ger en egen definition av sunnah. För dem är sunnah den vägledningen i trons kärnfrågor som profeten Muhammed (salla Allah aleihi wa sallam) har lämnat åt muslimerna och som består av kunskaper, handlingar och anvisningar.

Vissa lärda understryker att sunnah inte är obligatorisk och om man missar något i den så får man inte straff för det. Å andra sidan, så får man inte heller den belöningen den annars ger. 

 

Man skiljer mellan olika typer av sunnah:

  1. 1.  Sunnah i handlingar: ”

     Ta efter mig era ritualer” sa han  under  vallfärden. ” Be som ni såg mig be” Sa han också om bönerna. En annan hadit visar att han aldrig utelämnat eller hoppat över de två rakaaenheterna vid gryningen och som är en bekräftad sunna. Han har förrättat dem även under sina resor. Moslem har berättat att Aisha (må Allah vara Nöjd med henne) har sagt att profeten Muhammed (salla Allah aleihi wa sallam) har sagt: ”De två rakaaenheterna är bättre än världen och vad som finns i hela den. Vad som menas med de två rakaaenheterna är att de är Sunnah, dvs två rakaa före gryningen och innan man ber morgonens obligatoriska bön (al fadjr).

  1. 2.  Sunnah i form av uttalande:

Dvs vad profeten har sagt och gett oss råd att  att säga: Ex.: Enligt Abi Huraira så sa profeten: ” Om jag säger ” Prisad är Du Allah, All Tacksamhet tillkommer du Allah, Ingen gudom finns utom Allah och Allah är Störst allt detta är mer älskvärt för mig än vad den uppstigande solen har omfattat.”

  1. 3.  Sunnah som godkännande och bekräftelse av handling:

När profeten meddelade ett beslut han har fattat, beslut som gällde något som följslagarna har gjort och som han har sett dem göra och godkänt. Detta även om han (salla Allah aleihi wa sallam) inte har gjort detta själv.

  1. 4.  Sunnah som ett utelämnande så kallad ”Attark”

Det är en sunnah som profeten inte ha gjort av någon anledning. Denna form av sunnah delas in i två typer:

 1.: Att följeslagare har berättat att profeten har utelämnat detta och detta och inte har gjort det. Ex. Enligt Anas bin Malek (RA) så har profeten Muhammed (sAws) inte bett (begravnings ceremonin) för de dödade i slaget Uhud och han har inte tvättat dem som man brukar göra när någon normalt avlider.

 2.: Något som inte har rapporterats alls, som att han avstod från att 

  uttala avsikten (annya) inför bön t.ex Samma sak gäller åkallan av    

  Allah efter bönen. Han lät bli att åkalla Allah efter bön vänd mot de

 som bad bakom honom.

 

          ¤ Uppmaningen i Koranen att följa sunnah.

 

Allah säger i Koranen sura ”Al Imran” V.31 ”Säg om ni så älskade Allah då ska ni följa efter mig så att Allah  älskar er och förlåter era synder,; ty Allah är Mest förlåtande och barmhärtig.

 

           ¤ Uppmaning att följa sunnah i olika haditer:

 

Enligt Abi Hureira (RA) så sa profeten (sAws): ” Alla i mitt samfund kommer in i Paradiset utom de som vägrar. Då sa de (de närvarande) : Oh Allahs sändebud, och vem vägrar? Då sa han (sAws): Den som lyder mig kommer in i Paradiset och den som inte lyder har då vägrat”

Fördelar med sunnah:

Sunnah är den andra källan för att stifta sharialagar efter Koranen och sunnah är i sig uppenbarelse från Allah, avsedd att tas emot av Hans sändebud. Allah Upphöjd var Han säger om Profeten (sAws) ..” Och han (Muhammed) uttalar sig inte av egen lust, han är endast en uppenbarelse som har uppenbarats..” Sura Annadjm”     

Allahs sändebud har meddelat dessa uppenbarelser till människorna genom det han har beordrat och det han har varnat för. Och sunnah förklarar Koranen och tydliggör den. Den har också för roll att begränsa det som är allmänt i den och specifierar det som är generellt. Sunnah kan också komma med extra regler utöver det som finns i Koranen.

 

Vår plikt gentemot sunnah:

Bevis som kom fram om sunnahs fördelar är många och det som först

vi har för plikten att göra är:

Att tro på den som viktig grund i islams utövning

Att betrakta den som den är, nämligen den andra lagstiftnings källa efter Koranen. Ty, enligt Bilal Al Harith så sa profeten (sAws) den som ger nytt liv åt en sunnah av mina sunnah och som har radderats bort efter mig den får en belöning lik den som har gjort den sunnah utan att deras belöning minskar. Och den som har skapat nytt påhitt och tillägg som inte behagar varken Allah eller Hans sändebud, den får på sig synden av den som följde den och deras synd blir lika för alla.

 

Avslutningsvis

Om vi nu älskar profeten Muhammed (sAws) (vårt samfunds sändebud och den sista profeten) som han ville att vi älskar honom, varför då låter vi bli att åter uppliva hans sunnah. Varför gör vi inte som de första muslimska generationerna och efterföljarna, de följde sunnah till punkt och pricka och lärde ut den till sina barn och barnbarn. Det är därför den har nått oss efter 1400 år. Det är ett arv, en skatt att föra vidare till de kommande generationerna. Det är en garanti för att islam som komplett religion fortsätter i framtiden och når avlägsna länder där människor behöver den.     

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ben Messaud - 29 november 2023 15:35

Imamer är inte robotar Vissa organisationer från olika muslimska länder gör ett kolossalt bra jobb att skicka duktiga imamer till oss i Sverige. Ett exempel är Turkiet. Under decennier har landet gjort detta och vi är mycket tacksamma för att Al...

Av Ben Messaud - 29 maj 2023 11:53

För dem som Allah har gett stark tro och som har fullt tillit till Honom, (subhanaho wa taala) var segern förväntad, speciellt då även icke turkar från andra muslimska länder i bön och hemligt åkallade Allah och bad Honom om en seger. Sådan åkal...

Av Ben Messaud - 26 maj 2023 18:22

Valet är gjort en gång och avgjort. Det är dumt att skicka minoriterspartiers väljare till valurorna en gång till för att välja mellan de 2 största partierna. Det är orättvist att ge några en extra möjlighet att avgöra valet. Folket har sagt sitt och...

Av Ben Messaud - 13 maj 2023 09:32

I princip är vi alla lika. I praktiken är vi olika beroende på kön, hälsa, tillgångar, vad vi har skaffat oss själva för egenskaper och har gjort för handlingar och framför allt vår tro. Kan en troende muslim som gör sina plikter ordentligt ha samma ...

Av Ben Messaud - 3 maj 2023 12:18

إن تنصروا الله ينصركم و ما النصر الا من عند &#...

Presentation

Omröstning

Vilken sorts kärlek tycker du är bäst/störst/finaste?
 Till dig själv
 Till Gud
 Till en medmänniska
 Till en egen älskning
 Till ev. egna barn
 Till pengar
 Till samlingobjekt
 Till kultur
 Till en idol från sport
 Till en idol från musikvärlden
 Till en hobby
 Till fru
 Till make
 Till prylar
 Till jobb
 Till kläder
 Till en historisk person
 Till värmen och solen
 Till resor
 Till mysiga hemmakvällar

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards