Direktlänk till inlägg 12 juni 2013

Hur man reparerar sina misstag.

Av Ben Messaud - 12 juni 2013 10:49

Hur man reparerar misstag eller misstanke om misstag när man ber.

Islam lämnar inget åt slumpen eller åt slarv. Misstag i den viktiga grundpelaren som är böner (salat) går att reparera med s k ”sudjud assahwo”.

Vad är "sudjud assahwo"?  Det är två efter varandra nedfallande på knäna med pannan på golvet (engelskt och franskt ord: prosternation) antingen

- före bönens avslut ( med de 2 stycken ”assalamo aleikom”, först vänd mot höger och sist vänd mot vänster) eller direkt

- efter bönens avslut. I detta fall avslutar man bönen direkt med två nya ”assalamo aleikom” som normalt.

När ska ”sudjud assahwo” göras?

Varje gång den bedjande muslimen, böneledare imam eller den enskilde, hamnar, under bönen, i ett tillstånd av borttappad koncentration, en stund av ouppmärksamhet eller glömska och börjar göra något fel, tvekar och/eller misstänker att han har gjort misstag. Denna situation kan vem som helst hamna i, för satan vill alltid lura muslimen i sitt praktiserande och anstränger sig extra att förstöra hans/hennes böner.

Vilka misstag kräver ”sudjud assahwo”?

De pliktiga bönerna är olika långa och består av olika antal s k rakaa-enheter.

  1. Al fadjr: Gryningens bön har 2 rakaa-enheter
  2. A Thuhr: Middagens bön (alltså mitt på dagen) har 4 rakaa-enheter
  3. Al Asr: Eftermiddags bön har 4 rakaa-enheter
  4. Al Maghrib: Strax efter solnedgångens bön: har 3 rakaa-enheter
  5. Al Ishae: Kvällens avslutande bön har 4 rakaa-enheter.

Rakaa-enheterna ser likadana ut vad gäller rörelserna och alla inleds med uttalandet av "takbira" (Allaho Akbar= Allah är Störst) och med att läsa den första koraninlednings sura ”Al Fatiha”.

"Al fatiha" plus andra verser från annan sura läses högt i början av de två rakaa-enheter av bönerna 1, 4, och 5, dvs efter solnedgången och före den. I de två första rakaa-enheterna av A-Thuhr och Al-Asr läses koranen tyst.

Bryter man mot dessa fasta och andra liknande regler av misstag eller glömska, då ska man reparera misstagen med "sudjud assahwo".

Hur går detta till i detalj?

Om en imam leder bönen, så har alla som ber bakom honom rätten och plikten att dra hans uppmärksamhet på eventuellt misstag han har gjort, genom att säga högt ”Subhana Allah” som är ett lovprisande av Allah som utesluter all brist eller defekt från/om Honom. Under bönen tillåts inget prat av något slag. Kvinnorna uppmärksammar ett eventuellt misstag med att klappa händerna ett par gånger.

Vid tillägg av en rakaa-enhet:

Imamen som håller på och står upp för att inleda en otillåten extra rakaa-enhet och hör ”subhana Allah” eller eventuell klappning från kvinnor, måste gå tillbaka till den sittande ställningen och avslutar bönen på vanligt riktigt sätt. När han har gjort det och sagt ”assalamo aleikum” två gånger, faller han ner på knäna och pannan och gör ”sudjud assahwo”. Sedan säger han högt: "assalamo aleikom" 2 gånger som avslut på bönen.

Vid miss av en rakaa-enhet:

Om han har avslutat bönen och blivit påmind om att det fattades en rakaa-enhet, så ska han omedelbart resa sig och säger högt ”Allaho Akbar” och ber den enheten som han har missat. Efter att han har avslutat bönen, gör han ”sudjud assahwo” med två konsekutiva nedfallande på pannan, direkt följda av 2 ”assalamo aleikum”


Vid osäkerhet om antal rakaa-enheter

Han reparerar den osäkerheten med att bygga bönen på det han är säker på. Om det lutar åt att han har gjort två rakaa-enheter, så utgår han ifrån två. Om han starkt känner att han gjort tre rakaa-enheter, så räknar han med de tre. När han har bett färdigt, gör han ”sudjud assahwo” som har beskrivits ovan.

Återstår frågan om när exakt man ska göra ”sudjud assahwo”: före bönens avslut eller efter. Olika lärda från olika skolor har var sina argument om detta och det är upp till den som ber att följa den ena eller andra. Vid miss av något, brukar många välja att göra "sudjud assahwo" innan man avslutar bönen. Vid tillägg av något, brukar de göra "sudjud assahwo" separat efter att man har avslutat bönen. 


Jag hoppas att dessa förklaringar är tydliga och tillräckliga. För att undvika allt detta, är det ytterst viktigt att be Allah om skydd från satan innan man läser koranen och att man, både mentalt och fysiskt, förbereder sig noga inför bönen så att man åstadkommer den eftersträvansvärda ”khushue” som är en fullkomlig inlevelseförmåga i bönens olika faser och en total bortkoppling av hela sitt jag från allt annat tänkande och störande.

Må Allah hjälpa oss att ofta nämna Honom (athikr), rikligt tacka Honom och bli bättre i vår dyrkan av Honom.   

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ben Messaud - Fredag 12 april 19:14

Vad synd Ramadan är slut Många konstiga muslimer ytrycker sin lättnad över att  fastamånaden har tagit slut. För dem var Ramadan kanske jobbig och var en parantes i livet. Därför har moskéerna tappat ett stort antal besökare som kommer till pliktbö...

Av Ben Messaud - 29 november 2023 15:35

Imamer är inte robotar Vissa organisationer från olika muslimska länder gör ett kolossalt bra jobb att skicka duktiga imamer till oss i Sverige. Ett exempel är Turkiet. Under decennier har landet gjort detta och vi är mycket tacksamma för att Al...

Av Ben Messaud - 13 maj 2023 09:32

I princip är vi alla lika. I praktiken är vi olika beroende på kön, hälsa, tillgångar, vad vi har skaffat oss själva för egenskaper och har gjort för handlingar och framför allt vår tro. Kan en troende muslim som gör sina plikter ordentligt ha samma ...

Av Ben Messaud - 3 maj 2023 12:18

إن تنصروا الله ينصركم و ما النصر الا من عند &#...

Av Ben Messaud - 24 april 2023 01:03

Bismi Allah Jag använder både kunskaper från koranen och från sanna uttalanden (sunna) av profeten (sAaws). Den bästa metoden för detta har jag från tre lärarhögskolutbildningar och från min långa erfarenhet som lärare i olika ämnen och olika stadi...

Presentation

Omröstning

Vilken sorts kärlek tycker du är bäst/störst/finaste?
 Till dig själv
 Till Gud
 Till en medmänniska
 Till en egen älskning
 Till ev. egna barn
 Till pengar
 Till samlingobjekt
 Till kultur
 Till en idol från sport
 Till en idol från musikvärlden
 Till en hobby
 Till fru
 Till make
 Till prylar
 Till jobb
 Till kläder
 Till en historisk person
 Till värmen och solen
 Till resor
 Till mysiga hemmakvällar

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards